Semnal de alarma: Comertul global este la nivel de recesiune. China si Rusia, principalele pericole

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 10:29
3220 citiri
Semnal de alarma: Comertul global este la nivel de recesiune. China si Rusia, principalele pericole
Foto: Wikimedia

Perspectiva pentru 2016 nu se arata eloc imbucuratoare, din punctul de vedere al expertilor Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica. In ultimul raport al OCDE, cifrele care reflecta nivelul comertului global se situeaza la valori intalnite doar in perioadele de recesiune.

Desi nicio institutie financiara internationala nu a prognozat o noua criza in perioada urmatoare, valoarea scazuta a schimburilor comerciale ar putea pune presiune pe cresterea economica la nivel global, care si asa evolueaza sub asteptari, relateaza Business Insider.

Comert in stagnare

Expertii OCDE au revizuit in scadere prognoza de crestere economica pe anul in curs si pentru 2016, de la 3%, la 2,9%, respectiv de la 3,6 procente la 3,3%.

Sunt date dezamagitoare fata de asteptarile de acum un an, cand reprezentatii organizatiei sperau ca economia globala a creasca cu 3,7% in 2015.

Pe de o parte, comertul international a traversat o perioada dificila in ultimii ani, pentru ultimele 12 luni vorbindu-se chiar de o stagnare in schimburile comerciale la nivel global.

Expertii OCDE estimeaza ca nivelul schimburilor comerciale globale va inregistra o crestere de sub 2 procente in cursul acestui an si este de asteptat sa fie chiar negativ in unele state care nu fac parte din organizatie.

"Scaderea nivelului schimburilor comerciale si lipsa investitiilor sunt fenomene ingrijoratoare. Un comert puternic, investitii masive si cresterea economica accelerata ar trebui sa mearga mana in mana", a precizat Angel Gurria, secretarul general OCDE.

China si Rusia, frane economice globale

Economia americana pare sa mentina o evolutie liniara pentru urmatorii doi ani, cu o prognoza de crestere de 2,4% anul acesta, 2,6% in 2016 si 2,4 procente in 2017, estimare care se aseamana cu cea facuta de Comisia de Buget din cadrul Congresului Statelor Unite.

Pe de alta parte, evolutiile nesigure din China si Rusia se pot dovedi adevarate frane pentru cresterea economica globala.

China pare sa evolueze inca bine pentru moment, expertii OCDE revizuind in crestere prognoza de anul acesta, de la 6,7%, la 6,8 procente si mentinand aceeasi perspectiva de crestere economica de 6,5% pentru anul viitor.

Cu toate acestea, in 2017, economistii organizatiei cred ca PIB-ul Chinei nu va creste cu mai mult de 6,2%.

Respectiva scadere s-ar putea dovedi problematica pentru alte economii dezvoltate care s-au bazat pe China ca pe un motor de dezvoltare economica.

Prognoza economica pentru China reflecta si schimbarile strategiei de dezvoltare economica din aceasta tara, Beijingul abandonand modelul economic bazat pe investitii masive in infrastructura si orientandu-se spre o economie bazata pe servicii si comert.

In Rusia in schimb, situatia este de-a dreptul dramatica, analistii OCDE vorbind de o perioada de recesiune in care este de asteptat ca PIB-ul tarii sa se diminueze cu 4% in acest an si cu 0,4 procente in cursul anului viitor.

Conform raportului intocmit de acestia, consumul de energie din Rusia este de asemenea un motiv de ingrijorare pentru viitorul acestei tari.

"Rusia este unul dintre cei mai mari emitententi de gaze de sera din lume. Slaba calitate a aerului duce la o rata crescuta a mortalitatii premature.

Atingerea scopului de a reduce, comparativ cu anul 2008, influenta sectorului energetic cu 40% in PIB pana in 2020 se va dovedi o sarcina greu de indeplinit", se arata in raport.

Printre masurile pe care Moscova le-ar putea lua pentru diminuarea impactului pe care aceste probleme il au asupra evolutiei economice a tarii se numara reformarea invatamantului si a pietei muncii, apreciaza autorii studiului.

#crestere economica globala, #recesiune Rusia, #comert global, #economie china, #raport ocde , #Recesiune