Pretul aurului se apropie de 1.800 dolari pe uncie pentru prima data in acest an, iar detinerile de aur ale investitorilor de pe burse au urcat la un nou record, de 2.681 tone.
In aceasta vara, unii investitori puneau sub semnul intrebarii sustenabilitatea aprecierii accelerate a aurului, care a crescut in ultimii 10 ani de la 250 dolari pe uncie la aproape 2.000 dolari pe uncie, noteaza Financial Times.
Odata cu masurile de stimulare anuntate in ultimele saptamani de bancile centrale - de la cea de-a treia runda de relaxare cantitativa a Rezervei Federale la achizitiile nelimitate de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene - cererea pentru aur a crescut puternic, investitorii cautand sa-si protejeze fondurile de impactul inflationist al acestor programe.
Pretul aurului atinge un nou maxim istoric
Astfel, detinerile de aur ale investitorilor in exchange traded funds - fonduri de investitii flotate pe burse - au atins recent un record de 2.681 tone, potrivit analistului Edel Tully de la UBS, citat de Financial Times.
Pretul aurului a atins, vineri, nivelul maxim al ultimelor 11 luni, de 1.795 dolari pe uncie troy. Tot mai multi traderi au inceput sa tinteasca recordul de 1.920 dolari pe uncie stabilit anul trecut.
Cotatiile aurului au atins noi maxime in cursul acestei saptamani pentru contractele denominate in euro si franci elvetieni: aproxiamtiv 1.380 euro, respectiv 1.670 franci pentru o uncie.
Descoperirea care va revolutiona lumea afacerilor: Aur... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 17:55
"Diamantul este cel mai bun prieten al fetelor", dupa cum ne spune cantecul lui Marilyn Monroe, insa pare a deveni si cel mai bun prieten al investitorilor.
Atat investitorii, cat si consumatorii obisnuiti, pot cumpara diamante din magazinul de la coltul strazii, insa exista o miscare prin care se doreste gasirea unei modalitati care sa permita primei categorii sa cumpere pretioasele pietre ca si cum ar fi aur, relateaza New York Times. Fondul este sustinut de o companie din New York, IndexIQ, care a infiintat inca 14 alte astfel de fonduri pe piata in ultimii cinci ani.
Wall Street-ul a cochetat cu tranzactiile cu diamante la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor '80, cand inflatia crestea cu o rata foarte mare, iar investitorii erau in cautare de bunuri sigure. Insa cand preturile au inceput sa scada, acelasi lucru s-a intamplat si cu valoarea diamantelor. In scurt timp, ideea de investitii in diamante a disparut.
Oliver Chen, analist la Citi specializat pe industria diamantelor, priveste cu precautie aceasta propunere de infiintare a unui ETF al diamantelor. "Ar exista o volatilitate foarte mare a cererii si ofertei", spune acesta. "In contextul pietei de diamante, De Beers si Alrosa (cele mai mari companii din domeniul diamantelor - n.r.) au inca cote foarte mari. Impreuna detin 60% din piata. Asa ca avem de-a face cu o piata compacta, caracteristica foarte diferita de cea a industriei aurului".
Iar in curand acest segment ar putea deveni si mai... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 18:39
Miliardarul american Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, sustine ca tot aurul din lume, daca ar fi strans intr-un singur loc ar forma un cub cu latura de peste 23 de metri si ar valora 10 trilioane de dolari.
Omul de afaceri Warren Buffett spune ca aurul nu reprezinta o investitie profitabila, indiferent cat de mult creste valoarea sa, arata Business Insider.
In opinia miliardarului american, investitiile in actiuni sau in orice activ "care produce" vor fi castigatoare in fata aurului, "de-a lungul oricarei perioade mai lungi de timp", si, mai important, "acestea vor fi de departe mai sigure".
Tot aurul din lume ar valora 10 trilioane de dolari, crede Oracolul din Omaha, care spune ca ar putea cumpara, cu aceasta suma, toate terenurile agricole din SUA plus 16 Exxon Mobils. Exxon Mobil este una dintre cele mai profitabila companii din lume, cu castiguri de peste 40 de miliarde de dolari anual.
Warren Buffett mai spune ca aurul adunat sub forma unui cub nu va produce nimic, indiferent ca vorbim despre o suta de ani sau o mie de ani. De asemenea, cubul nu va aduce proprietarului nicio dobanda si nici nu ii va mari profiturile.
Daca vrei intr-adevar sa transformi cubul de aur intr-o investitie inteligenta, atunci trebuie sa fii convins ca poti face pe altcineva sa creada ca si-l doreste si ca vrea sa il cumpere de la tine.
"Singura metoda prin care poti face bani din cub este sa il vinzi altcuiva", spune Buffett. In schimb, daca vei... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 08:14
In 2011, aurul a reusit sa creasca pentru al 11-lea an consecutiv. In ciuda usoarelor variatii, metalul pretios pare a fi cea mai sigura investitie pentru cei care nu vor sa riste. Iata de ce ar trebui sa va tineti economiile in aur.
Pretul aurului a crescut cu aproximativ 400% din anul 2001 pana in prezent. Cei mai multi dintre analisti si manageri ai fondurilor de investitii cred ca evolutia pozitiva se va mentine si in 2012, pretul aurului urmand sa atinga un nou record.
Aurul a incheiat anul trecut cu un pret de 1.531 dolari/uncie. Cei care au investit in decembrie si vor vinde in cursul acestui an vor avea un profit de 30%, deoarece aurul va ajunge la peste 2.000 dolari/uncie, conform unui raport PricewaterhouseCoopers (PwC), bazat pe informatiile furnizate de companiile miniere.
Anul trecut, aurul a atins apogeul in luna septembrie, cand se tranzactiona cu 1.900 de dolari pe uncie, cresterea fata de anul 2010 fiind de 36%.
Faptul ca aurul este plasamentul preferat al investitorilor pentru acest an a fost confirmat si de un sondaj realizat recent de banca japoneza Nomura. Dintre cei 164 investitori care au participat la acest sondaj, 19,5% au declarat ca vor cumpara aur si-l vor pastra pana la sfarsitul anului.
Alte tipuri de investitii favorite sunt actiunile si bondurile companiilor care au rating bun de pe pietele dezvoltate.
"Pretul aurului este supra-apreciat in acest moment, din cauza ca investitorii au fugit de pe pietele financiare. Cei... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 18:05
Aurul incepe sa atraga din ce in mai mult atentia investitorilor, care considera metalul pretios drept unul dintre cele mai sigure active de refugiu. Preturile record inregisrate de aur par sa confirme aceasta ipoteza. Realitatea este, insa, mai complicata.
"Anul 2012 va incepe cu o perioada de consolidare pentru metalul pretios, nivelul de 1.680 dolari pe uncie fiind unul important in determinarea trendului acestuia.
Ne asteptam ca acesta sa fie depasit in prima parte a anului, sprijinit de criza datoriilor suverane, nivelul scazut al ratelor de dobanda, cumpararile bancilor centrale si lipsa unor alternative mai interesante pentru investitie", a declarat Alina Piciorea, sef vanzari Corporate si Retail, Trezorerie in cadrul Piraeus, pentru Business 24.
Analistii care au participat la sondajul realizat de LBMA vad aurul depasind in 2012 maximul atins in septembrie 2011 de 1.920 dolari pe uncie si majoritatea prevad chiar depasirea nivelului de 2.000 dolari pe uncie.
Pe de alta parte, reprezentantii Piraeus spun ca identifica un potential risc de scadere a pretului aurului datorat in principal de un nou raliu pentru lichiditate la nivel global, ce poate pune presiune pe metal.
"In acest sens, cu preturi care pot varia intre 1.500 si 1.800 dolari pe uncie, cu siguranta investitorii vor gasi momente oportune pentru a initia propria investitie in aur, care ramane in continuare o modalitate de protectie impotriva deprecierii monedelor, inflatiei si... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:34
Aurul ramane un domeniu sigur de investitie pe termen lung in ciuda faptului unii mari investitori au ales sa renunte la plasamentele in aur. Bancile romanesti permit deschiderea de conturi in aur, oferind si optiunea certificatelor in aur sau contractelor futures.
Intr-un moment in care monedele par a fi fara niciun fel de radacina, aurul ramane investitia preferata a multora deoarece nu se va devaloriza, scrie Forbes.
Cum sa investesi in aur
Daca esti printre cei care doresc sa isi investeasca o parte din economii in aur, atunci acum este momentul. Scaderea pretului din ultima perioada poate fi un moment prost pentru cei care au investit deja in metalul pretios, dar nu si pentru cei care doresc sa cumpere.
Ca in oricare alta investitie, vor exista urcusuri si coborasuri, tot ce trebuie sa stii e cand sa cumperi si cand sa vinzi.
Unele banci romanesti permit deschiderea de conturi in aur, fie in monezi, fie in lingouri. Piraeus Bank si BCR ofera optiunea achizitionarii de lingouri intre 5 grame si 1 kilogram, la o puritate de 22 sau 24 karate.
O alta optiune sunt certificatele in aur sau contractele futures in aur, cele din urma avand insa un risc crescut datorita volatilitatii pretului lingourilor. Toate contractele futures listate in prezent la Bursa de la Bucuresti subt cu livrare in cash, la data scadentei contractului investitorii incasand bani in schimbul contractului.
Acest tip de investitie este destinata celor cu experienta si apetit la... mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 09:30
Pretul aurului ar putea scadea din nou, dupa ce investitorii au inceput sa vanda lingouri ca sa isi poata plati datoriile inregistrate pana acum. Acest lucru s-a evidentiat cel mai bine pe pietele din New York, dar analistii se tem ca tendinta s-ar putea extinde si pe alte piete.
Depozitele in lingouri au atins un nivel record, respectiv de 2.360 de tone metrice, pe data de 14 decembrie. Miercuri, acestea au cazut pana la 2.329 de tone metrice, cel mai mic nivel din 17 noiembrie, arata informatiile Bloomberg.
Scaderea depozitelor de aur ar putea fi pusa pe seama avansului obtinut de moneda unica europeana, in raport cu dolarul. Pretul aurului cu livrare in februarie a inregistrat o modificare usoara si a ajuns la 1.614 dolari pe uncie, cu 0,3% mai mult fata de pretul de miercuri.
Pretul lingourilor cu livrare imediata a scazut cu 0,2%, pana la 1.612,69 dolari pe uncie. Aurul, in crestere cu 13% in acest, an isi va putea recupera pierderile in urmatoarele trei luni, spun analistii. Preturile au scazut cu 6,6% saptamana trecuta si au atins 1.560 de dolari pe uncie, pe data de 15 decembrie. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:46
Aurul a inregistrat cel mai mare declin miercuri si se tranzactioneaza sub 1.600 de dolari pe uncie, cu mult sub recordul de peste 1900 de dolari pe uncie. 10 tari au resimtit cel mai acut picajul aurului, printre care India, Japonia, Franta si Germania.
In anii 1990, cand pretul aurului coborase sub 252 de dolari pe uncie, bancile centrale au inceput sa scape de aur. Banca Centrala Europeana a emis o declaratie, in numele a 15 banci centrale, prin care asigura investitorii care vanzarile anuale de aur vor fi reduse. Acordul privind detinerile de aur ale bancilor centrale expira in 2014, aminteste Business Insider.
Anul acesta, bancile centrale eu devenit cumparatori de aur, potrivit unui raport al Consilului Mondial al Aurului. Achizitiile sunt la maximul ultimilor 40 de ani si au crescut pana la 148,4 tone in cel de-al treilea trimestru. Cea mai mare parte a cererii vine de pe pietele emergente.
Printre tarile afectate de scaderea pretului la aur se numara India, Olanda si Japonia.
India este recunoscuta pentru faptul ca achizitioneaza aur de la FMI, dar nu isi discuta public planurile privind cumpararea metalului pretios. Acum, rezervele de aur ale statului indian valoreaza mai mult de 28 de miliarde de dolari.
Cu 612,5 tone de aur, Olanda este urmatoarea tara afectata de scaderea pretului la aur. Intre 1991 si 2011, tara a vandut mai mult de 1.100 de tone de aur. Acum, banca centrala sustine ca aurul "este ultima rezerva si ultima ancora in vremuri de... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 08:01
Pe masura ce efectele crizei din zona euro se propaga din ce in ce mai mult in finantele statelor din uninea monetara, investitorii s-au indragostit, din nou, de aur, motiv pentu care metalul pretios devine foarte valoros.
18 din 26 de analisti chestionati de Bloomberg se asteapta ca pretul lingourilor de aur se creasca, saptamana viitoare. Depozitele in aur de la Bursa au urcat pana la peste 2.350 de tone, pe data de 23 noiembrie. Valoarea acestora a ajuns la 127.1 miliarde de dolari, conform datelor publicate de Bloomberg.
Fondurile speculative si speculatorii au crescut depozitele pe care le detin, prin pariuri strategice, arata datele Commodity Futures Trading Commission.
Pe de alta parte, pierderile aduse de scaderea valorii actiunilor au ajuns la 12 miliarde de dolari la nivel mondial, din luna mai a acestui an pana in prezent, in conditiile in care ingrijorarile privind evolutia economiei mondiale sunt in crestere.
"Nu exista absolut nici o indoiala ca oamenii sunt inca ingrijorati", a declarat Carole Ferguson, un analist din cadrul Fairfax, din Londra. "Piata se confrunta in permanenta cu un flux de vesti proaste. Aurul ramane inca un bun avantajos, pe care oamenii vor sa mizeze", mai spune acesta.
Pretul lingourilor de aur a crescut cu 18%, pana la 1.681,20 de dolari/uncie, in acest an la bursa Comex din New York, si a atins o suma record de 1.923,70 in luna septembrie,
Valoarea metalului a ajuns abia la 1.750 de dolari/uncia, insa unii... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 19:10