CEZ critica Romania: Nu mai aveti potential pentru exportul de energie

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 16:04
1992 citiri
CEZ critica Romania: Nu mai aveti potential pentru exportul de energie

Romania si-a pierdut potentialul de exportator de electricitate, pentru ca nu a investit in unitati de productie si nu are un concept strategic, iar acum este in cadere, a declarat, miercuri, seful CEZ Romania, Jan Veskrna.

"Sunt de opt ani aici si inca nu am vazut un concept strategic (in sectorul energetic). Eu cred ca Romania este deja in cadere si si-a pierdut potentialul de a fi exportatoare de energie", a afirmat Veskrna, seful companiei detinute de grupul ceh de utilitati CEZ.

Potrivit acestuia, multe unitati de productie a energiei din Romania au probleme cu lipsa investitiilor, au tehnologie din anii '60, iar pentru a avea fonduri pentru investitii ar trebui sa creasca preturile reglementate.

Companiile incep sa produca energie regenerabila, pentru reducerea costurilor

El a dat exemplul reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, care treneaza de mai multi ani. CEZ a fost una dintre companiile care au renuntat la acest proiect, la sfarsitul anului 2010.

"In privinta noilor reactoare nucleare nu s-a intamplat nimic de multi ani. Noi am fost foarte interesati de acest proiect, dar am renuntat pentru ca statul a tot schimbat datele proiectului", a continuat el.

CEZ a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005 si a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care jumatate in parcuri eoliene.

In luna august, CEZ Distributie a anuntat ca va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din Craiova si va aloca 26 milioane lei pentru inlocuirea a 1.000 de transformatoare din sapte judete din sudul si sud-vestul tarii.

CEZ Distributie anunta investitii de peste 30 milioane de euro in Romania

Companiile energetice de stat nu au construit nicio unitate noua de productie a energiei. In prezent, majoritatea unitatilor de productie a energiei sunt controlate de stat. Singurele capacitati noi din ultimii 20 de ani sunt termocentrala de 860 MW a OMV Petrom si parcuri eoliene si solare detinute in mare majoritate de companii straine.

#Romania export electricitate, #energie Romania, #investitii energie Romania , #Stiri energie