Avantajele pietei unice digitale: Internetul creeaza cinci locuri de munca la fiecare doua pierdute

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:24
2182 citiri
Avantajele pietei unice digitale: Internetul creeaza cinci locuri de munca la fiecare doua pierdute

Florin Lupescu, principal advisor European Commission Directorate General Communications Networks, Content&Technology, a declarat, joi, ca in UE exista o preocupare deosebita pentru realizarea "pietei unice digitale", precizand ca internetul creeaza cinci locuri de munca la fiecare doua pierdute.

Prezent, joi, la Bucuresti, la International Digital Forum, Florin Lupescu a spus ca problema principala a momentului este reprezentata, la nivelul Uniunii Europene, de efortul care se depune pentru "a realiza piata unica digitala".

Potrivit lui Florin Lupescu, in prezent, la nivelul Uniunii Europene, internetul creaza cinci locuri de munca la fiecare doua locuri de munca pierdute.

"Sunt oportunitati care trebuie sa reprezinte un obiectiv principal si pentru Romania. E nevoie de o adevarata piata unica digitala, unde continutul online, aplicatiile si serviciile circula in mod liber. Dar asta depinde de conectivitatea in spectru larg. Nevoia de a avea o infrastructura functionala de tip broadband este exceptionala. Avantajele pe care aceasta le creeaza pentru cetateni, pentru libera lor circulatie, pentru viata lor de zi cu zi, pentru companii, pentru tranzactii, pentru libera circulatie fara bariere. Acest lucru solicita investitii semnificative intr-o noua retea, iar multe dintre acestea trebuie sa provina din sectorul privat. Comisia Europeana face toate eforturile pentru ca aceste lucruri sa se intample foarte usor", a spus Florin Lupescu.

El a mai spus ca este necesara o mai buna coordonare a alocarii nationale a spectrului, in asa fel incat sa permita planificarea transfrontaliera a acestor alocari. "Si este vorba despre reguli comune in domeniul public Wi-Fi si produse comune", a spus Lupescu, vorbind si despre "armonizarea regulilor pentru consumatori, in asa fel incat sa fie sustinuta protectia in contextul unor sisteme multiple".

"Una din cele mai importante conditii este asigurarea neutralitatii netului, in asa fel incat sa reusim sa oferim un internet liber si pentru toti", a spus Lupescu in acest context.

"De fapt, valoarea de piata a pietei unice de telecom reprezinta 0,9% din PIB-ul european, in valoare absoluta de aproximativ 110 miliarde de euro pe an. In ultimii sapte ani, politica de coeziune a Uniunii Europene a alocat aproximativ 14 miliarde de euro pentru proiecte ITC care privesc infrastructura", a spus Florin Lupescu.

Avand in vedere ca "miza" este "puternica si reala", Lupescu a spus ca CE "sustine facilitatea pentru conectarea Europei si in cadrul careia sunt alocate fonduri pentru a sustine procesele acestea".

"Obiectivul este ca la nivelul Uniunii Europene sa se realizeze o conectivitate fara fisura, fara intrerupere. Din acest punct de vedere, fiecare european trebuie sa poata sa beneficieze de servicii digitale inovative care se ofera pe retele digitale rapide", a spus Lupescu.

El a lansat si "cateva provocari care pot fi luate in considerare" in acest sens. "Legislatia care urmeaza sa fie adoptata, legislatia in general, trebuie sa aiba in mod fundamental o componenta digitala. Procesele de legiferare care vor urma trebuie sa aiba in vedere punerea in functiune a unor sisteme care sa urmareasca aplicarea legislatiei intr-o maniera digitala (...) In proiectele de legi trebuie inclusa componenta digitala (...) Comunicarea dintre cetatean si autoritatile publice trebuie sa se realizeze eminamente digital. Audiovizualul are un rol extraordinar de mare, pentru ca este vehiculul cel mai eficace si elocvent", a spus Lupescu.

El a precizat ca, in momentul de fata, "in sistemul de big data devine din ce in ce mai evident faptul ca datele publice trebuie sa fie deschise catre sectorul antreprenorial, care trebuie sa aiba acces la acest urias rezervor de date".

"O a patra provocare ar fi cresterea vitezei de upload la 40 de giga. Acest lucru este obligatoriu daca vrem sa cream o reala conectivitate pentru transmiterea de date. Alta provocare ar fi Wi Fi-ul gratuit, patrunderea si raspandirea Wi Fi-ului in societate si asigurarea gratuitatii acestuia, iar alta provocare va fi broadband-ul mobil. Pana in 2020, daca mergem in ritmul actual, ar trebui sa fim capabili sa oferim 80% broadband mobil (...) Practic asta inseamna ca pe terminalele inteligente cetatenii pot sa urmareasca programe de televiziune in deplasare, dar pot sa beneficieze de asistenta medicala in locuri indepartate, de cursuri de e-learning", a explicat Florin Lupescu.

El a mai spus ca este necesara si reforma sistemului de achizitii publice, "care ar trebui sa se faca eminamente si mod real in toata Europa in mod digital".

De asemenea, Lupescu a vorbit despre necesitatea cresterii ratei de participare a intreprinderilor mici si mijlocii din e-commerce pana la 50%. "Romania are un deficit important in ceea ce priveste comertul electronic (...) Piata este dominata acum de actori foarte puternici", a spus Lupescu.

Acesta s-a referit si la necesitatea serviciilor de asistenta sociala digitale, dar si la faptul ca performanta digitala la nivel european trebuie sa aiba forme de certificare comune.

"Televiziunea digitala este parte a acestui proces (al conectivitatii, n.r.) si parerea mea este ca ea va urma sa devina vectorul principal, pentru ca forma cea mai comuna de date vehiculate vor fi datele care creeaza suport vizual si care ajuta la o mai buna comunicare", a mai spus Florin Lupescu.

International Digital Forum 2013 este organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale. Printre participantii la eveniment sunt anuntati, printre altii, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, Laura Georgescu, presedintele CNA, Claudiu Saftoiu, presedinte-director general al TVR, Julien Ducarroz, CCO, Orange Romania, Norbert Hölzle, Senior Vice President, Commercial Europe, SES, Commercial, Dan Bulucea, Country Manager, Google Romania, Valentin Popoviciu, Development Director RCS & RDS, Patrice Sidot, Sales Director, Central & Eastern Europe, Eutelsat.

#piata unica digitala, #locuri de munca Internet , #Investitii IT