O agentie de turism a primit o amenda de 200.000 de lei, adica peste 40.000 de euro, dupa ce a chemat o parte din angajati la munca, desi acestia aveau contractele suspendate.
Sanctiunea aplicata este cea maxima prevazuta de lege, a spus la Digi 24 Tudor Polak, secretar de stat in Ministerul Muncii.
"Inspectoratele Teritoriale de Munca au efectuat controale si in ultima perioada. La inceputul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti s-a deplasat la sediul unei agentii de turism unde angajatorul, inainte de emiterea starii de urgenta si inainte de a aparea Ordonanta 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajati, iar a doua zi a chemat o parte dintre acestia la munca. In momentul in care Inspectoratul Teritorial de Munca s-a deplasat si a constatat aceste lucruri a aplicat sanctiunea maxima de 200.000 de lei", a spus Polak.
Acesta a mentionat ca mai sunt cazuri de acest fel, in care angajatorul a chemat la munca angajati care nu aveau contracte de munca valide, inclusiv la un santier din Bucuresti si la o fabrica din judetul Braila.
"Pot sa va spun ca, personal, am fost acum aproximativ doua saptamani la un santier din Bucuresti, impreuna cu colegii din Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, unde, la fel, au fost gasiti cativa cetateni care nu aveau contractele de munca semnate si s-au aplicat mai multe amenzi si a fost sistata activitatea, deoarece in respectiva locatie nu erau respectate toate normele de securitate si siguranta in... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 14:47
Industria agentiilor de turism din Romania asteapta scuze din partea ministrului Turismului, Bogdan Trif, pentru declaratiile acestuia facute in conferinta de bilant, potrivit carora "agentiile de turism opun rezistenta si se impotrivesc" garantarii pachetelor turistice si ca aceleasi agentii sunt "smecheri" care incaseaza bani in avans de la turisti si ii folosesc in alte scopuri, se arata intr-o scrisoare deschisa a Consiliului Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Am asteptat si ascultat cu mare interes conferinta de presa de bilant la sase luni a ministerului pe care il conduceti. Am sperat ca ministerul pe care cu totii l-am dorit, cel al Turismului, ne va face sa fim mandri de meseria pe care, cu pasiune, o exercitam. Rezultatul a fost insa altul: ne-am intristat si ne-am revoltat! (...) Ati ales sa creati asteptari false turistilor romani, in sensul in care serviciile turistice vor fi garantate 100%, desi stiti foarte bine ca majoritatea serviciilor oferite de agentiile de turism nu se incadreaza in scopul directivei transpuse recent in legislatia romaneasca. Ati ales sa comunicati ca este treaba noastra, a agentiilor de turism, sa gasim solutii de garantare in piata, in contextul in care statul roman a abandonat peste noapte fondul de garantare, pentru ca a inteles ca cerintele formulate de dumneavoastra nu sunt realiste si implementabile. Ati ales sa dezinformati, spunand ca in toate tarile din Europa serviciile sunt garantate 100%,... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 16:13
Romanii mai au de asteptat pana cand isi vor putea primi integral banii inapoi pe pachete de vacanta platite in avans, in caz de insolventa a agentiei de turism.
Motivul: chiar daca Guvernul ar transpune astazi Directiva (UE) 2302/2015 - care obliga la despagubire integrala a turistilor - agentiile tot n-ar avea de unde lua banii necesari. Timp sa rezolvam aceasta problema a fost din belsug, sustine conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), doar ca statului nu i-a pasat de asta.
Desi Directiva (UE) 2302/2015 a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE inca de acum 3 ani, Romania a inceput abia in 2017 sa lucreze la transpunerea ei. Din pacate, prea mare lucru n-a reusit sa faca.
Sub conducerea fostului ministru al Transporturilor, Mircea Titus Dobre, dupa mai multe incercari nereusite, s-a dat legea 277/28.12.2018. Aceasta prevedea ca turistii vor fi despagubiti integral pentru pachetele de vacanta platite in avans si neefectuate, din cauza ca agentia a intrat in insolventa.
Banii urmau sa vina din Fondul National de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice (FNGPST), care ar fi functionat in subordinea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Legii nu i s-au mai facut, insa, niciodata norme de aplicare. In plus, un proiect de ordonanta care prevedea aceleasi lucruri ca si legea fara norme a fost lansat si apoi abandonat.
Noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, a anuntat intr-o... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:21
Turoperatorii romani sunt nemultumiti de actele normative publicate de Ministerul Turismului si de ANPC, acuzand nu doar ca nu au fost consultati, ci si ca proiectele au fost realizate in graba si ca nu ajuta turismul.
"Turismul este sub asaltul unor acte normative facute pe genunchi, la repezeala. Desi au aflat de aceste probleme la inceputurile mandatelor lor, cei doi sefi ai Ministerului Turismului si ai ANPC au inceput abia la sfarsit de august sa se urneasca lucrurile, sub presiunea ca acestea sa fie gata pana la finalul anului", spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, citat de Profit.ro.
Acesta sustine ca reprezentantii ministerului si cei ai ANPC se grabesc acum sa publice aceste acte normative, de teama unui infrigement pe care il risca Romania, daca pana la sfarsitul anului nu rezolva o chestiune privind protectia turistilor, care este reglementata intr-o directiva europeana din anul 2015.
"ANAT a solicitat o intalnire presedintelui ANPC, care nici macar n-a raspuns. Nu facem nimic pana la 1 august si dintr-odata, apoi, incepem guvernarea si ne apuca toti, dar nu de dragul turismului, ci sa nu fie dati afara de Tudose daca intra Romania in infrigement. Aceasta poveste poate fi rezumata astfel: cum sa faci legi la repezeala de frica penalizarilor de la UE", mai spune presedintele ANAT.
Acesta exprima temerile turoperatorilor ca ANPC si Ministerul Turismului nu vor tine cont de sfaturile jucatorilor din... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 16:47
Agentiile de turism au fost atenionate, miercuri, de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), sa nu mai emita bilete de avion, in sistem BSP, pentru compania aeriena Carpatair, care este in insolventa, riscand blocarea banilor.
"IATA a suspendat Carpatair, cu efect imediat, intrucat compania aeriana se afla sub protectia legii falimentului, in vederea reorganizarii. Agentii de turism BSP (Billing and Settlement Plan - n.r.) trebuie sa suspende imediat toate emiterile de bilete in numele Carpatair, inclusiv utilizarea tuturor sistemelor pentru procesarea returnarilor sau a altor tranzactii cu carduri de debit/credit in numele Carpatair", se arata in mesajul ANAT, citat de Mediafax.
De asemenea, agentiilor li se solicita sa regleze toate debitele restante si vanzarile in curs de procesare direct cu SC Carpatair SA si sa se abtina de la deducerea sau efectuarea oricarei rambursari din sumele ce corespund debitelor restante, vanzarilor in curs de procesare sau altor tranzactii viitoare ale Carpatair.
Orice viitoare tranzactii intre agentiile de turism si compania aeriana se vor realiza si deconta bilateral.
International Air Transport Association (IATA) este o organizatie comerciala internationala a companiilor aeriene. Prin sistemul Billing and Settlement Plan, IATA faciliteaza vanzarea biletelor prin agentii de turism acreditate, astfel ca decontarile companiilor aeriene se realizeaza cumulat.
"Pentru o mai mare siguranta, remiterea tuturor... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 16:20
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) reactioneaza fata de pozitia publica a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si arata ca aceasta nu este influentata negativ de agentiile de turism laice, intrucat acestea nu oficiaza servicii religioase si astfel nu incalca in niciun mod la monopolul pe care Biserica il are din acest punct de vedere.
Patriarhia Romana a emis un comunicat de presa luni, in care se mentioneaza ca romanii interesati de turism ecumenic ar trebui sa apeleze la centrele de turism ale Bisericii Ortodoxe si nu la agentiile de turism, dat fiind faptul ca unele din acestea organizeaza, fraudulos, excursii in numele BOR.
"Patriarhia Romana atrage atentia asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte crestine din tara si strainatate organizate, fraudulos, in numele Bisericii Ortodoxe Romane de unele agentii de turism, persoane fizice si chiar parohii care ofera servicii turistice sub standarde de calitate si incalca legislatia romaneasca si europeana in vigoare", se preciza in comunicat.
Reactia reprezentantilor agentiilor de turism a fost dura: "ANAT a luat act cu surprindere de Comunicatul de presa remis ieri de catre Patriarhia Romana, in care se face vorbire despre pelerinajele organizate de catre diverse entitati din tara si strainatate.
In opinia noastra, acest comunicat pacatuieste prin doua lucruri: mai intai, prin aceea ca incerca sa induca opiniei publice ideea ca agentiile de turism neafiliate bisericii nu ar putea sa... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:20
Ofertele speciale de vacanta, foarte apreciate de turisti pentru discounturile masive, au si partea lor "intunecata". Adesea se intampla ca serviciile sa nu se ridice la nivelul promis, dar ce faci cand te trezesti ca agentia de turism a intrat in insolventa?
Specialistii contactati de Business24 sustin ca situatii de acest gen se intampla in fiecare an. Pe de o parte din cauza naivitatii turistilor si pe de alta parte, din pricina lacomiei unor agentii de turism obscure, care furnizeaza servicii fara sa fie incluse in subordinea Asociatiei Natioanale a Agentiilor de Turism (ANAT). Organizatia impune tuturor agentiilor membre sa incheie o asigurare de calatorie, care sa protejeze turistii, in cazul in care firma intra in incapacitate de plata.
Initiativa apartine ministerului Turismului care a obligat, din 2001, prin statutul membrilor ANAT, sa incheie o asigurare in valoare de 50.000 de dolari.
"In contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat intre
agentiile de turism si turisti, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt inscris), este obligatoriu sa se consemneze faptul ca turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agentiei de turism, precum si conditiile si termenele in care turistul poate solicita plata despagubirilor", se arata in ordinul emis de ministerul de Turism, in iunie 2001, privind asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism.... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 16:19
O lege a turismului poate fi eficienta doar daca este elaborata in acord cu asociatiile patronale si profesionale din domeniul turismului, a aratat Cristian Barhalescu, secretar de stat pentru turism in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), intr-un comunicat.
"Am primit propuneri de la unele asociatii pentru legea turismului. Ii invit pe toti cei interesati de viitorul acestui sector sa fie la fel de activi si implicati, la fel de aproape de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Cred ca mai important decat sa ne intalnim si sa discutam problemele cu care ne confruntam, este sa venim, fiecare dintre noi, cu propuneri de solutii, concrete si documentate", a spus Cristian Barhalescu.
Declaratia a fost facuta cu ocazia intalnirii secretarului de stat cu mediul privat si cu primarii statiunilor de pe litoralul romanesc, in cadrul a doua evenimente organizate la sfarsitul acestei saptamani la Mamaia: Bursa Litoral - Delta Dunarii 2013 si intalnirea Consiliului Consultativ al Turismului (CCT).
Membrii CCT au discutat aspecte legate de necesitatea sustinerii, din partea MDRT, a evenimentelor care se organizeaza in Romania si au impact asupra cresterii numarului de turisti, precum si un proiect de promovare propus de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, denumit 'Vacanta in tara mea', pentru care s-a propus ca ministerul sa sustina efectiv campania de promovare a ofertelor speciale puse la dispozitie de industria de turism din Romania.... mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 13:34
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) se arata ingrijorata in legatura cu posibilitatea desfiintarii Ministerului Turismului si recomanda pastrarea acestui minister in viitorul Guvern al Romaniei, potrivit unui comunicat emis marti de ANAT si preluat de NewsIn.In anul 2009, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a reusit alaturi de Ministerul Turismului adoptarea Legii Tichetelor de Vacanta (care a si fost aplicata, existand firme si institutii care si-au recompensat astfel angajatii) precum si elaborarea, in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, a proiectului de Lege a Turismului care este in acest moment in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Turismului, se arata in comunicatul ANAT. "In calitate de exponent al comunitatii agentiilor de turism din Romania, ANAT considera ca mentinerea continuitatii acestei structuri va asigura finalizarea cu succes a multor proiecte demarate in vechiul mandat, dar nefinalizate inca.
ANAT este ingrijorata in legatura cu posibilitatea desfiintarii Ministerului Turismului, ca raspuns la presiunile exercitate de anumite grupuri si de aceea considera imperios necesara atentionarea opiniei publice si a mass-media asupra acestor subiecte precum si a importantei acestei structuri pentru dezvoltarea turismului romanesc", spun reprezentantii asociatiei."Pozitia ANAT vizavi de problemele turismului romanesc, indiferent ca este vorba exclusiv de agentii de turism sau nu, a fost intotdeauna pro-activa si... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 14:33