Consortiul chinez HNA a devenit cel mai mare actionar al Deutsche Bank, controland in prezent aproape 10% din actiunile celei mai mari institutii de credit din Germania.
Pana in luna martie, principalul actionar al Deutsche Bank a fost fondul de investitii Blackrock, dar situatia s-a schimbat dupa ce consortiul controlat de magnatul Chen Feng a achizitionat un pachet de 4,8% din actiunile bancii germane, informeaza BBC.
Pentru consortiul din China, trecerea la statutul de actionar principal in cadrul unei banci international de renume este si un prim pas in satisfacerea ambitiilor de jucator pe piata financiara globala minifestate de compania de profil din cadrul conglomeratului: HNA Capital.
Interesul pentru banca germana a venit si ca urmare a situatiei financiare dificile in care se afla aceasta, conducerea Deutsche Bank incercand sa evite un eventual dezechilibru rezultat in urma amenzilor primite pe piata americana pentru conduita neloiala practicata inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Astfel, la inceputul acestui an, directorul executiv Deutsche Bank, John Cryan, a decis a renunte la ideea vanzarii subsidiarei Postbank si a lansat o operatiune de capitalizare prin lansarea unei noi serii de actiuni valorand 8 miliarde euro.
Momentul a fost speculat de miliardarul chinez Chen Feng, care oricum e in plin proces de consolidare a imperiului sau, numai in ultimul an nivelul achizitiilor facute de grupul HNA atingand 30 de miliarde de dolari,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 10:53
Consiliul pentru Stabilitate Financiara din Basel-Elvetia schimba regulile jocului in sectorul bancar.
Un nou pachet de reguli destinate bancilor care se cred prea mari pentru a se confrunta cu riscul prabusirii tinteste sa schimbe modul in care acestea se finanteaza.
Noile cerinte impuse de organismul cu rol regulator in piata bancara internationala ar putea forta 30 dintre maile banci internationale sa creasca capitalul propriu cu o suma totala ce depaseste 1000 de miliarde de dolari sau sa reduca profitul raportat, anunta Market Watch.
Dupa experienta din 2008, cand contribuabilii au trebuit sa suporte costurile de redresare a unui sistem bancar amenintat de colaps, Consiliul pentru Stabilitate Financiara a decis sa impuna noi reguli pentru institutiile de credit.
Noul plan prevede ca bancile internationale mari sa prezinte rezerve financiare indeajuns de mari pentru a absorbi socul pierderilor in cazul unei noi crize financiare de proportii.
Noua legislatie prevede si ca pierderile din sistemul bancar sa fie suportate de acum de catre investitori si nu de contribuabili.
Masurile vizeaza 30 de banci internationale printre care se numara si HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank, institutii catalogate de organismul de control de la Basel drept "de o importanta sistemica".
Aceasta se refera la riscurile pe care prabusirea unei astfel de institutii de credit le reprezinta pentru economia unei regiuni sau pentru cea globala.
Incepand cu 01 ianuarie 2019,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:36
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Ansamblul de reglementari cunoscut sub numele de Basel III nu constituie finalul
valului legislativ cauzat de criza financiara internationala, considera consultantul economic Ovidiu Bordeut.
"Pietele asteapta deja un "Basel IV" care sa duca mai departe actualul cadru prudential de reglementare si sa adreseze aspectele neacoperite de Basel III", sustine Bordeut.
"Aceste asteptari sunt sutinute, printre altele, de faptul ca Basel III este inca insuficient calibrat, iar impactul asupra pietelor si economiei reale este prea putin cunoscut."
Acesta a adaugat ca, pentru a se conforma cu noile cerinte ale Basel III, bancile globale au demarat planuri ambitioase de eficientizare operationala utilizand toate parghiile disponibile, incercand sa mentina nivelul profiturilor si sa evite
sa solicite capital suplimentar din partea actionarilor.
Drept rezultat, Deutsche Bank a anuntat un impact al noilor masuri estimat in economii de 3 miliarde euro iar Credit Suisse de 1,3 miliarde, Societe Generale a vandut active de aprox. 28 miliarde euro, Deutsche Bank de 29 miliarde si planuieste masuri pentru economii de inca 135 miliarde euro, si masurile nu se opresc aici; bancile au anuntat totodata concedieri masive in majoritatea subsidiarelor: ABN-AMRO 2350, ING 2700, Rabobak 3500, Deutsche Bank 1900, Credit Suisse 3500 si Societe Generale 1600.
Ovidiu Bordeut a enumerat canalele prin intermediul carora Basel III are un impact direct sau indirect asupra activitatii... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:44
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au convenit marti un plan prin care bancile pot fi obligate sa isi majoreze capitalul, acord care permite Marii Britanii sa aplice o politica proprie, mai stricta, in domeniu.
Reprezentantul Marii Britanii, George Osborne, a declarat ca a obtinut asigurari din partea omologilor sai ca tara sa va putea obliga marile bancile de retail sa detina un capital mai mare decat standardul international minim.
Aceasta concesie a rezolvat blocajul de acum doua saptamani, cand dupa 16 ore de discutii ministrii au ramas divizati daca tarile care vor sa impuna un nivel mai ridicat de capital trebuie sa ceara sau nu permisiunea autoritatilor europene.
"Suntem fericiti ca exista un acord politic. Mai raman de discutat schimbari de ordin tehnic", a spus Osborne.
Guvernele si parlamentarii statelor UE au termen pana in ianuarie pentru a aplica noile reguli bancare stabilite de Comitetul international Basel, dupa prabusirea in 2008 a bancii americane Lehman Brothers.
Masurile, cunoscute sub numele Basel III, vor mari de peste trei ori capitalul de baza pe care trebuie sa il detina bancile, la 7% din activele ponderate in functie de risc.
Ministrii de Finante au convenit marti cum trebuie sa fie majorat necesarul de capital pentru activitatile bancare in interiorul UE. Anterior, ministrii au stabilit un protocol privind provizioane mai mari pentru pierderi, in activitatile din Uniune si din afara acesteia.
Statele vor putea cere... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 21:02
Agentia de rating, Fitch considera ca Franta nu are nevoie sa consolideze capitalul bancilor franceze, potrivit declaratiilor unuia dintre reprezentantii agentiei, David Riley.
Luna trecuta, Fitch a pus sub supraveghere negativa ratingul AAA al Frantei, estimand ca este cea mai expusa tara cu nota AAA, la criza datoriilor suverane, scrie Reuters.
Daca bancile franceze sunt relativ putin expuse la datoriile suverane nationale, ele au fost expuse la criza datoriilor unor tari in dificultate, precum Italia, Grecia si Spania.
David Riley de la Fitch a declarat intr-un interviu ca nu agentia nu considera ca Franta ar avea nevoie de capitalizare pentru bancile sale.
Acesta a adaugat ca Fitch nu va schimba ratingul Frantei, cel putin nu inainte de 2013, si inainte de a cunoaste rezultatul alegerilor prezidentiale si al schimbarilor legislative.
In plus, pe termen scurt, guvernul francez a luat numeroase masuri pentru a imbunatati credibilitatea obiectivelor sale. mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 19:25
Creditorii din Italia, Spania si Portugalia vor fi marii perdanti ai planului pentru salvarea zonei euro si vor suporta povara celor 100 de miliarde de euro, aproximativ 139 miliarde de dolari destinati recapitalizarii bancilor, in timp ce omologii lor din Marea Britanie, Germania si Franta ar putea evita strangerea de fonduri suplimentare.
Factorii de decizie politica din Europa incearca sa ajunga la un acord, inainte de summit-ul programat miercuri, la Bruxelles. Una dintre masurile vehiculate presupune obligarea bancilor sa isi majoreze capitalurile de risc, de la 1% din active, cat sunt in prezent, pana la 9%, anunta Bloomberg.
Printre bancile vizate de aceasta masura se numara UniCredit SpA, cea mai mare banca din Italia, Banco Comercial Portuges SA, numarul 2 din punct de vedere al marimii din Portugalia si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, a doua ca marime din Spania.
Creditorii ar putea determina o crestere a valorii obligatiunilor, permitandu-le sa mai diminueze din costul datoriei suverane.
Italia, Spania si Portugalia, tari care se confrunta cu note de plata consistente pentru a-si consolida bancile, s-au declarat sceptice in privinta acceptarii planului, pentru ca se tem ca vor avea o expunere pe Grecia mai mare decat statele german si francez.
Bancile din Franta au o expunere pe Grecia de peste 51 miliarde dolari, in timp ce bancile din Germania au o expunere pe bancile din statul elen de aproximativ 33,5 miliarde dolari, la sfarsitul lunii iunie,... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 11:02
Capitalizarea bancilor romanesti ramane confortabila, de 14,2% in iunie 2011, fata de 14,7% in decembrie 2009 si 15% in decembrie 2010, asigurand conditii bune pentru indeplinirea cerintelor suplimentare de capital Basel III, informeaza NewsIn."Nivelul de capitalizare se mentine mai scazut in cazul bancilor mari, care inregistrau o solvabilitate de 13% in iunie 2011, situata sub media sistemului, dar confortabil deasupra pragului prudential impus in activitatea de supraveghere. Nivelurile calculate pentru bancile medii si mici sunt apropiate, acestea beneficiind de o capitalizare superioara (18% in luna iunie 2011)", se mai arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat de BNR.Potrivit BNR, distributia bancilor in functie de nivelul raportului de solvabilitate reflecta un proces de imbunatatire pana la finele trimestrului I 2011, acesta fiind inceput in urma cu doi ani, ca efect direct al masurilor adoptate de banca centrala.
Numarul bancilor care raportau o solvabilitate aflata in intervalul 10-12% s-a redus in martie 2011 la doua (de la sase in iunie 2010), iar concentrarea in intervalul 12-16% s-a accentuat (14 banci in martie 2011, fata de zece in iunie 2010)."La finele primului semestru din 2011, distributia bancilor era similara celei consemnate cu un an in urma, fiind influentata de deteriorarea performantelor financiare.
Pentru prima data in ultimii doi ani, o singura banca a raportat un nivel de sub 10% al raportului de solvabilitate (respectiv 9,3% in... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 17:48
UniCredit ar trebui sa participe in proportie cu 50% la infuzia de capital pe care o cere subsidiara sa austriaca, Bank Austria, de la stat, a spus marti seful agentiei care administreaza injectiile de capital din Austria, citat de Reuters. Klaus Liebscher, fostul guvernator al bancii centrale a Austriei, a spus ca discutiile intre Bank Austria si reprezentantii ministerului austriac de finante sunt in faze incipiente.
"Ideal, ar fi vorba de 50/50", a declarat Liebscher, in cadrul unui interviu acordat Reuters. "M-as astepta ca italienii sa preia o parte semnificativa a capitalizarii", a adaugat el.
"Totusi, aceasta este doar cea mai optimista presupunere, pentru ca nu pot anticipa discutiile. Vreau doar sa spun ca actionarii ar trebui sa faca si ei o contributie semnificativa", a spus oficialul austriac.
Bank Austria, care gestioneaza afacerile din estul Europei - inclusiv din Romania - ale Unicredit, este una dintre cele trei mari banci austriece cu actionari majoritari straini care au cerut injectii de capital de la stat.
UniCredit a anuntat in 18 martie ca ar vrea sa utilizeze fonduri din pachetul de stabilitate bancara al Austriei si ca va contribui la capitalizare, dar pana in prezent nu a precizat cat cere si cat va injecta ea insasi. mai mult
Miercuri, 06 Mai 2009, ora 09:26