Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majorarea TVA si evaziunea fiscala, principalele cauze ale inflatiei

Majorarea TVA si evaziunea fiscala, principalele cauze ale inflatiei


Principalele cauze ale fenomenului inflationist au fost, in ultima perioada, majorarea TVA si sustragerea de la plata impozitelor, a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.

Minea considera ca in continuare am putea asista la o stagnare sau crestere a inflatiei, relateaza Agerpres.

'Majorarea taxei pe valoarea adaugata, de la 19% la 24%, nu a avut drept consecinta sporirea incasarilor, ci cresterea nivelului evaziunii fiscale. Ca urmare, s-a creat un cerc vicios, al carui rezultat este tocmai cresterea inflatiei in ultima perioada.

Adrian Vasilescu: Cresterea inflatiei nu este un motiv de panica

In plus, Romania nu are inca o productie agricola stabila, ceea ce ne face foarte dependenti atat de comunitatea europeana, cat si de moneda euro. In ceea ce priveste nivelul inflatiei pentru perioada urmatoare, este posibil sa se inregistreze o stagnare sau chiar o majorare', a declarat Sorin Minea.

Presedintele Romalimenta considera ca plafonarea pretului la alimente si masurile mai eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale sunt masurile de baza cu care guvernul ar putea lupta cu inflatia.

Desi tinta BNR pentru 2012 este de 3,2%, rata anuala a inflatiei a crescut in septembrie la 5,33%, de la 3,88% in august, conform datelor INS.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1921 ori