Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta, iar cu asemenea lume nu este de joaca, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la pandemia de coronavirus si la efectele acesteia.
"Sta ca un junghi, asa, prognoza recenta a Bancii Centrale Europene. O recesiune intre 5 si 12% care s-ar putea sa se intinda pe 2020, 2021, 2022. Aceasta prognoza trebuie sa fie un semnal de alarma, pentru ca efectele restrictiilor antiepidemice sunt producatoare de incertitudini.
Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca cu asemenea lume. Ne confruntam cu riscul unei contractii economice cu o magnitudine si cu o viteza nemaivazute in timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrala Europena", a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.
Referitor la masura de amanare la plata a ratelor la credite, el a subliniat ca numarul solicitarilor a fost mai mic decat se astepta, iar ce se va intampla dupa perioada de amanare si ratele vor intra in curs normal va depinde de rezultatele care vor fi inregistrate dupa incheierea crizei.
De asemenea, consultantul BNR a facut referire si la rata inflatiei, mentionand ca se situeaza in coridorul de tintire, dar pe 11 mai va veni inflatia pe luna aprilie si atunci "vom trece sau nu vom trece un examen", pentru ca luna aprilie a fost o luna plina de situatii noi in care multe magazine au fost inchise, doar cele alimentare fiind deschise.
Adrian Vasilescu a... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 20:47
Prabusirea monedei nationale, care a trecut de la 4,7 lei la 4,8 lei pentru un euro, este de doi bani, iar in prezent nici nu mai atinge doi bani, a declarat duminica Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Se discuta foarte mult in aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt asa: cursul leu - euro a ajuns la un maxim istoric, se prabuseste moneda nationala, precum si variante pe aceste sintagme. Toata prabusirea monedei nationale, bunaoara exista un prag, 20 februarie catre 21. Acel prag a fost numit de presa pragul psihologic deoarece cursul leu - euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Si aceasta trecere a fost numita pragul psihologic. Si de atunci, din 20 spre 21 februarie si pana in ziua de astazi nu a fost moment lasat de Dumnezeu in care presa sa nu bata pe ideea de prabusire a monedei nationale si pe maxim istoric. Toata aceasta prabusire este de doi bani. Si in zilele din urma a scazut si sub doi bani pentru ca nu au fost numai zile de depreciere a monedei nationale, au fost combinatii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Pana la urma a ramas un net. Netul acesta este in favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Intrebat despre motivele pentru care avem aceasta depreciere a cursului, el a precizat ca sunt mai multi factori, iar inflatia este una dintre cauze.
"Inflatia este o asemenea cauza. Noi, cand facem analize, daca vrem sa le facem... mai mult
Duminica, 08 Martie 2020, ora 23:02
Inflatia din luna februarie anuntata de Institutul National de Statistica (INS), de 4,3%, are la baza cresterea preturilor administrate, respectiv la combustibil, energie electrica, energie termica si gaze, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), precizand ca statul a miscat aceste preturi cand nu trebuia sa o faca.
"Si atunci este clar ca statul ne-a facut o figura, a miscat aceste preturi cand nu trebuia sa o faca. Trebuia sa o faca nu cand venea toamna, ca oricum toamna se fac niste miscari si mai ales la fructe si la...in fiecare toamna. Si fasolea s-a scumpit.
Nu s-au scumpit cartofii. Ne amintim de luni cand cartofii au crescut cu 24% intr-o luna. Nu s-au scumpit acum. Au ramas linistiti la locul lor. Mancam de post mancare de cartofi.
Dar daca statul gandea bine si facea aceasta crestere..trebuia sa o faca, acesta este vital, aceasta crestere la cele patru casute, dar daca facea la vreme si nu lasa sa vina toamna si nu lasa sa vina ianuarie 2018, nu aveam aceasta crestere la 4,3%", a spus Adrian Vasilescu la o conferinta de specialitate.
Acesta a spus ca daca ne uitam la tabelul inflatiei dat publicitatii de statistica in luna februarie atunci o sa vedem o crestere si la fructe, dar ca acesta nu putea avea un impact semnificativ.
"Hai sa luam ultimul tabel al inflatiei venit in 14 februarie anul acesta. In acel 4,3%, care exprima...este tot o conventie pentru ca nu e aceasta inflatia. Cum sa fie... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 15:25
Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.
"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.
"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat, marti, ca actuala situatie de recesiune in economie este efectul faptului ca in Romania se munceste putin.
"Ceea ce s-a intamplat arata cum merge PIB-ul. In tara asta, prea putini oameni muncesc. Avem cel mai mic numar de salariati, la mia de locuitori, care muncesc, din toata Uniunea Europeana. Munca nu da roadele pe care le asteptam cu totii. Pana cand munca nu se va schimba, pana cand munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1 - 0,2", a spus Vasilescu, la Realitatea TV, explicand cauzele scaderii PIB, pentru doua trimestre consecutiv.
Adrian Vasilescu a subliniat ca este nicio legatura intre cursul de schimb si ceea ce s-a intamplat cu PIB-ul, ci aceasta are legatura cu ceea ce se intampla in lumea larga in economie.
"La sfarsitul anului, cand s-a tras linie, a iesit o crestere de 2,5 la suta, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. In comparatie cu ceea ce s-a intamplat, vedem, pe dinamica, la sfarsitul trimestrului unu, minus 0,1, care cu minus 0,2, la finalul trimestrului precedent, inseamna recesiune, dar este o recesiune statistica, spun eu. Si anume, trimestrul unu din acest an, pe care il comparam cu trimestrul unu din anul trecut, vedem cresteri cu plus 0,3 pe serie bruta si plus 0,8 pe serie ajustata, care arata ca, in comparatie cu anul trecut, PIB-ul a crescut", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Vasilescu a reafirmat... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 14:54
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, considera ca revenirea la nivelul salariilor din 2010 in sectorul public nu va avea efect asupra inflatiei.
"Eu cred ca, asa cum inteleg eu ca ar urma sa se faca reintregirea salariilor, aceasta nu are cum sa afecteze inflatia. Dupa 22 de ani, este prima data cand Romania se apropie, chiar se incadreaza in nivelul mediu european si cel mediu al zonei euro. In al doilea rand, este posibil ca la sfarsitul acestei luni sa vedem o inflatie de doi la suta", a declarat Vasilescu, care a precizat ca taierea a 25 la suta din salarii a afectat direct cresterea economica si intregind salariile se da un impuls cresterii economice.
Adrian Vasilescu a mentionat ca reprezentantii FMI discuta cu cei ai BNR probleme de politica monetara si probleme de stabilitate financiara.
"Aceste probleme sunt in responsabilitatea Bancii Nationale, prerogative ale BNR si pot sa va asigur ca discutia cu FMI este calma si nu sunt niciun fel de temeri ca lucrurile nu vor merge bine. Este o discutie extrem de tehnica si nu exista niciun fel de neintelegere. Nu sunt schimbari in politica monetara", a explicat oficialul BNR. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 20:31
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, sustine ca banca centrala prefera ca functia de director al Fondului Monetar International sa fie preluata de un european, mentionand ca acordul Romaniei cu institutia internationala va continua indiferent de persoana care o conduce.Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute la New York, acuzat de tentativa de viol.
Principalii potentiali succesori ai lui Strauss-Kahn din partea Europei ar putea fi ministrul francez al economiei si finantelor, Christine Lagarde, si guvernatorul Bundesbank, Axel Weber.
De cealalta parte a baricadei, tarile emergente i-ar putea propune pe Kemal Dervis, fost ministru al economei in Turcia, creditat cu salvarea tarii de la marginea prapastiei in 2001 printr-un acord cu FMI, Agustin Carstens, actual guvernator al bancii centrale a Mexicului si fost director general adjunct al FMI in perioada 2003-2006, sau pe Arminio Fraga, considerat unul dintre cei mai de succes presedinti ai bancii centrale a Braziliei.
Un alt potential candidat ar fi canadianul Mark Carney, seful Bancii Canadei, al carui nume a circulat in ultimele zile in presa locala.
Alte nume vehiculate in presa internationala ca posibili inlocuitori ai lui Strauss-Kahn sunt presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, propus de guvernatorul bancii Olandei Nout Wellink, sud-africanul Trevor Manuel, seful Comisiei... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 18:10
Romania ar putea adopta euro in 2015, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care mentioneaza insa, ca principala conditie este renuntarea la "discursurile populiste", anunta NewsIn."Daca societatea isi asuma aceasta tinta - euro in 2015 - si se va reusi in 2012, in timpul campaniei electorale, anuntata foarta dura, sa scapam de discursurile populiste si sa racordam campania la euro, Romania are o sansa. Daca nu, discutam in 2013 de sansele la euro", a explicat Vasilescu.Acesta a mai spus ca, daca in 2010 nu ar fi fost majorata TVA, ci s-ar fi luat alte masuri, Romania ar fi avut sanse sa iasa din recesiune in 2010, deoarece "inflatia asa cum mergea, era intr-un coridor care ajuta la iesirea din recesiune".Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca inflatia este un pericol pentru cresterea economica.
"Pericliteaza inflatia cresterea economica? Ei bine, da. In general este un pericol, dar la noi, in vremea crizei, este un foarte mare pericol. (...)
BNR nu isi propune sa modifice tinta de inflatie, pentru ca este un reper pentru societate si arata ce se intampla in societate. Daca nu sunt respectate corelatiile, nu se atinge inflatia. BNR nu rateaza tinta de inflatie", a mai spus Vasilescu.
La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.Decizia privind infiintarea Comitetul interministerial... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:35
Rata reala a inflatiei este mai coborata decat ce arata statistisca, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Avem un efect statistic. Din punct de vedere statistic, avem inflatie de 8 la suta. In realitate, este mai mica", a declarat Vasilescu, la Realitatea TV. "In Romania, nu exista nicio institutie care sa verifice Statistica. Statisca are sistemul ei, unic in fiecare tara, si nimeni nu o poate verifica, doar Eurostatul (institutul de statistica al Uniunii Europene - n.r.)", a completat consilierul guvernatorului BNR. El a precizat, totusi, ca nu poate fi vorba de aranjamente de preturi, deoarece, in acest caz, Eurostat ar fi intervenit. Potrivit spuselor sale, din cele 11.000 de produse luate in consideratie cand se calculeaza inflatia, doar 5 dau media.
Vezi continuarea pe ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 23:57