Sova: Constructia autostrazii Bucuresti-Alexandria costa 400 de milioane de euro

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:35
1650 citiri
Sova: Constructia autostrazii Bucuresti-Alexandria costa 400 de milioane de euro

Costurile realizarii Autostrazii Bucuresti - Alexandria sunt estimate la 400 de milioane de euro, iar conform studiilor de trafic, aceasta are trafic de autostrada, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.

El a explicat ca tronsonul Bucuresti - Alexandria face parte din Autostrada Sudului, respectiv Bucuresti - Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj - Deva - Arad - Oradea, care se afla pe Coridorul IV A, considerat de Comisia Europeana cel mai important coridor european pentru transportul de tranzit.

"Din fondurile de coeziune, unde noi avem trei miliarde de euro, nu putem finanta decat autostrazi care se afla pe reteaua principala a retelei transeuropene de transport. Deci, numai acelea pot fi finantate din coeziune. Autostrada Sudului este Bucuresti - Alexandria - Craiova - Calafat - Turnu Severin - Lugoj - Deva - Arad - Oradea. Daca veti vedea studiile de trafic, veti vedea ca pe Bucuresti - Alexandria - Craiova chiar exista trafic de autostrada. Problema este ca putem finanta din coeziune doar ce se afla pe coridoarele principale, iar Alexandria se afla pe coridorul principal. Nu l-am facut noi. Ultima oara coridoarele au fost modificate in martie 2012 de fostul ministru Nazare, deci nu putem fi banuiti ca am pus-o noi. Este pusa si trebuie sa finantam din coeziune ceea ce se afla pe aceste coridoare principale", a explicat Sova, la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, realizarea acestui tronson va costa 400 de milioane de euro si nu se pune problema amortizarii la autostrazile facute din bani europeni.

"Problema amortizarii se pune cand o faci in concesiune sau in Parteneriat Public Privat. Ea va fi facuta 85% din fonduri europene. Pot sa va spun cu certitudine ca pe studiile de trafic are trafic de autostrada", a precizat ministrul delegat.

Pana in 2018 s-ar putea finaliza autostrada intre Pitesti si Ramnicu Valcea

In alta ordine de idei, Dan Sova a spus ca pana in 2018 s-ar putea finaliza cei 64 de kilometri de autostrada intre Pitesti si Ramnicu Valcea, spre Sibiu.

"Cei 64 de kilometri de la Pitesti la Ramnicu Valcea se pot face efectiv pana in 2018, avand in vedere studiile care trebuie facute pe Pitesti - Sibiu. Noi suntem primii in 2013 care ne-am apucat de Pitesti - Sibiu. Pe acest tronson de autostrada nu s-a facut niciodata absolut nimic. Eu sunt cel care am inceput sa misc Pitesti - Sibiu ca autostrada. Nici macar un studiu nu este facut acolo. Pana in 2018 se pot face cei 64 de kilometri, pentru ca este de fapt Pitesti - Curtea de Arges si Curtea de Arges - Ramnicu Valcea, avand in vedere ca numai studiile de fezabilitate cerute de Comisia Europeana ar trebui sa tina 24 de luni. Eu am propus sa tina doar 18 luni si este o intreaga discutie si cearta cu cei de la CE pentru ca noile studii de fezabilitate nu mai sunt acele studii care se scriau pana acum in birou, fara sa aiba mare importanta. Sunt studii care trebuie facute cu foraje geo si hidro. Trebuie schimbata filosofia de abordare pentru 2014 - 2020", a subliniat Sova.

El a adaugat ca toate proiectele de autostrazi programate a se finaliza pana in 2018 vor fi contractate pana in toamna anului 2015.

#autostrada Bucure ti Alexandria, #autostrada fonduri europene, #proiect autostrada , #Administratia strazilor