Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Corina Cretu: Romania a pierdut pana la 2 miliarde de euro, bani pentru infrastructura

Corina Cretu: Romania a pierdut pana la 2 miliarde de euro, bani pentru infrastructura


Romania a pierdut intre 1,8 si 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate in valoare de 19,5 miliarde de euro intr-un domeniu sensibil pentru tara noastra, cel al infrastructurii de transport, a declarat, luni, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu.

Comisarul european participa la Conferinta "EuroImpact - Impactul si rezultatele politicii de coeziune in Romania. Experiente cu privire la accesarea fondurilor si implementarea proiectelor finantate", care este organizata la Bucuresti de Institutul European din Romania.

"Din anul 2007 pana in anul 2011, rata de absorbtie a fost de 4%. Am preluat mandatul in 2014, cu o rata de absorbtie de 48%. Incheiem ciclul financiar (...) cu o rata de absorbtie de aproape 90% (...) Din pacate, din cei 19,5 miliarde de euro alocati pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de Politica de Coeziune si de Fondul de Dezvoltare Regionala - s-au pierdut (...) intre 1,8 si 2 miliarde de euro intr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romania, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Cretu.

Ea a precizat ca au fost lucruri "care au afectat potentialul Romaniei" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera Politica de Coeziune.

"Dar, sigur, daca ne uitam la partea plina a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrari pe teren, pentru ca 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI si BERD pe care Romania le avea inca pentru proiecte realizate, cum ar fi de pilda Autostrada Soarelui, care era deja realizata, dar pentru care statul inca platea credite. De asemenea, am preluat salariile tuturor functionarilor care lucreaza pe fonduri europene in Romania, tocmai pentru a ajunge la aceasta rata de absorbtie de 90% si a degreva bugetul national de aceasta povara a creditelor la care se angajase", a spus Corina Cretu.

Ea a subliniat ca, in acest ciclu financiar, Romania are alocati, in total, aproximativ 31 de miliarde de euro, incluzand banii pentru agricultura.

"Fondurile europene ofera finantare pentru aproximativ 60-65% din investitiile publice in Romania. Am spus de fiecare data cand au existat probleme in implementarea proiectelor, am vorbit de procedurile greoaie si de capacitatea administrativa redusa. Vorbim despre lucruri care nu s-au intamplat azi, ieri sau in ultimul an. Este o slabiciune pe care am avut-o ca tara inca de la inceputul intrarii noastre in Uniunea Europeana, cand nu am fost pregatiti de a accesa o asemenea suma de bani", a mai afirmat Corina Cretu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 4014 ori