Petrom si Romgaz, cele mai puternice companii din Romania

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:00
3335 citiri
Petrom si Romgaz, cele mai puternice companii din Romania

In plina criza, exista si companii care isi mentin profitul. Printre acestea se numara Petrom, cu un profit record in 2011, Romgaz Medias care a reusit sa doboare performanta inregistrata cu un an in urma si BRD, considerata cea mai profitabila banca din Romania.

Petrom, liderul pietei de produse petroliere si gaz in Romania

Petrom, cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, dupa capitalizare, a obtinut o performanta record, cu un profit de peste 887 de milioane de euro, cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania. Petrom a mai punctat la un capitol, cand a reusit sa obtina vanzari record de aproximativ 5,3 miliarde de euro.

In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate in standardele internationale de contabilitate - IFRS.

Investitiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% in explorare si productie, programul de investitii urmand sa fie aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, potrivit CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, Petrom a investit in ultimii sapte ani aproximativ 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, bani care au fost dirijati catre cele trei divizii Petrom.

Romgaz, cea mai profitabila companie controlata de statul roman

Romgaz Medias, cel mai mare producator de gaze din Romania si cea mai profitabila companie care inca mai este controlata de stat roman, a incasat, in 2011, un castig net record de aproximativ 244 milioane de euro. Suma este cu 35% mai mare fata de rezultatul preliminar anuntat de firma.

"Rezultatul brut realizat in perioada ianuarie-decembrie 2011 este mai mare decat cel programat cu 60,61%", se precizeaza in documentele postate pe site-ul companiei.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, considera ca dupa listare, Romgaz va fi mai atractiva pentru fondurile de pensii private, pentru fondurile mutuale si societatile de investitii financiare.

Lucian Anghel (BVB): Dupa listare, Romgaz va fi mai atractiva pentru fondurile de investitii

In opinia oficialului BVB, listarea Romgaz va fi un succes pentru statul roman, pentru ca se vor finaliza tranzactii de cateva sute de milioane de euro.

"Sunt convins ca Romgaz, atunci cand va fi listata la BVB, va reprezenta o atractivitate sporita nu numai pentru fondurile de pensii, ci si pentru fonduri mutuale, pentru societati de investitii financiare si cred ca va fi un succes nu numai pentru investitori, ci si pentru Romania, prin finalizarea de tranzactii de cateva sute de milioane de euro", a declarat, miercuri, Lucian Anghel, la un seminar pe tema pensiilor private.

BRD, cea mai profitabila banca din Romania

BRD este cea mai profitabila banca din Romania, cu un profit de 472 de milioane de lei inregistrat in 2011, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), citate de Mediafax. BRD este urmata de Raiffeisen, cu un profit de 316 milioane de lei, de Banca Transilvania, cu profit de 146 de milioane de lei si ING, care a inregistrat un profit de 127 milioane de lei.

Top banci in 2011. BCR cea mai mare, BRD cea mai profitabila

Clasamentul celor mai mari banci din Romania, din punct de vedere al activelor, este complet diferit. Pe prima pozitie se afla BCR, cu active de 71,2 miliarde de lei, urmat de BRD, Banca Transilvania si CEC.

In total, cele mai profitabile 300 de companii locale au obtinut un profit de aproximativ 5,87 miliarde de euro, anul trecut. Suma echivaleaza cu 40% din valoarea profitului total realizat de toate firmele din Romania, respectiv 15 miliarde de euro, anul trecut, conform informatiilor Registrului Comertului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#profit banca, #profit companie Romania, #cea mai profitabila companie, #top companie profit , #Profit