Alegerile prezidentiale din Statele Unite conteaza pentru bancherii din Europa din mai multe motive.
Pe langa o posibila volatilitate a pietei si instabilitatea politica, o victorie a lui Donald Trump ar putea insemna ca industria financiara de pe Batranul Continent ar putea pierde afaceri in favoarea New York-ului.
In pofida mesajelor mixte date de ambii candidati la Casa Alba despre cat de grea sau de usoara va deveni viata pentru industria bancara, s-a conturat tot mai mult opinia ca o victorie a republicanului Donald Trump ar fi benefica pentru Wall Street, chiar daca la inceput va fi un soc pe pietele financiare, arata o analiza realizata de Bloomberg.
Miliardarul a spus in repetate randuri ca daca va fi ales presedinte, va renunta la reglementarile pentru sectorul bancar cunoscute sub numele de Dodd-Frank si ca va reduce masiv birocratia. Cu toate ca momentan sunt doar promisiuni, bursele par sa adopte ideea ca o victorie a lui Trump va fi buna pentru banci.
Victoria ...citeste mai departe despre "Alegeri in SUA: De ce bancile europene ar trebui sa se teama de victoria lui Trump" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 12:32
Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.
Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:
Credite neperformante
In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.
Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.
Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
Producatorul rus de otel Evraz, la care cel mai mare actionar este miliardarul Roman Abramovici, a obtinut un imprumut de 425 de milioane de dolari de la mai multe banci europene, intr-un semn ca unele institutii financiare din regiune acorda inca finantare in Rusia.
Evraz, companie care este listata la bursa din Londra, a anuntat miercuri ca a convenit un imprumut pe termen de cinci ani cu bancile ING, Deutsche Bank, Nordea, Societe Generale si Raiffeisen, in pofida temerilor provocate de afacerile cu aceasta tara din cauza intensificarii sanctiunilor, relateaza Financial Times.
Escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza rolului Moscovei in criza din Ucraina si sanctiunile mai dure impuse unora dintre companiile rusesti de catre Statele Unite si Uniunea Europeana au provocat ingrijorare ca bancile si investitorii vor fi reticenti fata de relatiile cu orice companie din Rusia, chiar daca nu este supusa sanctiunilor.
Bancherii au avertizat ca este probabil ca imprumuturile catre companiile din Rusia sa scada semnificativ.
Imprumuturile bancilor americane si europene catre companiile din Rusia au scazut in urma anexarii Crimeei, in luna martie. Piata a crescut in lunile mai si iunie, pe fondul reducerii temporare a tensiunilor, conferind bancilor Sberbank, Gazprombank si Alfa-Bank oportunitatea de a atrage finantari.
Odata cu sanctiunile mai dure impuse direct companiilor Rosneft, Novatek, Gazprombank si VEB de catre Statele Unite, precum si... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 10:01
A doua mare banca australiana, Westpac Banking Corp, va achizitiona afacerile grupului britanic Lloyds Banking Group din Australia, pentru 1,45 miliarde dolari australieni (1,37 miliarde de dolari SUA), cea mai importanta achizitie a Wespac din ultimii cinci ani, transmit AFP si Reuters.
Conform acordului, Westpac va cumpara pana la sfarsitul anului Capital Finance Australia Ltd (CFAL) si portofoliul de credite corporate al BOS International Australia Ltd.
Dupa anuntarea tranzactiei, actiunile Westpac au urcat la bursa cu 2,45%, ajungand la inchidere la 32,99 dolari australieni
Vanzarea decisa de Lloyds' face parte din strategia institutiilor financiare din Europa Occidentala si SUA de a se retrage de Asia pentru a se concentra pe pietele lor interne si pentru a-si majora capitalul.
Prin vanzarea ultimelor active pe care le mai detinea in Australia, Lloyds devine ultima institutie financiara din Europa Occidentala care se retrage din regiunea Asia-Pacific, dupa criza globala din 2008. Lloyds, care a primit ajutor de stat de la Guvernul britanic in 2008, paraseste piata australiana ca parte a strategiei sale de a-si reduce operatiunile globale pentru a-si majora capitalul.
In prezent banca franceza Societe Generale isi vinde divizia de private bank din Asia, in timp ce grupul olandez ING a vandut majoritatea diviziilor de asigurari din Asia si exploreaza vanzarea operatiunilor bancare din regiune. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 11:38
Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17
Esecul Europei in rezolvarea crizei datoriilor suverane ii va determina pe sefii bancilor din regiune sa aiba in vedere iesirea de pe anumite segmente de piata, mai degraba decat reducerea treptata a joburilor, pentru a creste profiturile.
Impozitele generate de activitatea bancara pot scadea cu 25% anul acesta fata de 2009, atunci cand a inceput criza in Grecia, estimeaza firma de cercetare Freeman & Co. Bancile europene au concediat aproximativ 172.000 de persoane din 2009, potrivit datelor Bloomberg.
Strategia de a efectua noi disponibilizari nu va functiona din nou, avand in vedere faptul ca cerintele pentru cresterea capitalului si scaderea activitatii afecteaza bancile de investitii, spun investitorii si analistii. Noile reglementari vor reduce cu sase puncte procentuale castigul pe actiuni, de la 14% in prima jumatate a acestui an, conform reprezentantilor firmei de consultanta Bain & Co.
Bancile care s-au bazat pe rate ale dobanzilor scazute si finantare ieftina de la Banca Centrala Europeana pentru a intarzia luarea unei decizii in privinta unitatilor care urmeaza sa fie inchise, vor fi obligate sa hotarasca mai repede masurile pe care le vor lua.
Bancile europene isi reduc operatiunile
UBS AG, cea mai mare banca a Elvetiei, isi reduce operatiunile pentru a se concentra pe un management mai bun, din cauza cerintelor privind un capital mai strict, impuse de autoritatile de reglementare, si a venitului scazut, aflat in conexiune cu criza datoriilor.... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 12:00
Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat vineri presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea.
Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene la fel ca si bancile din intreaga lume sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.
"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.
Directorul Societe Generale a precizat ca sectorul bancar este constient de faptul ca profiturile vor scadea pe masura ce modelul de afaceri se va adapta la noile cerinte, insa a adaugat ca problemele cu care se confrunta sectorul bancar sunt agravate si de faptul ca trebuie sa respecte unele cerinte contrare.
Una din problemele identificate de Frederic Oudea este ca definitia activelor lichide potrivit normelor Basel III este mult prea ingusta. "Bancile sunt constiente de necesitatea unui nou cadru de reglementare. Ceea ce cerem este ca aceste reguli sa fie revizuite avand in vedere criza din zona euro", a spus Frederic Oudea.
O alta problema identificata de directorul Societe Generale este ca normele Basel III forteaza un... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:13
Bancile europene concediaza angajati intr-o maniera care aminteste de perioada care a urmat falimentului Lehman Brothers, determinand un analist sa remarce "o baie de sange" in randul bancherilor din regiune, din cauza crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg, informeaza Mediafax.
Marile banci europene au anuntat 40.000 de concedieri in ultima luna, reducand in acest an personalul intr-un ritm de sase ori mai abrupt decat rivalii din Statele Unite din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care afecteaza sever veniturile din tranzactii financiare.
UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat marti ca va elimina 3.500 de locuri de munca, majoritatea de la banca de investitii a grupului.
Grupul britanic HSBC a anuntat pe 1 august 30.000 de concedieri. Barclays da afara 3.000 de angajati, iar Royal Bank of Scotland elibereaza 2.000 de posturi.
Credit Suisse a anuntat pe 28 iulie 2.000 de concedieri.
Bancile europene concediaza in acest an angajati intr-un ritm de sase ori mai rapid decat cele americane, potrivit datelor Bloomberg, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor de stat catre Italia, Spania si Franta, care genereaza turbulente puternice pe pietele financiare si taie din veniturile diviziilor de trading ale grupurilor financiare, din afacerile pe subscrieri la emisiuni de actiuni si obligatiuni si pe segmentul de fuziuni si achizitii.
In plus, criza financiara mondiala care a izbucnit in 2008 a determinat... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 13:13