Lucian Croitoru (BNR): Ne apropiem de o noua criza

Sambata, 26 August 2017, ora 11:44
1089 citiri
Lucian Croitoru (BNR): Ne apropiem de o noua criza
Foto: Arhiva Ziare.com

Lucian Croitoru, consilierul de politica monetara al guvernatorului BNR, trage un semnal de alarma, aratand ca se inmultesc analizele economice care arata cu argumente ca ne apropiem de o noua criza, caz in care Romania va fi din nou in situatia de a intari politica fiscala, ca si dupa 2008.

"Se inmultesc si la noi analizele care aduc argumente ca ne apropiem de o noua criza. E adevarat, semnele se acumuleaza. Inca din 30 mai 2016 eu am exprimat opinia, bazata pe analiza unor evolutii in SUA ca o criza va porni din SUA in intervalul 2017-2019 ("Cand va fi urmatoarea recesiune si cum ne pregatim pentru ea")

Apoi, pe 14 aprilie 2017 am reluat analiza pentru a arata ca acest eveniment foarte probabil ne va prinde pe picior gresit din cauza politicii fiscale prociclice, care s-a bazat, in ultimii ani, pe reducerea impozitelor concomitent cu cresterea cheltuielilor, dintre care cele cu salariile au avut ritmuri mari, care se vor aplica si in 2018", scrie pe blog Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR mai spune, printre altele, ca "avand acest context, este probabil ca, atunci cand criza va lovi, Romania sa fie din nou in situatia de a intari politica fiscala, ca si dupa 2008".

"In acest scenariu, apar complicatii pentru politica monetara. Tarile dezvoltate vor fi nevoite sa reia politicile de relaxare cantitativa, acolo unde au fost stopate, sau sa nu le mai anuleze, acolo unde mai sunt inca in functiune, de exemplu in zona euro. Dar eficienta lor va fi probabil mult mai scazuta.

S-ar putea ca si tarile emergente, inclusiv Romania, sa apeleze, pentru prima data, la relaxari cantitative. (...) Pentru aceste tari, va trebui sa vedem daca volumul si calitatea activelor financiare pe care le detin sectorul public si cel privat vor permite ca relaxarile cantitative sa fie suficient de mari pentru a reduce rata reala a dobanzii pentru a stimula reluarea cererii. Cu rate ale dobanzii prea mari in termeni reali, chiar si deprecierile monedelor, care in trecut au ajutat la iesirea din recesiune a acestor economii, ar putea ramane insuficiente", atentioneaza Lucian Croitoru.

Romania ofera una dintre cele mai mari majorari de salarii din Europa. Ce efect va avea insa cresterea inflatieiBNR anunta cea mai mare inflatie din ultimii doi ani. Isarescu avertizeaza: Grad maxim de tensionare pe piata munciiAvem cea mai mare inflatie a ultimilor doi ani si noua luni - ce s-a scumpit cel mai multConsilierul Adrian Vasilescu trage un semnal d ...citeste mai departe despre "Lucian Croitoru (BNR): Ne apropiem de o noua criza" pe Ziare.com

#Lucian Croitoru criza economica Romania , #Stiri Macroeconomie