Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, a anuntat ca in sedinta de guvern de joi a fost adoptata o hotarare privind realizarea exproprierilor pentru sectorul Nord al Centurii Capitalei, suma alocata in acest sens fiind de 29 de milioane de lei.
"A fost adoptata hotararea de guvern privind realizarea exproprierilor pentru autostrada Centura de Bucuresti, sectorul Nord, cu un buget de 29 de milioane de lei.
Astfel, acest proiect de infrastructura, foarte important pentru Centura Bucurestiului, la nivel de autostrada, practic, face un progres din punctul de vedere al pregatirii situatiei juridice pentru terenurile pe care urmeaza sa se deruleze constructia acestei autostrazi", a aratat Danca, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria.
Iata cat s-a lucrat in ultimul an la Centura Capitalei si cum arata autostrada care ar urma sa inconjoare orasul
El a mentionat ca au fost actualizati si indicatorii tehnico-economici in vederea construirii a 146 de locuinte ANL in Targoviste.
"A fost adoptata o hotarare de guvern initiata de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei Locale pentru constructia a 146 de locuinte ANL pentru tineri, cu un buget de 30 de milioane de lei pentru aceasta investitie.
Hotararea de guvern actualizeaza practic indicatorii tehnico-economici pentru derularea acestei investitii la nivelul municipiului Targoviste, din judetul Dambovita", a spus Danca.
Astfel, joi a fost adoptata in cadrul... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 08:41
A trecut aproape un an de la momentul in care Ziare.com va relata ca modernizarea Centurii Capitalei se face cu viteza melcului.
Atat de incet mergeau lucrarile, incat era greu de spus daca ele vor mai fi vreodata finalizate. Ce s-a intamplat intre timp? Nu mare lucru! Pe ici, pe colo s-au mai semnalat cateva progrese.
Dar nici pe departe suficiente pentru a-i imbunatati viata bucuresteanului. Si nici perspectivele nu sunt tocmai imbucuratoare, din pacate.
Din cauza ca avea o singura banda pe sens, Drumul National de Centura al Bucurestiului (DNCB) - lung de circa 70 de kilometri - a devenit tot mai aglomerat, inca de la inceputul anilor '90. In mod normal, statul ar fi trebuit sa inceapa inca de atunci sa modernizeze soseaua. Dar n-a facut-o.
Abia pe la inceputul anilor 2000 s-a stabilit ca centura trebuia largita de la 2 la 4 benzi. Pe atunci, Centura era in grija autoritarilor locale, care au intocmit documentatii si s-au apucat lucru. Dar s-a muncit haotic, fara vreo strategie pentru intreaga sosea. Autoritatile au reabilitat doar portiuni mici, intr-o maniera paguboasa, mai mult ca sa le arate bucurestenilor cu drept de vot ca se lucreaza la Soseaua de Centura.
Pana la urma, Centura a ajuns de la Primaria Capitalei in grija Ministerului Transporturilor. S-au refacut documentatii si s-au semnat contracte. Din pacate, in anii care au urmat, statul n-a dat bani pentru lucrari. Asa ca, rand pe rand, contractele s-au reziliat. Iar mai tarziu s-au incheiat... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 07:45
Primarul Capitalei Gabriela Firea acuza Guvernul ca a mintit in legatura cu Centura Capitalei, spunand ca, desi i s-a spus ca s-ar pierde fonduri europene daca acest obiectiv va fi transferat de la CNAIR la municipalitate, Guvernul nici macar nu a facut cerere pentru obtinerea acestor fonduri.
Firea a mai spus ca aceasta cerere nici nu poate fi facuta prea curand, pentru ca Centura nu are nici cadastru, nici intabulare.
"Reamintesc ca in 27 de ani, Guvernul nu a finalizat nici macar jumatate din lucrarile la Centura Capitalei, lucrarile sunt undeva la 37 la suta. Din 74 de kilometri sunt finalizati circa 28 de kilometri. Si atunci ne intrebam cati ani le mai trebuie pentru a extinde la patru benzi Centura?
Din prima zi ca primar am transmis solicitarea si inclusiv decizia din CGMB de a se transfera de la CNAIR catre PMB acest obiectiv de investitii. Prima data mi s-a spus ca nu. Din ce motiv? Pentru ca s-ar pierde fondurile europene.
Am fost personal la Bruxelles, am primit si in scris, ca este o dezinformare, pentru ca fondurile nu se acorda institutiei, ci proiectului. Al doilea motiv inventat a fost ca nu pot fi transferate contractele. Am venit cu explicatii si pentru aceasta motivatie", a declarat primarul Capitalei Gabriela Firea, la inceputul sedintei de Consiliu General.
Ea a mai spus ca Executivul nici macar nu a facut cerere pentru obtinerea fondurilor europene, iar dosarul pentru obtinerea banilor nici nu poate fi depus prea curand pentru ca... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 20:59
Doua persoane au fost ranite miercuri dimineata, intr-un accident care a avut loc pe centura Capitalei, in urma ciocnirii dintre un tir si o autoutilitara. Traficul ste oprit la aceasta ora.
"Circulatia rutiera pe sensul catre Otopeni al soselei de centura a Capitalei (Voluntari - Otopeni) este intrerupta din cauza unei coliziuni intre un tir si o autoutilitara", anunta Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane.
Doua persoane au fost ranite.
In urma impactului, pepenii din autoutilitara s-au imprastiat pe carosabil.
Politistii rutieri deviaza traficul prin parcarea benzinariei Lukoil, din apropiere. ...citeste mai departe despre "Accident pe centura Capitalei: Doi raniti, trafic oprit si pepeni imprastiati pe carosabil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 07:30
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri seara, ca la nivelurile doi si trei din ministere exista persoane care "franeaza" unele din proiectele Primariei Capitalei, in favoarea unor "interese personale si de grup".
Edilul sef a dat ca exemplu dificultatile pe care administratia pe care o conduce le are privind proiectele centurii ocolitoare a Bucurestiului si a metroului.
"Noi mergem in continuare, in ciuda tuturor blocajelor, de obicei de la nivelurile doi si trei din ministere, pentru ca, cu ministrii, intotdeauna am colaborat bine, dar sub ei sunt oameni care franeaza, care sunt in aceste institutii de peste 20 de ani multi dintre ei si care considera ca ministrul vine si pleaca, dar ca ei acolo stapanesc si, din nefericire, sunt transpartidici si reprezinta - si imi masor foarte bine cuvintele - interese, si personale si de grup. Asa s-a intamplat cu centura, asa s-a intamplat cu metroul.
Toata lumea se intreaba de ce niste aspecte atat de logice nu pot sa fie rezolvate intr-o formula juridica, legala. Pentru ca noi nu dorim decat legalitate, 100% legalitate. Si cred ca, in continuare, simt asa ca vor fi ceva blocaje, chiar daca eu sunt optimista si am un dialog foarte bun cu domnul ministru al Transporturilor, cu domnul Sova", a precizat Gabriela Firea, intr-o emisiune la Antena 3.
In ceea ce priveste transferul proiectului privind finalizarea centurii ocolitoare, primarul Capitalei a mentionat si una din tacticile folosite, in... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 08:10
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat joi ca a prevazut in bugetul pentru acest an sumele necesare realizarii proiectelor aflate in pregatire, precum autostrazile Comarnic - Brasov si Targu Mures - Iasi, dar si pentru proiecte in derulare, precum centura Bucurestiului.
Reactia vine dupa ce in presa au aparut informatii ca Ministerul Transporturilor a scos de pe lista prioritatilor unele lucrari de infrastructura, precum autostrazile Comarnic-Brasov si Targu Mures - Iasi.
Joi, la sediul CNAIR, a avut loc o intalnire intre ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, directorul general al CNAIR, Stefan Ionita, si reprezentantii directiilor regionale.
In cadrul intalnirii au fost discutate obiectivele companiei si bugetele alocate lucrarilor pentru acest an.
Totodata, ar exista sume alocate si pentru proiectele in pregatire precum autostrazile Comarnic - Brasov si Targu Mures - Iasi sau drumul de mare viteza Ploiesti - Pascani, la capitolul "Alte cheltuieli de investitii".
In proiectul de buget al Ministerului Transporturi pentru acest an, la capitolul respectiv apare o suma totala propusa de 1,935 miliarde lei.
Citeste si: "Centura Capitalei a fost abandonata de Ministerul Transporturilor. Va fi gata dupa 2020".
In plus, pentru actuala centura a Capitalei este prevazuta suma de 106,2 milioane lei din fonduri externe nerambursabile - Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), sustine CNAIR.
Pentru realizarea... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 20:54
Ministerul Transporturilor a decis sa aloce pentru anul acesta doar 10% din valoarea lucrarilor la Centura Capitalei, iar anul viitor nici macar un leu, proiectul urmand sa fie finalizat, cel mai probabil, dupa 2020.
Estimarile Ministerului Transporturilor arata ca lucrarile la cei 47 de km din Centura de Sud a Capitalei, intre A2 si A1, vor costa in total 965 de milioane de lei. Pana acum s-au achitat 60 mil. lei in 2015 si 133.000 lei in 2016. Pentru anul acesta, ministerul a alocat 106 mil lei, iar pentru anul viitor nimic. Conform planului, abia in 2019 vor fi alocati 250 mil lei, iar in 2020 suma de 550 mil lei, informeaza Ziarul Financiar.
Citeste si Restrictii de trafic pe Centura Capitalei - cand vor fi gata lucrarile incepute acum peste un deceniu
Ministerul Transporturilor a mai decis sa abandoneze pentru moment si lucrarile la pasajul Domnesti de pe Centura Capitalei, finalizarea fiind amanata dupa 2020, cu toate ca aceea este una dintre cele mai aglomerate din Romania, iar companiile de transport inregistreaza pierderi insemnate.
Despre un pasaj in zona se discuta din 2009, iar in 2015, fostul primar general Sorin Oprescu, fostul premier Victor Ponta si Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, dadeau asigurari ca el va fi gata in cel mai scurt timp. ...citeste mai departe despre "Centura Capitalei a fost abandonata de Ministerul Transporturilor. Va fi gata dupa 2020" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 16:09
Transportatorii continua protestele fata de cresterea preturilor RCA, marti, inclusiv pe centura Bucurestiului, astfel ca primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Executivului sa se implice in rezolvarea acestei probleme.
"Nu ne-a sunat nimeni de la Guvern, in mod cert vom continua protestele, inclusiv pe centura Bucurestiului. Cerem o masura urgenta care sa reglementeze problema tarifelor RCA", a declarat, marti, pentru News.ro, Augustin Hagiu, presedinte de onoare al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).
Reamintim ca luni, timp de cateva ore, sute de taximetristi, soferi de camioane, autobuze si microbuze au protestat in mai multe judete din tara, inclusiv pe centura Capitalei, fata de scumpirea politelor RCA. Ei au mers cu 10-20 km la ora si au blocat mai multe artere.
Transportatorii sunt decisi sa declanseze zilnic astfel de manifestatii in toate marile orase, iar in 15 septembrie sunt pregatiti sa protesteze la nivel national, daca Guvernul nu ...citeste mai departe despre "Transportatorii continua protestele, inclusiv pe centura Capitalei - Firea cere Guvernului sa ia masuri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 11:35
Traficul va fi deviat, iar soferii vor circula cu restrictii pe Centura Bucurestiului, in zona Chiajna. Circulatia rutiera va fi restrictionata pe o distanta de noua kilometri, mai precis portiunea care leaga drumul catre Chitila de Autostrada Bucuresti-Pitesti.
Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Catalin Homor, promite insa ca lucrarile incepute in urma cu mai bine de 12 ani se vor finaliza in luna mai 2017, informeaza Digi 24.
Mai mult, seful CNADNR promite ca pana la sfarsitul anului in curs sa se poata circula pe doua benzi pe sens, iar pana in primavara anului viitor sa fie terminata lucrarea cu totul.
"Traficul va fi deschis la doua benzi la finalul acestui an, vor fi lucrari adiacente, pe zona cea mai complicata a sectorului si anume in zona in care e traversat de apeducte - se va circula pe o suprafata de beton si la inceput de lucrari in 2017 se va circula pe asfalt. Este zona adiacenta unei benzinarii ...citeste mai departe despre "Restrictii de trafic pe Centura Capitalei - cand vor fi gata lucrarile incepute acum peste un deceniu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 14:38