OCDE avertizeaza: Economia globala a intrat intr-un cerc vicios. Riscuri majore in urmatorii ani

Joi, 02 Iunie 2016, ora 10:44
4594 citiri
OCDE avertizeaza: Economia globala a intrat intr-un cerc vicios. Riscuri majore in urmatorii ani
Foto: Youtube

Perspectiva economica la nivel global pe anul in curs nu este una incurajatoare, sustin expertii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Economia gloala pare sa fi intrat intr-un cerc vicios al cresterii reduse si chiar si eventualele actiuni de redresare ce pot fi luate in urmatorii ani se confrunta cu o serie de riscuri majore, arata raportul intocmit de analistii OCDE, citat de IB Times.

Mostenire paguboasa

Fara o schimbare a politicilor actuale, cresterea economica, oricum afectata de criza de acum 7 ani, va fi dezamagitoare si lenta, cu efecte dureroase pentru generatiile viitoare, se arata in raportul organizatiei.

Din punctul de vedere al expertilor OCDE, in ultimii ani, economiile dezvoltate s-au zbatut sa obtina un ritm de crestere de doar 2%, iar inegalitatea in distribuirea veniturilor, slaba productivitate si lipsa investitiilor si-au pus amprenta asupra mediului economic din cele mai importante piete de pe glob.

Perioada lunga, de 8 ani, in care cresterea anemica s-a inregistrat pe pietele dezvoltate, a ascuns o capcana pentru aceste economii, considera Catherine Mann, economistul sef al organizatiei.

"Mediul de afaceri a fost prea putin stimulat sa investeasca, printre cauze regasindu-se cererea redusa de pe pietele locale si din economia globala, gradul ridicat de nesiguranta si ritmul lent de impunere a reformelor", mai arata Mann.

Posibil dezastru

Reprezentantii OCDE considera ca instrumentele cu care ar trebui sa se actioneze pentru revitalizarea economiilor nu trebuie sa se rezume doar la politicile monetare practicate in prezent.

In postura actuala, economia globala s-ar putea sa nu mai poata face fata unui nou soc de proportiile celui de acum 8 ani, avertizeaza raportul organizatiei.

Brexit-ul si turbulentele inregistrate in pietele emergente sunt principalele riscuri care ameninta in perioada imediat urmatoare economia globala deja slabita, a anuntat si secretarul general OCDE, Angel Gurria, inaintea lansarii raportului.

O iesire a Marii Britanii din UE ar avea efecte pe termen imediat, dar si pe termen lung, asupra economiilor din regiune, ca si la nivel global.

Cea mai optimista previziune pentru perioada 2016-2030 indica o descrestere in termeni reali de 2 procente a PIB-ului Marii Britanii, in vreme ce analizele medii si pesimiste fac referire la un impact de 5, respectiv 8 procente.

Uniunea Europeana va resimti socul despartirii de insulari in 2018, cand ar putea inregistra o scadere de 1% a PIB-ului din piata unica.

China si Brazilia sunt pietele emergente care dau fiori economistilor OCDE, descresterea economiei chineze de la 6,5% la 6,2% pe perioada 2016-2017, dar si recesiunea din tara sud-americana, cu o contractie de 4,3% prognozata pe anul in curs si 1,7% pe anul viitor, reprezentand riscuri majore cu impact global.

"In cazul in care nu vom reusi sa oprim declinul productivitatii si sa stopam cresterea gradului de inegalitate sociala, vom pune in pericol standardele de viata pentru o mare parte din societate", a conchis secretarul general OCDE.

#criza economica 2016, #impact Brexit, #raport ocde, #crestere economica globala , #Investitii