Premierii statelor UE prezenti la Bucuresti pentru discutii privind alocarile europene pentru 2014-2020 vor semna la finalul dezbaterii o Declaratie comuna in care vor insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca.
Prin acest mesaj comun care se preconizeaza sa fie agreat, statele membre ale grupului "Prietenii coeziunii" urmaresc sustinerea unui nivel corepunzator de finantare a politicii alocarilor, pentru garantarea raspunsului adecvat la nevoile specifice ale tarilor membre si regiunilor UE, se arata intr-un document oficial al reuniunii.
"Se va evidentia ca politica de coeziune este un instrument investitional care raspunde pe deplin atingerii obiectivului de crestere si crearea locurilor de munca la nivelul UE", se arata in document.
Premierii statelor membre UE prezenti la Bucuresti vor pregati astfel un demers comun, in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28 - 29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al UE.
Guvernul roman a anuntat anterior ca la Bucuresti se vor afla reprezentanti la nivel inalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, precum si ai Comisiei Europene.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are programate intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta si va participa la randul sau la... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 11:13
Bucurestiul nu va mai beneficia, incepand din 2015-2016, de fonduri in ceea ce priveste obiectivul de coeziune, in actuala organizare administrativa, a avertizat marti ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
Intrebat in legatura cu reorganizarea administrativa, Orban a declarat ca aceasta ar duce la "asigurarea unei coerente la nivelul gestionarii fondurilor pe zone administrative mai mari", intrucat una dintre marile probleme pe care Romania o are in gestionarea fondurilor comunitare este ca "la nivel local, cand vorbim de proiecte de importanta mai mare nu se poate ajunge la o decizie politica pentru ca sunt diferite puncte de vedere, de multe ori reprezentate de persoane din partide politice diferite, si se ajunge la intarzieri foarte mari" in realizarea proiectelor.
Orban a punctat faptul ca, de multe ori, "interesele si obiectivele unui judet nu coincid cu interesele si obiectivele unui judet alaturat". "De aceea, vedem o lipsa de coerenta in identificarea si implementarea unor proiecte concrete", a spus el.
In plus, principalul pericol il reprezinta faptul ca Bucurestiul ar putea ramane fara fonduri de coeziune.
"Daca vom continua cu actualele regiuni de dezvoltare economico-sociala, incepand din 2015-2016 Bucurestiul nu va mai beneficia de fonduri in ceea ce priveste obiectivul de coeziune. Asta este marele risc. Va trebui sa gasim o formula, daca ne dorim ca sa mai existe fonduri alocate pentru Bucuresti si regiunea Ilfov, sa facem o reorganizare... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 19:05