Cum obtii despagubiri de la agentia care te-a abandonat in strainatate

Vineri, 30 August 2013, ora 16:19
3789 citiri
Cum obtii despagubiri de la agentia care te-a abandonat in strainatate
Sursa foto: bzi.ro

Ofertele speciale de vacanta, foarte apreciate de turisti pentru discounturile masive, au si partea lor "intunecata". Adesea se intampla ca serviciile sa nu se ridice la nivelul promis, dar ce faci cand te trezesti ca agentia de turism a intrat in insolventa?

Specialistii contactati de Business24 sustin ca situatii de acest gen se intampla in fiecare an. Pe de o parte din cauza naivitatii turistilor si pe de alta parte, din pricina lacomiei unor agentii de turism obscure, care furnizeaza servicii fara sa fie incluse in subordinea Asociatiei Natioanale a Agentiilor de Turism (ANAT). Organizatia impune tuturor agentiilor membre sa incheie o asigurare de calatorie, care sa protejeze turistii, in cazul in care firma intra in incapacitate de plata.

Initiativa apartine ministerului Turismului care a obligat, din 2001, prin statutul membrilor ANAT, sa incheie o asigurare in valoare de 50.000 de dolari.

"In contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat intre

agentiile de turism si turisti, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt inscris), este obligatoriu sa se consemneze faptul ca turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agentiei de turism, precum si conditiile si termenele in care turistul poate solicita plata despagubirilor", se arata in ordinul emis de ministerul de Turism, in iunie 2001, privind asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism.

Trebuie sa te inarmezi cu rabdare

Pana aici, totul pare "asigurat", dar in realitate, aceasta masura nu rezolva toate problemele care pot aparea in cazul unui faliment. De exemplu, suma asigurata se poate dovedi a fi insuficienta.

"Totul tine de activele pe care le detine agentia de turism in cauza", explica avocatul Gheorghe Piperea, pentru Business24. El spune ca singurul lucru pe care il pot face turistii este sa se inscrie la masa credala si sa solicite angajarea raspunderii administratorului.

Piperea mentioneaza ca este vorba de o procedura juridica pe care nu o poate indeplini decat un avocat. Mai exista insa si posibilitatea sa depui o plangere penala, in care sa acuzi agentia de turism de inselaciune in contract si sa soliciti plata daunelor in instanta.

Kara Travel a incetat activitatea

Cel mai recent caz de agentie care a anuntat oficial intrarea in incapacitate de plata este Kara Travel, care se afla in subordinea ANAT si care este controlata de Doru Negulescu si Aristide Iordache. Cel din urma detine si firma de transport Arytrans.

Potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor, Kara Travel a avut in 2012 o cifra de afaceri de aproape un milion de lei si pierderi de peste 500.000 de lei. Anul trecut a beneficiat de o marire de capital, Aristide Iordache intrand in actionariatul agentiei.

Presedintele ANAT, Lucia Morariu, a mentionat ca turistii vor fi despagubiti in limita celor 50.000 de dolari prevazuti prin lege. De asemenea, mentioneaza ca agentia de turism Kara Travel a avut anul trecut un incident cu un partener din strainatate care a reclamat-o "pentru ca nu a facut platile, insa ANAT a intervenit si agentia si-a platit datoriile".

In acest moment exista aproximativ 100 de turisti plecati pe destinatii externe prin agentia de turism Kara Travel, carora le-au fost achitate doar partial serviciile, dar care au transportul retur asigurat.

"Acestia vor fi nevoiti sa isi achite local serviciile neplatite de Kara Travel, urmand ca la intoarcerea in tara sa se adreseze asiguratorului care a emis polita de asigurare pentru riscul de insolvabilitate al agentiei de turism", mai precieaza oficialii ANAT, intr-un comunicat oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#recuperare bani vacanta, #bani agentie turism faliment, #vacanta amanata agentie falimen , #Agentii turism