Femeile sunt egale cu barbatii. Doar ca sunt mai prost platite

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 16:22
3849 citiri
Femeile sunt egale cu barbatii. Doar ca sunt mai prost platite

Dupa zeci de ani in care s-a vorbit despre emanciparea femeii, o americanca este platita in medie cu 22% mai putin decat un barbat. Diferanta este mai mare decat in Romania.

In timp ce unele voci spun ca discrepanta intre nivelul salarial al unei femei si al unui barbat este doar "in mintea femeilor", statisticile fac din acest lucru o realitate. Un studiu recent arata ca o femeie cu studii superioare din S.U.A. castiga cu 713.000 de dolari mai putin decat un barbat in timpul unei cariere de 40 de ani.

Business Insider a scos la iveala cateva discrepante majore intre statutul celor doua sexe in campul de munca.

Astfel, in ciuda progresului femeilor din ultimele decenii, salariul mediu al unei femei din SUA reprezinta inca doar 78% din cel al unui barbat. Acest lucru inseamna ca o femeie trebuie sa mai munceasca inca patru luni pentru a castiga salariul anual al unui barbat.

Intrebarea este daca aceste diferente se datoreaza discriminarii sau orientarii diferite in alegerea carierei.    

Diferenta de salariu incepe chiar la intrarea in campul muncii. Dupa primul an de la terminarea facultatii, o femeie castiga in medie 80% din salariul unui barbat.

Dupa 10 ani, o femeie castiga doar 69% din salariul unui barbat. Diferenta nu poate fi datorata somajului, educatiei sau alegerilor personala, ceea ce demonstreaza ca discriminarea se poate inrautatii in timp sau ca efectele discriminarii sexuale sunt cumulative.

Exista cateva domenii in care diferenta dintre barbatii si femei este foarte vizibila.

Management

Daca la inceputul carierei un manager femeie castiga intr-un an cu doar 10.000 de dolari mai putin decat un barbat, diferenta depaseste 20.000 de dolari dupa varsta de 55 de ani.

Acest lucru inseamna ca la finalul carierei, un barbat manager a castigat cu 635.000 de dolari mai mult decat o femeie. Iar in acest calcul nu se tine cont de bonusuri sau alte beneficii.

Domeniu legislativ

Daca diferentele in management sunt mari, printre cei care muncesc in domeniul legislativ acestea devin foarte mari. In decursul unei cariere, un barbat castiga cu 1,5 milioane de dolari mai mult decat colega sa.

Care este motivul? Cu toate ca jumatate dintre cei care muncesc in acest domeniu sunt femei, acestea reprezinta 81% dintre angajatii de la nivelul de baza si doar 33% dintre avocati si 39% dintre judecatori.

Astfel, in categoria de varsta de 35-44 de ani, in acest domeniu, o femeie castiga jumatate din salariul unui barbat.

Romancele ajung greu in functii de conducere

Romania sta mai bine decat S.U.A., diferenta medie intre salariul unei femei si cel al unui barbat angajati pe acelasi post fiind de 17%.

Expertii in domeniu spun ca noul Cod al Muncii vor mari aceste diferente de salarizare, inegalitatea de sanse urmand sa afecteze in continuare femeile atat in societate, cat si la locul de munca.

Un studiu realizat de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse in 2009 arata ca femeile ajung mult mai greu in pozitii de conducere in Romania si sunt foarte slab reprezentate in viata politica.

La acel moment, dintre 137 de senatori, doar 8 erau femei, iar din 333 de deputati, aproape 300 erau barbati.

Diferentele se vor sanctiona

In unele state europene, diferentele salariale intre cele doua sexe ajung pana la 30%, potrivit unui raport al Parlamentului European.

Drept urmare, Parlamentul European a recomandat recent statelor membre ale UE sa puna in aplicare legile salariului egal pentru munca egala intre femei si barbati.

De asemenea, Parlamentul a solicitat Comisiei Europene sa impuna sanctiuni celor care nu reusesc sa faca acest lucru.

Parlamentul European recomanda statelor membre ale UE sa puna in aplicare legile salariului egal pentru munca egala intre femei si barbati si solicita Comisiei Europene sa impuna sanctiuni celor care nu reusesc sa faca acest lucru.

Raportul mai arata ca doar 3% din marile companii sunt conduse de o femeie, in ciuda faptului ca rata de ocupare si productivitatea este aproape similara intre femei si barbati.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Mercer, doar 14% dintre companiile din Europa au strategii organizationale care sa permita dezvoltarea profesionala a femeilor, 48% au adoptat intr-o mai mica masura astfel de strategii, in timp ce 11% nu ofera femeilor nici un sprijin de dezvoltare si avansare la job.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#diferente dintre femei si barbati, #discriminarea femeilor, #femei manager, #salariu mediu, #salariul mediu, #studii superioare, #venituri , #Stiri Locuri de munca