Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Canadienii de la Eldorado Gold anunta vanzarea participatiei la proiectul minier de la Certej. Investitia care ar fi folosit cianura a fost blocata in justitie

Canadienii de la Eldorado Gold anunta vanzarea participatiei la proiectul minier de la Certej. Investitia care ar fi folosit cianura a fost blocata in justitie

Compania canadiana Eldorado Gold a anuntat ca intentioneaza sa-si vanda participatia in proiectul minier de la Certej blocat definitiv in justitie.

Planul urbanistic zonal al proiectului a fost anulat defintiv in urma unui actiuni a organizatiilor civice Declic si Mining Watch.

Reprezentantii celor doua organizatii sustin ca vor continua demersurile necesare pentru a proteja zona si pentru a opri orice tentativa de exploatare miniera cu cianuri, indiferent de cine va fi noul proprietar. In plus, organizatiile civice vor continua monitorizarea atenta si a actiunilor autoritatilor publice, care, de-a lungul istoriei proiectului minier Certej, au eliberat autorizatii ilegale.

Potrivit ultimelor informatii din spatiul public, in raportul trimestrial catre investitori, compania miniera canadiana a calificat activitatile si concesiunile miniere din Romania drept active neesentiale. Aceasta noua pozitionare fata de proiectul minier cu cianuri de la Certej vine la scurt timp dupa ce Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv planul urbanistic zonal (PUZ).

"Punerea la vanzare a minei de la Certej ne arata ca Eldorado Gold nu mai vede nicio solutie legala pentru continuarea proiectului. Desi acesta este in avizare de la inceputul anului 2000, compania nu a reusit timp de 20 de ani sa obtina autorizatiile necesare pentru demararea exploatarii aurului si argintului. Valoarea zacamantului de la Certej, estimat la 3,5 miliarde de dolari, s-a dovedit o investitie fara perspective in conditiile in care societatea civila romaneasca a fost vehementa si a respins categoric mineritul cu cianuri in Romania," a declarat Roxana Pencea, din partea Mining Watch Romania.

Proiectul de la Certej a fost o continua sursa de ingrijorare, in principal din cauza distrugerilor masive pe care le-ar provoca.

"Inceputurile proiectului sunt legate de controversatul om de afaceri Frank Timis, despre care mass-media a relatat ca, la acel moment, in 2000, ar fi avut acces la datele estimative privind resursele de aur de la institutul de cercetare pentru mineralogie din Romania. In 2012, proiectul a fost cumparat de Eldorado Gold pentru 2,5 miliarde de dolari, care si-a propus sa inceapa exploatarea in 2015. Inspectoratul de Stat in Constructii si Prefectul Judetului Hunedoara au oprit organizarea de santier din Cariera Coranda. Instanta a confirmat ca se lucra fara autorizatie de construire in 2015. Compania miniera a retras zacamantul Teascu de la avizarea de mediu, in 2016, dupa c ...citeste mai departe despre "Canadienii de la Eldorado Gold anunta vanzarea participatiei la proiectul minier de la Certej. Investitia care ar fi folosit cianura a fost blocata in justitie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 303 ori