Millennium Bank: Lichiditatea din sistemul bancar s-a restrans la 6-7 banci

Marti, 10 Martie 2009, ora 15:18
3697 citiri
Millennium Bank: Lichiditatea din sistemul bancar s-a restrans la 6-7 banci

Piata creditarii din Romania ar putea avea o crestere de circa 15-20% in acest, in conditiile in care economia resimte efectele crizei financiare internationale, cu mult mai putin decat cresterea de circa 80% anticipata anul trecut, a spus directorul general adjunct Millennium Bank, Dan Sandu.

Reprezentantii Millennium se asteapta ca piata de creditare sa isi revina pana la finalul acestui an, in urma ajustarii in scadere a preturilor din piata imobiliara, in contextul in care mizeaza pe faptul ca foarte multi romani sunt proprietari de case si mai putin de jumatate dintre acestea sunt ipotecate, iar cererea de locuinte se mentine la un nivel ridicat.

Cu siguranta bancile vor fi nevoite in acest context sa isi eficientizeze cheltuielile, motiv pentru care unele banci din piata au inceput deja sa inchida o parte din sucursale. Reprezentantii Millennium Bank Romania au mai spus ca, din cauza crizei financiare internationale, care a generat o lipsa de incredere la nivelul bancilor, in prezent, lichiditatea din sistemul bancar romanesc s-a restrans la circa 6-7 banci.

Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar da, insa, un sentiment de siguranta jucatorilor din piata, si ar putea ajuta la revenirea lichiditatii la nivelul intregului sistem bancar romanesc.

Millennium Bank Romania spera ca 2011 sa fie ultimul sau an cu pierderi

"Cred ca si in anul 2011 inclusiv o sa fim pe rosu. Break-even-ul operativ ar trebui sa fie in 2011, potrivit planurilor initiale, care nu erau foarte agresive, dar, pe de alta parte, si marjele erau mult mai mici", a spus Sandu.

In prezent, la creditele pentru persoane fizice, marjele bancilor au crescut pana la aproximativ 7-8 puncte procentuale la imprumuturile in euro si la 10 puncte procentuale la cele in lei, marje care se adauga la dobanda medie din piata, a mai spus directorul Millennium si a explicat ca aceasta crestere ar trebui sa ajute situatia financiara a bancilor.

Sandu a precizat ca pierderile bancii din acest an ar trebui sa fie ceva mai mici decat in 2008, cand au insumat 34,9 milioane euro. Banca isi revizuieste, in prezent, estimarile financiare pentru acest an, datele nefiind inca definitivate. "Millennium Bank are in prezent 72 de unitati si va ajunge la 75 la sfarsitul acestei luni, asa ca suntem in plan pentru anul acesta, iar pana la sfarsitul lui 2010 ar urma sa ajungem la 100 de unitati", a mai spus Sandu.

El a explicat, insa, ca Millennium Bank incearca sa isi axeze clientii pe tranzactiile pe internet, deoarece costul acestora este de circa trei ori mai mic decat al celor efectuate in sucursale si a estimat ca circa 70% din tranzactiile efectuate de clientii persoane fizice ai bancii sunt pe internet.

Millennium Bank nu mai acorda credite de nevoi personale fara garantii

"Creditele de nevoi personale fara niciun fel de garantii au murit, noi nu mai acordam astfel de credite inca din iulie 2008", a spus directorul general adjunct al Millennium Bank Romania.

Creditele fara garantii pentru persoane fizice rulate, in prezent, de Millennium Bank reprezinta circa 30-40% din portofoliul imprumuturilor pentru persoane fizice. Sandu a mai spus ca portofoliul de credite Millennium Bank se adreseaza in proportie de 45% persoanelor fizice si restul de circa 55% companiilor.

El a mai spus ca, in prima saptamana din luna martie au fost inregistrate circa 15-20 simulari de credite la nivel de sucursala Millennium, din care se asteapta sa fie aprobate patru sau cinci. Cea mai mare parte a creditelor acordate de Millennium Bank sunt in euro, ca urmare a dobanzilor mult mai mici la aceasta valuta, imprumuturile in lei reprezentand 12-13% din intregul portofoliu. In februarie, actionarii Millennium Bank Romania au majorat capitalul total cu 285,42 milioane lei.

Infuzia de capital, realizata de actionarul majoritar, Millennium bcp, a fost efectuata prin emiterea unui numar de 2.854.200 de actiuni noi, a cate 100 lei fiecare - suma reprezentand o prima de emisiune de 50 lei, pe langa valoarea nominala de 50 lei a unei actiuni.

Astfel, capitalul social al subsidiarei din Romania a fost majorat cu 60% la 370,46 milioane lei. Sandu a precizat ca planul de lansare a Millennium Bank in Romania presupunea inca de la infiintare o capitalizare etapizata a acesteia, astfel incat majorarile de capital sa fie efectuate pe masura ce e nevoie. "Suntem in buget", a concluzionat Sandu. 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#creditare, #criza, #economie, #imprumuturi, #lichiditate , #stiri FMI