CEZ: ANRE nu incurajeaza investitiile in reteaua de distributie a energiei

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 12:30
1635 citiri
CEZ: ANRE nu incurajeaza investitiile in reteaua de distributie a energiei

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu incurajeaza investitiile in domeniu energiei, refuzand sa includa aceste cheltuieli in tarife, potrivit lui Adrian Borotea, director de afaceri corporative din CEZ Romania.

"Sumele acumulate sunt atat de mari ca investitiile solicitate nu numai ca nu sunt remunerate, dar aproape ca actionarii vin cu bani de acasa pentru investitii".

Borotea a adaugat ca grupul CEZ are de recuperat de la ANRE suma de 500 de milioane lei pentru investitiile pe care le-a facut in reteaua de distributie, dar pe care Autoritatea nu le-a recunoscut in tarife.

"Speram ca aceste costuri sa fie incluse in tarife, dar noi propunem sa fie incluse in tarife pe o perioada de cinci ani, avand in vedere si suportabilitatea consumatorilor. Aceasta bula trebuie decomprimata", a adaugat Borotea, citat de Mediafax.

Potrivit lui Borotea, CEZ investeste anual 50 milioane euro in reteaua de distributie, cu toate acestea compania a reusit sa modernizeze doar 15% din reteaua de distributie.

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat companie Electrica Oltenia, care alimenteaza cu energie regiunea Olteniei. Grupul ceh, controlat de stat, a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care 1,1 miliarde euro in parcuri eoliene.

#investitii energie, #investitii retea distributie energie, #investitii CEZ Romania , #Energie regenerabila