Cat de mult isi mai doreste Romania sa adere la euro?

Luni, 21 Mai 2012, ora 13:15
1742 citiri
Cat de mult isi mai doreste Romania sa adere la euro?

Obiectivul de aderare la zona euro in 2015 este mai curand un exercitiu, fiind tot mai greu de indeplinit, avand in vedere situatia economica actuala.

Cu toate acestea, analistii financiari cad de acord asupra faptului ca Romania nu are nimic de pierdut daca se aliniaza exigentelor europene.

Adevarata intrebare este cat de avantajata va fi Romania intr-o uniune monetara slabita de criza datoriilor suverane?

Obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015 este "nerealist si chiar putin ciudat", avand in vedere evolutiile din zona euro, iar guvernul care va veni la putere in toamna va trebui sa decida daca amana data finala. Caracterizarea apartine senior analistului pentru Europa, in cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), Joan Hoey si vine sa intareasca recomandarile analistilor romani, de a nu ne grabi sa ne inhamam la o astfel de responsabilitate, inainte de a evalua situatia pe indelete.

"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a declarat Joan Hoey, pentru NewsIn.

Ne mai avantajeaza zona euro?

Asadar, cat de realista ramane data de 2015 pentru adoptarea monedei unice, pe care guvernul Ungureanu a propus-o in programul de convergenta?

Avand deja exemplul Greciei, o tara care a intrat nepregatita in zona euro, dar si evolutiile economice generale de la nivel european, care sunt ingrijoratoare, analistii financiari recomanda vigilenta, in ceea ce priveste subiectul aderarii la moneda unica.

"Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la un moment dat, daca se acumuleaza slabiciuni in regiune", a declarat consilierul BNR, Lucian Croitoru, pentru Business24.

Si analistul economic Dragos Cabat considera ca obiectivul de aderare la euro in 2015 este un exercitiu bun si este si realizabil in cele din urma, cu toate ca are rezerve in ceea ce priveste avantajele pe care le-ar putea obtine tara noastra intr-o uniune monetara slabita de criza datoriilor suverane:

"Deocamdata, pentru ca exista moneda unica, e o idee buna. Oricum e o idee buna pentru ca tinta de aderare la moneda unica te duce de fapt la a adopta niste masuri de politica monetara si politica fiscala care sunt bune pentru Romania. Fara o tinta, derapezi mai usor", a declarat pentru Business24, Dragos Cabat. Cu toate acestea, analistul financiar se indoieste ca zona euro va ramane in aceeasi componenta pana in 2015, un scenariu posibil fiind chiar si disparitia monedei unice.

Care este data corecta pentru Romania?

"EIU se asteapta ca Romania sa amane adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017 cel mai devreme", a declarat, Joan Hoey, tinta care este inca prea optimista in viziunea consultantului financiar, Ionel Blanculescu:

"Potrivit unor analize specializate facute de unele banci internationale, Romania ar putea sa adere la spatiul euro in 2018, dar ideal ar fi 2024. Daca aceste organisme super-calificate considera ca inainte de 2018 nu e avantajos pentru Romania, nu inteleg de ce se incearca grabirea procesului".

Pe de alta parte, consilierul BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca un obiectiv indraznet nu va face rau, desi tara noastra este "admirabil de nepregatita".

"Riscul sa intram nepregatiti nu exista. Nu putem sa intram, daca nu suntem pregatiti. Important este sa ne pregatim ca sa intram. Pregatirea, fie ca intram in zona euro sau nu intram, criteriile tot trebuie sa le indeplinim pentru noi, pentru ca, altfel, ramanem saracii Europei. Cu cat vom intra, cu atat mai bine, pentru ca inseamna ca vom fi mai repede bine pregatiti".

Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru aderare

Potrivit lui Vasilescu, pentru a putea adera la zona euro, Romania trebuie sa indeplineasca cinci criterii nominale. Inflatia trebuie sa fie cu 1,5% peste media celor mai performante trei tari in materie de inflatie, datoria publica nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB, cursul trebuie sa fie stabil, deficitul bugetar mai mic de 3%, iar dobanda pe termen lung cu 2% peste media celor mai performante trei tari.

In plus, Romania trebuie sa indeplineasca si criteriile de convergenta reala, si anume sa aiba un PIB pe cap de locuitor apropiat de media europeana, iar ponderea alimentelor in cosul de consum sa scada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania aderare zona euro, #aderare zona euro 2015, #Romania euro, #analisti aderare euro , #Zona euro