Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grupul CEZ a obtinut profit operational 155 milioane de euro in Romania

Grupul CEZ a obtinut profit operational 155 milioane de euro in Romania


Profitul EBITDA al grupului CEZ in Romania a crescut de la 1,9 miliarde coroane cehesti in primele noua luni ale anului trecut la 3,9 miliarde coroane in acest an (155 milioane euro), sustinut de productia de energie eoliana si de recuperarea unor datorii de la CFR.

Activitatile de distributie si vanzare ale CEZ in Romania au generat un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 2,2 miliarde de coroane (87,5 milioane euro), in urcare cu 85% fata de 1,2 miliarde de coroane in aceeasi perioada a anului anterior, reiese dintr-un raport al companiei.

Imbunatatirea rezultatului este datorata in special efectului platii, in prima jumatate a anului, a unor datorii de catre CFR.

Astfel, "imbunatatirea disciplinei de plata a CFR" a contribuit cu 1 miliard coroane (39,7 milioane euro) la profitul EBITDA al companiei in primele noua luni ale anului, potrivit raportului CEZ.

Pe segmentul productiei de energie si trading, CEZ a raportat in Romania un profit EBITDA de 1,7 miliarde de coroane (67,6 milioane euro) la noua luni, de circa doua ori si jumatate mai mare fata 700 milioane de coroane anul anterior.

Productia de electricitate a crescut in intervalul analizat, sustinuta de numarul mai mare de turbine eoliene instalate in parcurile Fantanele si Cogealac.

CEZ are 234 turbine in cele doua parcuri eoliene, cu o putere instalata de 585 MW. In iunie, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem in Romania, cu o capacitate instalata totala de 440 MW. Cu un total de 240 de turbine, proiectul ar trebui finalizat la sfarsitul acestui an.

Productia de energie eoliana a crescut cu 45% in intervalul analizat, la 656 GWh. Pentru intreg anul 2012, CEZ estimeaza o productie de 990 GWh. Productia totala de energie a CEZ in Romania a totalizat 687 GWH in primele noua luni, incluzand 31 de GWh din surse hidro.

Cantitatea de energie electrica distribuita de CEZ in Romania a scazut cu 4% in primele noua luni, la 5.211 GWh, din care 2.637 GWh reprezinta vanzari catre utilizatori finali, in urcare cu 9% fata de perioada similara a anului anterior. Vanzarile de electricitate catre populatie au urcat cu 5%, la 1.165 GWh.

La nivel de grup, profitul EBITDA a urcat cu 4%, la 64,7 miliarde de coroane (2,5 miliarde euro), in timp ce castigul net a avansat cu 27%, la 33,4 miliarde de coroane (1,3 miliarde euro). Veniturile au urcat in intervalul analizat cu 8%, la 162,5 miliarde de coroane (6,4 miliarde euro).

CEZ a intrat pe piata romineasca de energie in 2005, prin preluarea filialei de distributie si furnizare de energie Electrica din Oltenia, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale.

(Sumele in euro au fost calculate la un curs de schimb de 25,136 coroane pentru 1 euro, rata medie de schimb in primele noua luni ale anului folosita de banca centrala de la Praga)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1534 ori