Cel mai mare parc eolian din Europa este in Romania - CEZ

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
3886 citiri
Cel mai mare parc eolian din Europa este in Romania - CEZ

Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.

"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.

Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.

Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.

Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.

Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.

Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi

Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din Craiova si va aloca 26 milioane lei pentru inlocuirea a 1.000 de transformatoare din sapte judete din sudul si sud-vestul tarii.

CEZ Distributie anunta investitii de peste 30 milioane de euro in Romania

Investitii in energia eoliana din Romania

Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020

In Romania sunt functionale parcuri eoliene cu o putere cumulata de peste 1.000 MW, iar pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatii. Astfel, Enel Green Power ar urma sa detina aproape un sfert din centralele eoliene instalate in Romania.

In luna iunie a acestui an, grupul italian Enel Green Power a anuntat ca vrea sa-si dubleze capacitatile de energie eoliana din Romania pana la 500 Megawati in urmatorii patru ani, iar luna aceasta firma austriaca Verbund a anuntat ca va cheltui 340 milioane de euro pentru proiecte eoliene in Romania pana in 2016.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, va construi in acest an noi pacuri eoliene in Romania, cu o putere cumulata de 180 MW.

Enel Green Power continua constructia de parcuri eoliene in Romania

Enel Green Power a investit anul trecut in Romania 330 milioane de euro in constructia de parcuri eoliene.

Enel detine deja in Romania unitati eoliene de 269 MW. Compania are parcuri eoliene in localitatile Valea Nucarilor, Casimcea si Corugea, toate in judetul Tulcea, si in satele Sfanta Elena si Coronini (ambele in judetul Caras-Severin).

GDF SUEZ Energy Romania intentioneaza sa dezvolte pana la sfarsitul anului un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, investitie de aproximativ 80 milioane de euro.

GDF Suez va construi un parc eolian in judetul Braila

Primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW.

O firma din judetul Ilfov va dezvolta un parc eolian la Tulucesti, judetul Galati. Centrala electrica eoliana va include 41 de turbine si va avea o putere totala instalata de 143,5 MW.

O firma romaneasca investeste in construirea unui parc eolian din Galati

Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Un parc eolian din Tulcea ar putea fi achizitionat de un joint venture

Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania va fi construit in Botosani, in urma unei investitii de 800 de milioane de euro.

Investitia anului 2012: Un parc eolian de 800 milioane de euro, la Botosani

#Romania parcuri eoliene, #parc eolian CEZ Romania, #parc eolian Fantanele Cogealac, #investitii energie eoliana , #Energie eoliana