Iran cere UE sa renunte la sanctiuni si ameninta cu blocarea traficului naval

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 20:08
1437 citiri
Iran cere UE sa renunte la sanctiuni si ameninta cu blocarea traficului naval
UE a interzis petrolul iranian

Politicientii iranieni au spus, marti, ca se asteapta ca Uniunea Europeana sa renunte la embargo, amenintand din nou ca vor inchide Stramtoarea Hormuz, un coridor vital pentru navigatie.

Iran va lua aceasta masura daca vestul va continua sa impiedice Teheranul de la a exporta titei, conform Reuters.com.

"Sanctiunile ineficiente ale vestului impotriva statului Islamic nu reprezinta o amenintare pentru noi. Acestea sunt oportunitati care au adus deja nenumarate beneficii statului", dupa cum a declarat ministrul de Inteligenta Heydar Moslehi pentru agentia de stiri oficiala a Iranului, IRNA.

Declaratia a venit dupa ce, luni, UE a impus un embargo asupra petrolului iranian, care va ajunge la capacitate maxima in urmatoarele sale luni. Miscarea are ca scop determinarea Teheranului de a renunta la contestatul program nuclear si convingerea politicienilor iranieni sa negocieze cu cele mai mari sase puteri ale lumii.

Raspunsul Republicii Islamice a fost sceptic si sfidator. "Situatia economica globala nu este una care sa permita ca un stat sa fie distrus prin impunerea de sanctiuni", a mai spus Moslehi, repetand declaratia Iranului conform careia UE are mai multa nevoie de petrolul iranian decat are nevoie Iranul de afacerile cu Europa, in contextul crizei economice si monetare.

#petrol iran export, #sanctiune europa petrol iran, #iran energie nucleara, #trafic naval, #embargo petrol Iran , #Iran