Inegalitati de venituri tot mai mari in tarile OCDE, ca urmare a crizei

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:35
1437 citiri
Inegalitati de venituri tot mai mari in tarile OCDE, ca urmare a crizei

Inegalitatile dintre veniturile brute din tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au crescut mai mult de-a lungul celor trei ani incepand din 2008, cand a inceput criza economica, si sfarsitul lui 2010 decat in cei 12 ani precedenti, potrivit unui raport OCDE publicat miercuri, preluat de France Presse.

Statul a reusit sa amortizeze socul pentru numerosi cetateni, insa noi reduceri ale cheltuielilor sociale in tarile din OCDE ar putea spori inegalitatile si cresterea gradului de saracie in anii ce urmeaza, avertizeaza organizatia.

Dupa platirea impozitelor si a contributiilor sociale, cei 10% cei mai bogati in randul populatiei OCDE au castigat de 9,5 ori mai mult decat cei 10% cei mai saraci in 2010, fata de 9 ori in 2007. Discrepanta cea mai importanta a putut fi remarcata in Chile, Mexic, Turcia, in SUA si in Israel, in timp ce in Islanda, Slovenia, Norvegia si Danemarca diferentele au fost cele mai reduse.

"Aceasta constatare ingrijoratoare subliniaza necesitatea imperioasa a protejarii cetatenilor cei mai vulnerabili, de a-i ajuta mai mult intr-o perioada in care guvernele isi continua eforturile in vederea tinerii in frau a cheltuielilor publice", a declarat secretarul OCDE, Angel Gurria, intr-un comunicat.

"Politici vizand stimularea cresterii si a locurilor de munca ar trebui concepute pentru a asigura echitatea si eficacitatea. Printre aceste politici, reforma sistemelor fiscale este esentiala pentru a avea grija ca fiecare sa isi plateasca partea in mod corect si sa primeasca in schimb sprijinul de care are nevoie".

Intre 2007 si 2010, veniturile gospodariilor cele mai sarace fie au scazut mai mult, fie au crescut mai putin comparativ cu cele ale celor mai bogate. Astfel, cele 10% cele mai instarite gospodarii au avut de suferit, la nivel global, mai putin decat cele 10% cele mai sarace in 21 de tari din cele 33 pentru care exista date disponibile, conform raportului.

Pe de alta parte, numarul persoanelor care traiesc in saracie a crescut in timpul crizei in majoritatea tarilor. Fiscalitatea si contributiile sociale au condus la atenuarea cresterilor globale, dar diferitele categorii ale populatiei au fost afectate in grade diferite.

Astfel, saracia i-a afectat mai mult pe copii si tineri, dar mai putin persoanele in varsta. Pana in 2010, in numeroase tari, pensionarii au fost mai protejati decat populatia activa, potrivit OCDE.

#inegalitati venituri OCDE, #efecte saracie criza economica, #diferente bogati saraci, #raport OCDE venituri , #Stiri Lifestyle