CEZ: Daca pretul energiei nu creste, investitiile scad

Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:59
2155 citiri
CEZ: Daca pretul energiei nu creste, investitiile scad

Mentinerea preturilor de vanzare a electricitatii va determina reducerea investitiilor, in absenta carora Romania va fi obligata sa importe energie, a declarat, marti, Adrian Borotea, corporate affairs manager in grupul ceh CEZ.

"Daca preturile energiei nu vor creste la consumatorul final nu vom avea investitii. Multe unitati de productie vor iesi din piata, din motive de mediu, si va trebui sa importam energie", a afirmat Borotea la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, una dintre primele masuri care ar trebui luate de catre Ministerul Economiei este majorarea pretului energiei electrice.

"Anul 2012 nu este un an bun de crestere a tarifelor, este an electoral. Sigur, au fost ani buni in care nu s-au facut lucruri. Nu trebuie sa dublam tarifele, dar nici nu putem sa le lasam pe loc. Nu poti condamna furnizorii clientilor finali la faliment. Energia nu mai poate fi creditorul industriei, lucru care s-a intamplat timp de cativa ani. Suportabilitatea jucatorilor din piata energiei e apropape de capat" , a continuat el.

Potrivit lui Borotea, daca Romania ar trebui sa importe energie pentru a-si asigura consumul la nivel national nu va putea face acest lucru decat pentru o perioada scurta de timp, intrucat capacitatile de import sunt mici, de 10%-15%.

"Capacitate de import este limitata undeva la 10%-15%. De exemplu, Ucraina exporta constant 500 MW spre alte tari, unde preturile sunt mai bune. Dar importul pe termen lung nu este nici posibil, nici de dorit", potrivit lui Borotea.

Din cauza temperaturilor scazute, Romania s-a confruntat in aceasta iarna cu un consum record de electricitate, care a fost acoperit prin punerea in functiune a unor termocentrale utilizate in general doar in situatii critice. Autoritatile au optat pentru aceasta solutie deoarece Hidroelectrica, care in mod normal acopera circa 30% din consum, a produs mai putina energie.

Cea mai mare parte a capacitatilor de productie a electricitatii este invechita, fiind construita cu tehnologia anilor '60-'70. In ultimii 20 de ani companiile de stat au construit foarte putine unitati noi de productie a energiei, una dintre acestea fiind reactorul numarul 2 al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda. Statul detine, prin Ministerul Economiei, cele mai multe companii producatoare de energie.

Grupul ceh CEZ a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat distribuitorul de energie Electrica Oltenia. CEZ opereaza in prezent mai multe hidrocentrale si parcuri eoliene.

Potrivit lui Borotea, grupul are disponibila suma de trei miliarde de euro pentru investitii in unitati de productie a energiei. O parte din aceasta suma ar putea fi investita in noi parcuri eoliene in Romania.

"La nivel de grup avem trei miliarde de euro in urmatorii doi ani pentru investitii in energie verde. In Europa Romania este pe locul al 13-lea in privinta atractivitatii sprijinului acordat de stat pentru energie verde. La acest capitol, Romania concureaza puternic cu Germania si Polonia. Noile proiecte insumeaza sute de megawatt, dar nu toate vor fi in Romania. Exista o competitie regionala", a mai spus Borotea.

#pret energie, #seminar zf energie, #CEZ energie, #investitii energie Romania, #import energie Romania , #Tarife energie