BCR se asteapta ca majorarea de capital propusa actionarilor sa fie ultima din 2010

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 16:32
1537 citiri
BCR se asteapta ca majorarea de capital propusa actionarilor sa fie ultima din 2010

Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, se asteapta ca majorarea de capital propusa actionarilor pentru AGA din aprilie sa fie ultima din 2010, insa nu exclude noi majorari in cazul unor situatii exceptionale, precum cea in care un client important ar intampina probleme, relateaza NewsIn. 

Conducerea Bancii Comerciale Romane (BCR) propune majorarea capitalului social cu 237,74 milioane lei, pana la 1,03 miliarde lei, prin incorporarea unei parti din profitul obtinut anul trecut, potrivit convocatorului transmis actionarilor pentru adunarea generala din 22 aprilie.

"Majorarea nu o facem pentru ca ne-a cerut-o BNR, ci pentru ca suntem prudenti.

Nu ma astept sa avem nevoie de alta majorare in acest an, pentru ca rata solvabilitatii este confortabila la BCR.

Insa nu se poate exclude niciodata complet, putem sa ne trezim de exemplu cu un client mare pe corporate care intra in incapacitate de plata.

Este o situatie posibila, dar foarte putin probabila", a afirmat Bruynseels.

El a precizat ca BCR are acum o rata a solvabilitatii de peste 12%, dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), si de peste 14% dupa standardele internationale (IFRS), in conditiile in care banca centrala cere un nivel minim de 10% conform RAS.

Daca majorarea va fi aprobata, valoarea nominala a unei actiuni BCR va creste de la 1 leu la 1,3 lei, ceea ce inseamna o crestere a capitalului social de la 792,47 milioane lei la 1,03 miliarde lei.

Conducerea bancii a mai propus nerepartizarea de dividende din profitul pe 2009, in conditiile in care, potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa distribuie 40% din profitul net calculat conform IFRS sub forma de dividende.

Insa ceilalti actionari importanti ai bancii in afara de Erste, cele cinci SIF-uri, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, au acceptat pana la urma sa nu primeasca dividende, in conditiile in care astfel nu vor mai contribui cu bani la majorarea de capital si isi mentin detinerea.

Reprezentantii SIF-urilor au avut in ultimerle luni mai multe runde de discutii cu austriecii de la Erste pe aceasta tema.

"Este vorba o capitalizare a profitului. Actionarii isi pastreaza detinerea actuala si numarul de actiuni, se va majora doar valoarea nominala a actiunii", a explicat Bruynseels.

Anul trecut, grupul BCR a obtinut un profit net consolidat dupa impozitare si interese minoritare de 871,7 milioane lei (206,3 milioane euro), in scadere cu 57,1% fata de 2008, pe fondul cresterii costurilor cu provizioanele, de 3,6 ori fata de 2008, pana la 2,28 miliarde lei (540,2 milioane euro). 

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#bcr, # majorare, # capital, # actionari , #stiri BCR