BERD: Anul 2010 va fi extrem de dificil

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 09:26
1374 citiri
BERD: Anul 2010 va fi extrem de dificil

La inceputul anului 2010 a devenit cert faptul ca economia mondiala a reusit sa puna frane declinului, insa redresarea este instabila, iar urmatoarele 12 luni vor fi extrem de dificile, crede Thomas Mirow (foto), presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pe masura ce economia reala se ajusteaza la noile conditii, ce includ o cerere interna si globala mult mai scazuta, BERD estimeaza o crestere a creditelor neperformante in regiunea Europei Centrale, estice si de sud.

In plus, companiile vor fi fortate sa se restructureze, pentru a reduce costurile si majora competitivitatea. Acest lucru va conduce la un somaj mai mare, ce va pune presiuni suplimentare asupra bugetelor de stat.

In multe tari, cresterea creditarii este aproape de nivelul zero, pe masura ce nivelele de indatorare sunt scazute, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii. Unele guverne din regiune trebuie sa-si reduca deficitele bugetare si sa-si plateasca datoriile. Astfel, raman prea putine resurse pentru investitii sau activitati de stimulare economica, cum ar infrastructura sau eficienta energetica.

Toate aceste lucruri isi vor pune amprenta asupra sectorului financiar, care este, in mare parte, controlat de grupurile bancare din Occident. Datorita unui efort comun a principalilor jucatori, a fost evitata retragerea marilor banci de pe piata Europei de Est in 2009.

Insa sectorul financiar ramane sub presiune si este nevoie de un proces de ajustare, pentru a preveni raspandirea creditelor neperformante si pentru a ajuta la recapitalizarea bancilor, spune Mirow, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.

O alta problema o reprezinta schimbul valutar. Multe monede din regiunea BERD, printre care forintul maghiar, hryvna ucrainiana si rubla ruseasca, au suferit deprecieri masive incepand cu ultimul trimestru din 2008. Desi acest lucru este bun pentru exportatori, este rau pentru banci.

In Ungaria, de exemplu, imprumuturile in monede straine reprezentau 34% din produsul intern brut, in iunie 2008. Fiind vulnerabila, tara a fost nevoita sa semneze un acord cu FMI, in valoare de 25 de miliarde de euro.

In 2010, prioritatile BERD vor fi majorarea imprumuturilor si gasirea unor noi metode de a atenua efectele crizei si de a impiedica o reaparitie a acesteia.

"Dezvoltarea unei piete de capital in monedele locale este o provocare pe termen lung, ce are nevoie de implicarea unui grup larg de jucatori. Din experienta noastra, exista beneficii majore din coordonarea eforturilor si implicarea sectorului privat cat de mult posibil", a spus presedintele BERD.

In schimb, este nevoie de un sistem de reglementare mai eficient, ce ar include cerinte mai mari pentru capitalizare si provizioane, pentru a putea face fata mai usor unor perioade dificile.

Totusi, Mirow crede ca asemenea reglementari vor fi ineficiente, daca vor fi realizate doar pe plan national, avand in vedere faptul ca Europa este o piata integrata. Astfel, sunt necesare solutii internationale, care sa descurajeze practici precum imprumuturile direct de la bancile mama.

 

#2010, #berd, #creditare, #criza, #schimb, #somaj, #valutar , #stiri FMI