Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD imprumuta Romaniei 25 milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor de apa

BERD imprumuta Romaniei 25 milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor de apa


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 25 milioane de euro operatorului regional din sectorul apei si apei uzate din Romania, RAJA SA, cea mai mare companie de utilitati publice din tara care deserveste peste 3 milioane de persoane din opt judete, se arata intr-un comunicat al BERD remis luni AGERPRES.

Cele 8 judete deservite de RAJA sunt Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov, Prahova si Bacau.

Acordul de imprumut a fost semnat luni, la Bucuresti, de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, si directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Imprumutul va fi folosit pentru a co-finanta cu fonduri de coeziune UE extinderea si reabilitarea serviciilor de apa si apa uzata ale companiei, pentru a va veni in beneficiul a 400.000 de gospodarii. Finantarea va sustine, de asemenea, un program de eficienta a apei, care are ca scop reducerea pierderilor de apa cu peste 300.000 m3 pe an si eliminarea a 8.400 de tone de CO2 echivalent pana in 2025.

RAJA este primul operator regional de apa din Romania ce primeste finantare in cadrul Facilitatii BERD pentru Infrastructura Durabila a Apei (SWIFT).

Pana in prezent, BERD a finantat 24 de operatori de apa din Romania, oferind imprumuturi ce totalizeaza 330 milioane de euro si mobilizand peste 2 miliarde de euro din fondurile UE pentru utilitatile de apa si apa uzata ale tarii.

In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, Banca a investit aproape 8 miliarde de euro in tara in peste 400 de proiecte. Numai in 2017 a investit 550 milioane de euro in Romania. Din aceasta finantare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 3905 ori