Bancile traditionale vor fi inchise pentru eficientizare - Lazea

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 12:04
1598 citiri
Bancile traditionale vor fi inchise pentru eficientizare - Lazea

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat sambata ca este posibil ca o serie de unitati bancare traditionale sa fie inchise, pentru eficientizarea activitatii, orientandu-se treptat spre bankingul pe internet (online) sau spre cel hibrid, anunta NewsIn.

 

"Probabil ca o serie de unitati bancare traditionale vor trebui inchise, pentru eficientizarea activitatii, accentul mutandu-se treptat spre bankingul pe internet (online) sau spre cel hibrid. Din acest punct de vedere, mai putin de 5% din clientii romani utilizeaza internet banking, fata de o medie de 30% in UE 27", a spus Valentin Lazea.

El a declarat ca un studiu publicat recent de Roland Berger poate da cateva indicatii privind directiile inspre care va evolua sistemul bancar.

Astfel, cu un numar de circa 3.200 locuitori/unitate bancara, Romania prezinta o densitate medie, mai mica decat a tarilor nordice (5000 de locuitori/unitate bancara in Suedia si Marea Britanie, 4300 locuitori/unitate bancara in Olanda), dar mai mare decat a tarilor sudice (1000 de locuitori/unitate banca in Spania, 1600 locuitori/unitate bancara in Italia).

Valentin Lazea a declarat ca sistemul bancar din Romania se va confrunta in perioada urmatoare cu o serie de provocari. 

 

Astfel, o provocare majora la adresa bancilor va veni din partea reglementarilor internationale, care vor viza, in principal, separarea activitatilor de banci comerciale de activitatile de banci de investitii, cresterea cerintelor de capitalizare, intr-un ritm mai rapid decat s-a presupus initial, sporirea protectiei consumatorilor si posibila aplicare a taxelor pe tranzactii financiare.

"O alta provocare majora la adresa bancilor va veni din partea comportamentului modificat al publicului.

Imbatranirea populatiei si intelegerea faptului ca statul nu va mai putea asigura un nivel decent al pensiilor va incuraja depozitele pe termen lung si produsele de tip asigurare.

Marele numar de imigranti romani, indeosebi in Spania si Italia, asteapta inca banci doritoare sa vina sa-l "descopere" si sa le serveasca necesitatile specifice, inclusiv dorinta de a construi locuinte in Romania. Este o nisa care ar trebui exploatata rapid indeosebi pentru bancile pentru locuinte", a mai spus Valentin Lazea.

 

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#banci inchise, #banci, #lazea banci, #lazea , #stiri Valentin Lazea