Agricultura Rusiei, la pamant. Cum incearca statul s-o ridice

Joi, 21 August 2014, ora 11:12
3268 citiri
Agricultura Rusiei, la pamant. Cum incearca statul s-o ridice
Grigoriy Myasoyedov "The mowers", 1887. Sursa foto: Wikipedia

Agricultorii de la fosta ferma de stat Lenina transporta merele la camioanele care vor duce recolta pe pietele din Moscova, unde fructele sunt asteptate de rusii doritori de produsele proaspete si autohtone.

De cand Rusia a interzis importurile de alimente din tarile care i-au impus sanctiuni, Moscova incearca sa convinga cetatenii ca produsele locale sunt mai bune, iar pe fermieri ca a sosit timpul si pentru dezvoltarea agriculturii Rusiei, scrie Financial Times.

"Suntem o tara care se poate si trebuie sa se hraneasca singura - si nu numai pe sine, ci sa furnizeze alimente si altor tari", a spus premierul rus Dmitri Medvedev saptamana trecuta.

Insa acest obiectiv pare mai greu de atins. Federatia Rusa inca importa pana la 40% din alimente desi este una dintre tarile cu cea mai mare suprafata arabila pe cap de locuitor.

Fermierii spun ca este nevoie de o munca enorma si de investitii uriase pentru a se schimba ceva - insa putini cred ca acest lucru se va intampla.

"Faptul ca fermierii polonezi isi smulg parul din cap din cauza interdictiei importurilor nu ne ajuta - embargoul nu va dura destul de mult pentru a ne aduce noua beneficii", a spus Pavel Grudinin, directorul Sovkhoz Lenina. "Nu mai concuram acum cu Polonia, ci cu Chile. Si nu putem face fata concurentei", mai spune acesta.

In ciuda mesajului optimist cu privire la viitoarea independenta alimentara mult promovata de mass-media de stat, experti guvernamentali sunt de acord ca situatia e tot mai dificila.

Sursa foto: FT

"In Rusia trecem printr-o situatie unica, merele noastre nu pot atinge pretul celor din import", a spus Dmitri Yuriev, un oficial din ministerul rus al Agriculturii. "Aproape jumatate din productia de fructe a micilor ferme si 20% din productia de legume industriale putrezesc", spune acesta.

Radacinile problemei sunt in lungul si sinuosul proces de transformare prin care trece fostul sistem agricol comunist. Independenta cu care sa mandrea Uniunea Sovietica a fost realizata pe un randament redus si pe putine optiuni pentru consumatori. De la prabusirea URSS, in 1991, suprafata totala cultivata din Rusia a scazut de la peste 90 milioane de hectare, la 73 milioane de hectare.

Sursa foto: FT

Cand Rusia a descoperit capitalismul, la inceputul anilor '90, noii antreprenori s-au orientat catre profiturile rapide aduse de comert, industria miniera si serviciile financiare. Fermele de stat s-au destramat, si putine au putut face rost de fondurile necesare pentru a-si moderniza productia si sistemele de livrare a marfii in piata. Multi locuitori din mediul rural si-au parasit pamantul, cautand un loc de munca in Moscova aflata in plina expansiune.

Guvernele au avut un oarecare succes in abordarea acestor probleme. Prin finantarea subventionata prin intermediul bancilor de stat si companii de leasing, acestea au contribuit la reconstruirea unei parti a capacitati tarii de productie de de carne de porc si de pasare, redusa enorm dupa caderea comunismului. Intre 2008 si 2012, productia de carne de pasare din Rusia a crescut cu 60%, iar cea de carne de porc cu 36%.

Dar Moscova se teme. Yuriev sustine ca o crestere prea rapida a productiei de cereale sau de carne de porc poate declansa o scadere a preturilor, creand dificultatii financiare pentru investitorii pe care Guvernul incearca sa-i incurajeze.

Sursa foto: FT

In schimb, guvernul vrea acum sa modernizeze sectoarele fructe si legume si lapte. Principala cauza a pierderilor mari si a randamentelor scazute din sectorul de fructe si legume este absenta unei infrastructuri moderne de logistica.

Potrivit lui Yuriev, Republica Daghestan din Caucazul de Nord ar putea furniza o gama larga de fructe si legume de calitate, importate in prezent. Insa cea mai mare parte a productiei Daghestanului este procesata - precum sucurile concentrate, de exemplu - deoarece Rusia nu are o infrastuctura de transport si depozitare a produselor proaspete.

Ministerul Agriculturii dezvolta planuri pentru un sistem national de logistica, care ar putea cuprinde 15 centre de interes, in care va fi implicat si statul. Insa este putin probabil ca acestea sa fie gata repede.

Un alt nou program guvernamental are ca scop organizarea de asociatii ale fermelor de lapte, care vor asigura controlul calitatii, logistica si marketingul. Nici acesta nu va fi aplicat prea repede, Yuriev precizand ca procesul va dura pana la opt ani.

Sursa foto: FT

Ce spun agricultorii

"Suntem foarte bucurosi ca statul, in sfarsit, ne acorda atentie si noua", a spus Andrei Danilenko, presedintele asociatiei nationale a producatorilor rusi de lapte. "Intrebarea nu este daca vom putea acoperi cererea de produse lactate, ci daca vom putea construi o industrie viabila - care nu este o chestiune de mandrie nationala, ci de economie".

Asociatiile din agricultura spun ca subventiile acordate de Rusia pentru productia agricola reprezinta o mica parte din cele acordate de Uniunea Europeana si cer Moscovei sa le dubleze.

In timp ce intregul sector si chiar si guvernul spun ca subventiile acordate sunt scazute, multi mici fermieri apreciaza ca noile angajamente guvernamentale de sprijin vor fi inutile.

"Guvernul nu a facut nimic pentru agricultura, doar a pus obstacole in calea noastra", a spus Vasili Melnichenko, care conduce o mica ferma din Urali. Ca vechi director ce a condus ferme de stat, Melnichenko apreciaza ca acestea au cazut prada "banditilor".

Mica ferma de legume si iepuri pe care o conduce in prezent nu poate obtine un credit bancar si plateste energia electrica la un pret de trei ori mai mare decat fabrica de aluminiu din apropiere, care face parte din grupul lui Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogati oligarhi din tara.

Astfel de probleme sunt comune pentru fermele mici, dar si pentru firmele private din majoritatea sectoarelor industriale.

Melnichenko este pesimist ca vor fi ceva schimbari. "Guvernul nu vrea sa ne ajute sa supravietuim, de fapt, vor sa parasim pamantul, ca marile firme sa poata veni si extrage resurse din tara noastra", a spus el.

"Asta este ceea ce Rusia va face mereu: exporta petrol si gaze", completeaza fermierul.

#rusia agricultura, #investitii rusia, #criza alimentara Rusia , #Rusia