Avertisment dur din partea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe tema referendumului din Grecia. Reprezentantii organizatiei trag semnalul de alarma nu doar pentru moneda unica europeana, ci pentru intreaga Uniune.
"Nu moneda euro este amenintata, este Europa cea care se afla in pericol. Ne-au trebuit atatia ani sa construim acest proiect...", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria, pentru postul american CNBC.
"A dat cu rest"
"Problema Greciei a aparut pentru ca, acum cativa ani, calculele au dat cu rest. Ei au transmis ca au un deficit de 5% si, in realitate, era de 15%. Ne invartim in jurul acestei probleme inca de atunci", a explicat Gurria.
In 2004, guvernul de la Atena a admis ca a falsificat cifrele oficiale transmise la Bruxelles in momentul in care a aplicat pentru intrarea in uniunea monetara.
Intre "DA" si "NU"
Iesirea la rampa a lui Gurria corespunde cu perioada in care toti economistii, investitorii si liderii politici urmaresc cu infrigurare sondajele din grecia, unde populatia trebuie sa decida prin referendumul de duminica soarta tarii in zona euro.
Un vot pozitiv ar insemna acceptarea politicilor de austeritate, recomandate de creditorii internationali, pentru o perioada lunga de timp. Un "NU" ar aduce automat o iesire dezordonata din zona euro.
Unul din ultimele sondaje derulate vineri, in Grecia, arata un usor avantaj al celor care sustin acceptarea conditiilor de reforma recomandate de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 18:00
Europa dispune de resursele necesare pentru a infrunta criza datoriilor, dar ea trebuie sa-si "coordoneze mai bine" deciziile, a afirmat sambata secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.
"Europa are mijloacele, institutiile, vigoarea si puterea" pentru a face fata crizei finantelor sale publice, dar "aceasta vointa nu s-a transmis in mod corect, in mod suficient de limpede din cauza problemelor de guvernare ale institutiilor" europene, a declarat Gurria, citat de AFP.
In cursul unei conferinte de presa, organizata inainte de summitul G20 ce va avea loc luni si marti, secretarul general al OCDE a cerut tarilor de pe Vechiul Continent "sa-si coordoneze mai bine" deciziile pe care le adopta.
"Impresia pe care o avem este ca exista atatea restrictii institutionale incat nu vom putea actiona cu o forta suficienta", a insistat el, intr-un moment in care divergentele cu privire la solutiile pentru iesirea din criza sunt evidente intre tarile din zona euro.
Astfel, in timp ce Franta, Italia si Spania se pronunta in favoarea unor masuri urgente de stimulare a economiei, Germania, principala putere economica europeana, acorda prioritate echilibrului bugetar in tarile din zona euro confruntate cu o indatorare sufocanta si un semnificativ deficit bugetar.
Angel Guerria a avertizat ca lumea se confrunta in prezent cu o "incetinire generalizata", rezultat al unui dinamism scazut al principalelor economii... mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 15:00