Adrian Vasilescu: Cresterea inflatiei nu este un motiv de panica

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02
1881 citiri
Adrian Vasilescu: Cresterea inflatiei nu este un motiv de panica

Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.

"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.

Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.

"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Acesta a precizat ca cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la fasole, cartofi, citrice, ulei, carne, oua si carburanti, gaze, apa, canal si salubritate.

Alimentele nu vor inregistra scumpiri de 15%-20%

"Nu sunt pericole sa ajungem la scumpiri de alimente, asa cum anunta unii analisti, de 15% - 20%, pentru ca astfel consumul s-ar reduce, iar producatorii ar iesi din piata",a explicat Adrian Vasilescu.

Consilierul a mai aratat ca exista o crestere foarte mare a inflatiei la nivelul lunii septembrie fata de august 2012, cu 1,18%, in noile conditii, insa un astfel de nivel nu a mai fost atins din lunile ianuarie - februarie 2011, cand inflatia a fost de 0,77%, aprilie 2011 - 0,66% si februarie 2012 - 0,64%.

"Vorbim de noi conditii, dar in acelasi timp trebuie sa observam ca pretul painii, foarte importanta ca punctaj in calcul, a crescut cu doar 0,97%, iar medicamentele au crescut cu doar 0,04%, la energie electrica si termica preturile nu s-au miscat, iar la telefonie si plata la cazare preturile au scazut. Avem doar 13 din mii de produse din cos care au dus la o inflatie de peste 5%", a explicat Adrian Vasilescu.

Rata anuala a inflatiei a crescut la 5,33% in luna septembrie 2012, de la 3,88% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Inflatia a atins in septembrie maximul din acest an: 5,33%

In septembrie, preturile au crescut cu 1,18% fata de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente si a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preturile serviciilor au crescut in septembrie cu 0,41%.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#Adrian Vasilescu inflatie, #inflatie septembrie, #preturi alimente, #crestere preturi alimente, #Adrian Vasilescu preturi alimente , #Inflatie