OCDE afirma ca modificarea varstei de pensionare in Spania, criticata de sindicate, este necesara

Marti, 23 Februarie 2010, ora 14:59
991 citiri
OCDE afirma ca modificarea varstei de pensionare in Spania, criticata de sindicate, este necesara

Proiectul de reforme sociale dezbatut in Spania, care include modificarea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, este "mai necesar ca niciodata" si va permite linistirea pietelor, a declarat marti, la Madrid, secretarul general al OCDE, Angel Gurria, citat de AFP, preluat de NewsIn.

"Proiectele de reforma sociala care se dezbat sunt mai necesare ca niciodata", a afirmat Gurria intr-o conferinta. Guvernul socialist spaniol al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a propus modificarea varstei legale de pensionare de la 65 la 67 de ani, o masura prezentata drept necesara pentru salvarea sistemului de securitate sociala, pe fondul imbatranirii populatiei.

Anuntul a provocat un val de indignare in randul sindicatelor, care organizeaza manifestatii marti seara in mai multe orase din Spania, in special la Madrid, Barcelona si Valencia. Printre alte masuri sociale studiate figureaza si flexibilizarea pietei muncii. In ceea ce priveste pensiile, Gurria a afirmat ca o astfel de reforma este indispensabila in special pentru linistirea pietelor financiare in ceea ce priveste vointa Guvernului de a reduce deficitul public.

"Nu este numai o chestiune de responsabilitate, dar si de semnale (...). Agentiile de notare urmaresc ce facem noi (tarile din OCDE - n.red.)", a declarat Gurria. Spania a fost privita cu scepticism de piete in ianuarie si februarie, din cauza temerilor provocate de degradarea finantelor sale publice, provocata de recesiune.

Deficitul public spaniol a crescut la 11,4% din PIB in 2009, iar datoria publica este in constanta crestere. Agentia de notare Standard and Poor a prezentat o perspectiva negativa a economiei spaniole in decembrie, din cauza finantelor publice. Unii investitori au spus ca se tem de un scenariu similar Greciei, care a fost plasata sub cvasi-tutela europeana din cauza degradarii finantelor sale publice. Dar mai multi analisti si economisti au afirmat recent ca cele doua tari sunt in situatii complet diferite. "Grecia si Spania nu sunt comparabile", a declarat marti Gurria. 

#OCDE, # pensionare, # proiect, # sindicate , #Spania