Comisia Europeana a avertizat joi, ca, "nu va ezita" sa lanseze proceduri de infringement impotriva tarilor care refuza sa primeasca refugiati din Italia si Grecia, cerand totodata inasprirea masurilor luate la nivel national impotriva migrantilor ilegali.
Executivul european a cerut accelerarea expulzarilor, prin "incheierea rapida" de acorduri de readmisie cu Nigeria si Tunisia si retinerea "persoanelor pentru care a fost luata decizia de retrimitere" daca exista "un risc de fuga", relateaza AFP si Reuters.
"Este de datoria noastra sa le transmitem clar migrantilor, partenerilor nostri din terte tari si concetatenilor nostri ca, daca oamenii au nevoie de ajutor, ii vom ajuta, daca nu, ei trebuie sa se intoarca", a insistat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Citeste si:
Germanii au pierdut jumatate din imigrantii afgani care urmau sa fie expulzatiProtest urias la Barcelona: 160.000 de spanioli au iesit in strada pentru a cere primirea urgenta a refugiatilorRomania a primit peste 550 de refugiati: Cum sunt ajutati sa se integreze si sa-si gaseasca o locuinta prin programul "O noua casa"Ziua in care Romania intra oficial in ecuatia migratiei - ce beneficii au la noi refugiatiiPrimii refugiati au ajuns in Romania - de unde vin si in ce oras vor fi dusiPovestea dramatica a unei familii de sirieni, care a fugit de bombe si a ajuns la GalatiPrimii refugiati ajunsi in Romania, in dialog cu elevii unui liceu: E greu sa ne intoarcem, putem fi... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 14:23
Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1Ministrul rus al dezvoltarii economice, Aleksei Uliukaev, a declarat ca izolarea actuala a Rusiei nu are nimic bun, dar pe termen lung sanctiunile internationale ar putea conduce la un efect pozitiv.
"Vedeti, chiar si atunci cand incercati sa combateti muste (cu insecticid), la inceput situatia pentru ele este grava. Dar apoi ele se adapteaza pentru a supravietui chiar si in atmosfera otravita. Astfel exista rezultate pe termen scurt ale sanctiunilor si pe termen lung", a afirmat Uliukaev intr-un interviu pentru BBC.
Obama si Merkel au decis: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie mentinute
In opinia sa, devalorizarea fortata a rublei rusesti, produsa anul trecut, a afectat puternic populatia tarii, dar in cele din urma ar putea avea un efect benefic asupra starii economiei ruse.
"Unul dintre rezultatele pe termen lung - o dinamica pozitiva a monedei nationale. La inceput avem scaderea preturilor la petrol, iar apoi sanctiuni, impreuna ele devin o cauza a devalorizarii ...citeste mai departe despre "Ministru rus: Ne vom obisnui cu sanctiunile asa cum mustele se obisnuiesc cu insecticidul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 14:10
SUA au adoptat mai multe sanctiuni impotriva Rusiei din cauza problemelor din Ucraina. Totusi, acestea pot aduce si beneficii pentru afacerile unora dintre mogulii rusi.
Unul dintre acestia este miliardarul rus Vladimir Evtushenkov, cu afaceri in telecom. Una dintre companiile sale produce carduri bancare cu cip. Cererea de carduri va inregistra o crestere dupa ce sanctiunile impuse Rusiei au interzis companiilor care administreaza carti de credit sa mai lucreze cu bancile rusesti, iar Rusia incearca sa-si creeze propriul sistem de carduri bancare, relateaza Bloomberg.
Cele mai multe institutii rusesti de credit emit carduri Visa sau MasterCard. Cand un rus plateste cu cardul, chiar si intr-un magazin local, sau retrage bani de la ATM-uri, operatiunile sunt, de obicei, procesate prin intermediul sistemelor externe de plati.
SUA au sanctionat trei banci "apropiate" lui Putin: Rossiya, SMP si InvestKapital
Cand presedintle Barack Obama a sanctionat trei banci rusesti detinute de aliatii presedintelui Vladimir Putin - Rossiya, SMP si InvestKapital - a interzis, de fapt, companiilor americane sa mai faca afaceri cu acestea. Visa si MasterCard au fost obligate sa opreasca serviciile pentru aceste banci.
In total, 19 companii si 45 dintre aliatii si oficialii lui Putin au fost sanctionati de americani, desi pentru unii dintre acestia, sanctiunile sunt lipsite de sens. Persoanele de pe "lista neagra" au interdictia de a intra in SUA sau de a detine proprietati... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:15
Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, in caz contrar fiind expusa sanctiunilor, a declarat presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, scrie presa elena, citata de cotidianul francez Les Echos, preluata de NewsIn.Atena are pana pe 16 martie pentru a-i convinge pe ministrii tarilor din Uniunea Europeana si pe reprezentantii Comisiei Europene ca proiectul sau de reducere a deficitului bugetar cu patru puncte procentuale in acest an, de la 12,7% din PIB la 8,7% din PIB, va fi suficient pentru reechilibrarea finantelor publice. "Grecia trebuie sa-si intensifice eforturile si sa ia masuri noi pentru reducerea deficitului public", a spus Juncker pentru ziarul grec Eleftherotypia.
"Daca Grecia nu ne convinge, ar putea face obiectul unor sanctiuni. Autoritatile elene trebuie sa inteleaga ca contribuabilii germani, belgieni sau luxemburghezi nu sunt pregatiti sa remedieze greselile politicii fiscale elene", a mai spus Juncker, care a adaugat ca ministrii de finante din zona euro sunt de parere ca autoritatile din Grecia trebuie sa faca si alte eforturi. Juncker, care este si premierul Luxemburgului, a mai spus ca ministrii de finante din Eurogroup au studiat modalitati de sustinere a Greciei.
"Luxemburgul ar putea de asemenea sa sprijine Grecia in plan bilateral, daca Atena va cere acest lucru. Trebuie insa mai intai sa ne convinga ca masurile sunt serioase si ferme. Guvernul elen trebuie sa... mai mult
Duminica, 28 Februarie 2010, ora 15:44