Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul ar fi picat "examenul" CE la fonduri europene - surse

Guvernul ar fi picat "examenul" CE la fonduri europene - surse


Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care i-a atentionat mai departe pe reprezentantii Guvernului de la Bucuresti ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana, in urma consultarilor inter-servicii care vor avea loc, risca sa conduca la intarzieri in adoptarea viitoarelor programe operationale si in implementarea lor chiar de la inceputul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

Problemele au fost reclamate, conform unui document oficial obtinut de Mediafax, la inceputul lunii iulie, la reuniunea informala avuta la Bruxelles de catre reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Educatiei si Ministerului Agriculturii cu membrii mai multor servicii ale Comisiei Europene, respectiv Directoratul General de Politica Regionala (DG REGIO), Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL), Directoratul General de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) si Directoratul General de Pescuit si Afaceri Maritime (DG MARE).

Seful adjunct al Unitatii pentru Romania din DG REGIO a explicat ca oficialii de la Bruxelles au transmis deja observatii la care Ministerul Fondurilor Europene a raspuns la finele lunii iunie, dar ca membrii Comisiei isi mentin dezacordul asupra mai multor aspecte incluse in raspunsul respectiv, observatiile transmise deja in scris partii romane ramanand valabile, si a insistat asupra necesitatii unei "reale si eficiente colaborari" intre acest minister, in calitate de institutie coordonatoare, si ministerele de linie.

"Ca observatii orizontale asupra proiectului de document, responsabilii Comisiei au subliniat urmatoarele: lipsa unei identificari clare a nevoilor si prioritatilor de finantare pentru urmatoarea perioada de programare; incoerenta documentului si lipsa unei orientari strategice in abordarea obiectivelor tematice, respectiv necorelarea acestora cu prioritatile; necesitatea preluarii obiectivelor si abordarii strategice din documentul de pozitie al Comisiei, document agreat de autoritatile romane, dar si corelarea cu Strategia Europa 2020, cu recomandarile specifice de tara, respectiv cu Planul National de Reforma", releva documentul.

Inconsecventa, lipsa de viziune adecvata si explicatii insuficiente

Oficialii Comisiei au atentionat, printre altele, ca a constatat o inconsecventa intre obiective si alocarea finantarilor, ca este necesara o viziune care sa provina dintr-o analiza de risc corespunzatoare, care sa faca referire inclusiv la nivelul foarte mic al investitiilor private si ca in proiect se face referire doar la accesul in banda larga in gospodarii lipsind partea comerciala (de business).

De asemenea, lipsesc trimiterile la obiectivele agendei digitale si justificarea unor prioritati ca e-cultura si e-sanatate in concordanta cu strategiile sectoriale corespunzatoare, ca este necesara o concentrare pe sectoarele cu potential de crestere in Romania, ca ar trebui sa se puna accent pe nevoile de cresterea si extindere a IMM-urilor, cu o analiza a obstacolelor intampinate de acestea, ca lipsa de finantare,

Mai lipseste conexiunea dintre Acordul de Parteneriat si planurile nationale pentru eficienta energetica si energia regenerabila, dar si referirile la dereglementarea preturilor din energie si la schemele de sprijin pentru regenerabile, ca lipsesc propunerile de investitii in domeniul schimbarilor climatice, dar si estimarile corespunzatoare, justificarea economica si analiza de management al riscului din care ar trebui sa rezulte 2-3 prioritati pentru finantare, ca este necesara o justificare a alegerii prioritatilor de investitii.

A fost semnalata si lipsa unui Master Plan pe Transport, ale carui prioritati sa fie redate in document, atragandu-se atentia ca obiectivul nu va fi luat in discutie decat atunci cand Master Planul va fi finalizat si ca, in plus, exista pericolul ca intregul program operational preconizat pentru marile proiecte sa fie blocat in absenta acestui Master Plan.

Planurile lui Teodorovici

Ministrul Teodorvici declara, in luna iunie, ca Ministerul Fondurilor Europene a discutat proiectul Acordului de parteneriat 2014-2020, document care stabileste pentru Romania modul in care vor fi utilizate cele 21,8 miliarde de euro aferente Politicii de coeziune, si ca un document in acest sens a fost trimis deja spre consultare Comisiei Europene.

El arata ca acest document a fost elaborat in cadrul dialogului informal, pentru ca la nivel european nu exista inca aprobat setul de regulamente care sa stabileaca ce anume se poate finanta in mod exact si care sunt alocarile financiare minime pe care un stat membru trebuie sa le aplice.

"De asta si Comisia Europeana a insistat ca e o discutie informala. Vom primi in urmatoarele doua saptamani o serie de comentarii din partea Comisiei Europene, astfel incat in prima parte a lunii iulie sa avem deja o noua runda de discutii la Bruxelles, iar la jumatatea lunii iulie sa putem include comentariile si sa retrimitem Comisiei acest document", a spus Teodorovici.

El a spus ca acest document cuprinde, in prima faza, alocarile financiare la nivel macro, la nivel de Plan Operational, estimat de partea romana, strucutura institutionala pe care Romania o propune pentru a implementa urmatorul cadru finaciar, precum si numarul de programe operationale sectoriale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1888 ori