Vasilescu (BNR): Exista semne ca investitorii straini vor o relatie de lunga durata cu Romania

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:16
1642 citiri
Vasilescu (BNR): Exista semne ca investitorii straini vor o relatie de lunga durata cu Romania

Investitorii straini au venit in tara, la inceputul acestui an, si au cumparat titluri de stat pe termen mediu, ceea ce arata ca vor o relatie de mai lunga durata cu Romania, a declarat, marti, la conferinta "Anul Financiar Bancar 2013", Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Vine domnul Tiriac si spune ca leul este supraevaluat, nevoie mare, si cand o sa se dezumfle o sa vedem ce inflatie teribila o sa avem pe piata si ce suferinte vor fi. In primul rand, este foarte greu de spus, intr-o economie de piata in care circulatia este libera si intensa, ca putem sa vorbim despre o moneda artificial conturata si ca este supraevaluata. La urma urmei ce s-a intamplat?

Am vazut in acest inceput de an ceea ce n-am vazut de multa vreme. In primul rand investitorii straini au venit in tara si au cumparat titluri de stat pe termen mediu. Cumparand titluri de stat pe termen mediu, dintr-odata si-au exprimat o intentie clara de a avea un raport pe mai lunga durata cu Romania, nu asa de la o zi la alta, sau de la o saptamana la alta, sa vina cu valuta, sa schimbe, sa cumpere titluri, pe urma sa le vanda si sa faca o speculatie sa-si marcheze profitul si sa plece", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, investitorii, cumparand titluri de stat pe termen mediu, arata ca ceva s-a schimbat in judecata lor si, pe de alta parte, ca vor o relatie de mai lunga durata cu Romania, fapt ce s-a vazut in evolutia cursului.

"Leul s-a apreciat si s-a produs un paradox, pentru ca au scazut dobanzile pana ieri. Ieri au crescut dobanzile pe termen foarte scurt de la 1% la 5%. Este o crestere determinata chiar de schimbarile masive in masa monetara, determinate de Ministerul Finantelor. Cartile ce scriu? Ca se coboara dobanda si se depreciaza leul. Ei bine, au vazut dobanda coborand catre 1% si leul s-a apreciat. E un paradox? Nu, este o noua realitate si probabil ca dupa criza asta cartile se vor scrie altfel", a explicat consilierul guvernatorului.

#Vasilescu curs valutar, #Vasilescu declaratii curs valutar, #Vasilescu depreciere leu , #Curs valutar