Programul de guvernare al PNL-PSD propune înființarea programului național de învățământ TVR Educațional, de tip Netflix educațional românesc. Această nouă inițiativă ce vizează digitalizarea vine la zece ani după tentativa conceperii unei biblioteci virtuale, proiect ce a rămas după un deceniu la stadiul de licitație.
Gabi Bartic, CEO BRIO, a explicat pentru Ziare.com de ce un astfel de proiect nu corespunde cerințelor copiilor de astăzi, fiind mai degrabă adecvată secolului trecut, dar și de ce guvernanții par să nu nimerească niciodată nevoile reale ale elevilor.
Ziare.com: Programul de guvernare PNL-PSD propune înființarea programului național de învățământ TVR Educațional, de tip Netflix educațional românesc. Ce părere aveți despre această inițiativă? S-ar preta nevoilor elevilor, în învățământul românesc actual?
Gabi Bartic: Mi-e foarte greu să formulez o opinie care să depășească experiența, mereu când am avut proiecte mari la nivel de sistem (teze unice, biblioteca virtuala, supraveghere video la examene, catalog unic, sistem informatic unificat etc), ele nu s-au realizat. Nici în 2 ani, nici în 5, nici în 10.
Dar, dacă ar fi să comentez strict pe concept, voi spune așa: în secolul în care copiii noștri sunt digitalizați, ei practic trăiesc cu unelte digitale, trăiesc cu interactivitatea, cu viteza fabuloasă de răspuns pe care le-o oferă toate platformele pe care le folosesc (de... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 11:03
Petiția lansată de o elevă de 17 ani, prin care se cere înlocuirea tezelor cu evaluarea sumativă, a adunat aproape 300.000 de semnături, o mobilizare fără precedent. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că tezele se vor da în continuare deoarece reflectă nivelul real al pregătirii copiilor.
Gabi Bartic, CEO BRIO, a acordat un interviu Ziare.com în cadrul căruia vorbește despre importanța reală a notelor, mediilor și tezelor în sistemul de învățământ românesc, despre utilitatea evaluării sumative, dar și despre petiția lansată de elevi, cu care este de acord.
Ziare.com: Cât de mult accent se pune pe note și medii în sistemul de învățământ din România? De multe ori apare fenomenul ”goana după 10”, care pare să eclipseze dorința de a acumula cu adevărat cunoștințe folositoare, pe care elevii să le înțeleagă pe deplin.
Gabi Bartic: Sistemul de educație românesc e paradoxal la acest capitol. Și voi începe extrem de abrupt. Notele reflectă foarte puțin cunoștințele, totalitatea cunoștințelor unui copil. Pentru că, noi știm, ele se dau pe „ascultat la lecție”, pe lucrări de control (așa numitele testări on-spot) care nu acoperă întreaga materie și ele diferă extrem de mult de la un profesor la altul, de la o școală la alta, de la un oraș la altul. De câte ori am auzit „notele de la liceul Sava nu pot fi comparate cu cele de la Liceul din Rădăuți”. Și... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 15:48
Cauzele analfabetismului științific și tehnologic pot fi căutate în școală, în special, iar efectele sale nefaste se fac simțite în perioadele în care vocile autorizate ale societății ar trebui să se facă auzite, cum este pandemia COVID-19. Cum putem verifica nivelul analfabetismul științific ne spune Gabi Bartic, BRIO.
Ziare.com: Cel mai recent Eurobarometru arată că doar 2% din români au putut răspunde corect la mai mult de opt întrebări legate de știință și tehnologie. Ce concluzie să tragem de aici?
Gabi Bartic: Să tragem concluzia că suntem un popor extrem de puțin alfabetizat științific. Aceste date, lipsa alfabetizării de toate felurile – funcțională, științifică, numerică, etc - nu sunt surprize pentru noi, având în vedere rezultatele pe care le tot discutăm (steril, dacă mă întrebați pe mine) de ani de zile. Acest Eurobarometru nu cercetează însă doar copiii de 15 ani, cum face PISA, ci sondează întreaga populație. Și rezultatele spun, afară de interminabilele prilejuri de glume pe care le găsim în studiu, că românii nu știu carte. Că nu avem baze științifice pentru mai nimic din jurul nostru, că nu înțelegem ce citim, că ne interesează foarte puțin știința. Și că, în general, nu prea ne interesează să știm lucruri.
Concomitent cu aceste concluzii ne putem explica, evident, și multe alte realități: apetitul crescut către cancan și scandal, aderența extrem de bună la teorii... mai mult
Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 15:03
Doar 66% din profesorii care au susținut proba scrisă la examenul pentru directori și directori adjuncți de școli au reușit să promoveze testul standardizat, în care au avut de răspuns unor întrebări legate de inteligență și literație. „Cei care conduc școlile trebuie să fie persoane cu abilități manageriale dezvoltate. Un profesor e și comunicator, și persoană care trebuie să evalueze situații și să decidă, e și un om care trebuie să se facă înțeleas și să înțeleagă”, a explicat Gabi Bartic, CEO BRIO Teste Educaționale într-un interviu acordat Ziare.com.
Ziare.com: Cât de important este ca profesorii să primească în cadrul examinărilor întrebări legate de inteligență și literație?
Gabi Bartic: Cred că întrebarea nu are decât un răspuns posibil: toți oamenii care au ca scop educația copiilor noștri trebuie să aibă o inteligență peste medie și să nu fie analfabeți funcțional. Dacă testele sunt pentru directorii școlilor, aceste două capitole sunt și mai importante. Nu cred că e cazul să avem o dezbatere națională legată de un adevăr simplu: cei care conduc școlile trebuie să fie persoane cu abilități manageriale dezvoltate, iar acest set de abilități nu are cum să excludă inteligența și capacitatea de a înțelege un text și de a interacționa cu conținutul acestuia.
Testul primit de candidați a fost unul standardizat. În ce măsură ajută aplicarea unor asemenea teste la... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2021, ora 12:19
Brio.ro a lansat pe 4 octombrie primul test de literație digitală din România, un instrument esențial pentru elevi, profesori și chiar părinți. Oferit gratuit, instrumentul reprezintă baza pe care sistemul educațional poate construi și monitoriza progresul fiecărui elev în parte. Totodată, el poate contribui la micșorarea procentului care ne plasează pe ultimul loc la nivel european din perspectiva competențelor digitale. „Atunci când digitalul este folosit în combinație cu educația clasică, performanța școlară a elevilor crește considerabil”, spune Gabi Bartic, CEO Brio Teste Educaționale, într-un interviu acordat Ziare.com.
Ziare.com: În 2020, România era prima la nivelul UE din perspectiva persoanelor care au competențe digitale scăzute. Ce impact are o astfel de statistică?
Gabi Bartic: Statistica nu face altceva decât să reflecte realitatea cu care se confruntă România în acest moment: suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul competențe digitale, iar peste 40% dintre elevi sunt analfabeți funcțional, conform ultimelor rezultate PISA. Ce facem din acest punct este, de fapt, întrebarea.
Brio a realizat primul test de literație digitală din România, în parteneriat cu UiPath Foundation, tocmai pentru că am observat cât de important este să avem un asemenea instrument, ca bază pentru viitoare intervenții. Elevii din clasele I-XII, profesorii și chiar părinții pot parcurge testele de literație... mai mult
Luni, 11 Octombrie 2021, ora 10:25
Testarea competențelor la o materie sau alta e necesară pentru a vedea cu ce a rămas copilul din școală, susține Gabi Bartic, COO Brio Teste Educaționale. Esențiale în procesul de învățare sunt și rapoartele de testare, pentru că ele pot da dimensiunea exactă a necesarului de practică pe fiecare dintre capitolele testate, completează reprezentanta Brio într-un interviu acordat Ziare.com.
Ziare.com: Ce presupune testarea pe competențe și cum sunt acestea îmbunătățite?
Gabi Bartic: Testarea competențelor la o materie sau alta ale copilului e esențială pentru a vedea „cu ce rămâne copilul” din școală. Pentru că învățarea nu ar trebui să fie un proces mecanic, ci internalizarea unor conținuturi cu care ulterior poți opera, iar testarea competențelor ar trebui să radiografieze conceptele cu care poate opera copilul. Mai simplu spus, cu ce a rămas din materia parcursă. Testarea face parte integrantă din procesul de învățare, pentru că, așa cum în sănătate nu putem vorbi despre tratamente fără analize minuțioase înainte, la fel – în învățare nu putem vorbi despre remedierea lacunelor fără testare prealabilă și de parcurs.
La ce materii se poate face în prezent testare de competențe?
Testarea competențelor ar trebui să fie efectuată pentru toate materiile. Testarea standardizată ne permite atât raportarea corectă la materia pe care ar fi trebuit să o fi parcurs copilul, cât și la restul... mai mult
Joi, 30 Septembrie 2021, ora 10:07
Culegerea infinită de probleme de matematică, un produs Brio Teste Educaționale, îi ajută pe copii să se obișnuiască să performeze în medii competitive, susține Gabi Bartic, COO Brio Teste Educaționale. Practic, rezolvând problemele de matematică din modulul de antrenament același elev nu se întâlnește niciodată cu aceeași problemă, fiind eliminată din start posibilitatea „învățării mecanice”. În prezent, problemele de matematică sunt dezvoltate doar pentru elevii din ciclul primar, urmând ca în scurt timp Brio.ro să dezvolte module similare pentru gimnaziu și, ulterior, pentru liceu.
Ziare.com: Cum v-a venit ideea de a lansa un modulul de antrenament la matematică? De ce era nevoie de așa ceva?
Gabi Bartic: Ideea de a lansa o zona de „antrenament” a venit în continuarea demersului nostru de a da, prin testare, un diagnostic serios al cunoștințelor de Matematică ale elevilor români. Pentru că, puși în fața rapoartelor Brio, care sunt extrem de detaliate, foarte mulți copii și părinți ne întrebau: „OK, și acum ce facem?”. Acest modul de antrenament e similarul răspunsului clasic: ”Iei culegerea și manualul și faci probleme la capitolul pe care-l stăpânești mai puțin”. Cu precizările că: aceste probleme sunt pe computer, că sunt mereu diferite și că vorbim de o culegere infinită de probleme, pentru că algoritmii noștri sunt antrenați astfel încât să nu „obosească”.
Ce aduc... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2021, ora 09:44
Ioan Pascu este în clasa a II-a și este fascinat de matematică. În vacanța de vară, în timp ce era cu mama și cu sora sa la mare, se loga de două ori pe săptămână pentru a putea participa la Școala Remedială de Vară - AER, un proiect realizat de către Alianța pentru Educație Remedială, fondat de Brio Teste Educaționale împreună cu alți trei parteneri.
Rezultatele bune pe care le-a obținut Ioan pe decursul a trei luni de pregătire au făcut ca băiețelul de clasa a II-a să beneficieze de o bursă oferită de Brio. Cel mai important, spune băiețelul, e faptul că testările prin care a trecut în permanență și contactul cu profesorii implicați în proiectul Brio l-au determinat să facă exerciții din ce în ce mai dificile la matematică, cu mult diferite de cele pe care le rezolva la clasă.
"Școala AER m-a ajutat mult, am învățat lucruri noi, diferite față de cele pe care le fac la școală. La matematică sunt înmulțiri mai grele, era un nivel mai ridicat. Profesorii m-au ajutat și ei mult și ne-am înțeles foarte bine. La fel și cu colegii. Testele Brio pe care le-am dat m-au ajutat mult", a povestit Ioan pentru Ziare.com.
Mama sa, Dumitrița Pascu, profesor de matematică, spune că evoluția fiului său a fost foarte bună din momentul în care a intrat în programul susținut de Brio Teste Educaționale. Încântată că fiul său petrecea timpul online învățând și trecând prin diverse testări și nu... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 15:10
Școala în pandemie a creat o serie de decalaje în educația elevilor din România, diferențe ce pot fi observate “din cosmos”, susține Gabi Bartic, COO și Director al Diviziei Consumer la compania de testare educațională Brio. Împreună cu alți doi parteneri, Brio a pus la punct, în doar o lună, Școala AER (Alianța pentru Educație Remedială), program gratuit în care sunt implicați peste 2000 de elevi și peste 50 de profesori. “Misiunea acestei școli este de a reduce decalajele pentru fiecare dintre copii.
Avem și copii instituționalizați și din centre de îngrijire, și copii care provin din comunități extrem de sărace, copii din zone cu conectivitate extrem de greoaie dar și copii din orașe mari, care au conștientizat că au nevoie de sprijin suplimentar pentru a fi mai buni”, mai spune Gabi Bartic.
Ziare.com: De ce era nevoie de înființarea unui asemenea proiect?
Gabi Bartic: Cred că era nevoie de un proiect de ore remediale pentru că decalajele survenite în perioada pandemică pot fi observate „din cosmos”. Și aici, în discuția legată de „de unde vin aceste decalaje” voi nuanța: decalajele nu vin doar din inconveniente tehnice și tehnologice. Nu vorbim, când vorbim despre pierderile educaționale provocate de pandemie doar despre copii lăsați în urmă de lipsa mijloacelor tehnice de conectare online, deși există și acestea. Vorbim despre lipsa abilităților de predare în mediul online ale... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 10:23