Consiliul Concurentei a aprobat preluarea subsidiarei locale a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania si a portofoliului de clienti corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, fara a avea vreo obiectie in privinta concentrarii economice realizate in fiecare caz.
"Se emite prezenta decizie de neobiectiune privind concentrarea economica ce urmeaza a se realiza in urma dobandirii controlului unic direct asupra Bancii Millenium S.A., de catre OTP Bank Romania S.A. (respectiv asupra portofoliului de clienti corporate ai Royal Bank of Scotland plc. Edinburgh - Sucursala Romania, de catre Unicredit Tiriac Bank S.A. - n.r.) constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata in documentele Consiliului Concurentei (CC).
UniCredit Tiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achizitie a portofoliului de clienti RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpararea integrala a subsidiarei locale a bancii Millennium, in urma carora Consiliul a anuntat ca analizeaza operatiunile de concentrare economica.
OTP a preluat in iulie toate actiunile Millennium Bank Romania
OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro.
Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 16:20
Viitorul director general al bancii britanice Royal Bank of Scotland, Ross McEwan, va primi un salariu de 1 milion de lire sterline pe an si nu va primi niciun bonus pentru 2013 si 2014.
Neo-zeelandezul McEwan, venit la RBS in 2012 de la o banca australiana, conduce in prezent divizia de retail a gruplui britanic, controlat de stat dupa ajutorul guvernamental masiv primit in timpul crizei financiare mondiale, potrivit BBC.
RBS a raporat pentru prima jumatate a anului un profit inainte de taxe de 1,4 miliarde lire, de la o pierdere de 1,7 miliarde lire in aceeasi perioada a anului trecut.
"Acum ne concentram pe construirea unei banci foarte solide pentru clientii si actionarii nostri, revenirea in sectorul privat si indeplinirea rolului nostru in sprijinul economiei britanice", a declarat presedintele RBS, Sir Philip Hampton, citat de BBC.
Astfel, noul CEO al RBS, care va prelua functia in luna octombrie, nu va primi vreun bonus inainte de anul 2015, iar dincolo de acest termen remuneratia sa va depinde strict de cresterea pretului actiunilor bancii peste pretul la care a fost efectuata investitia guvernului britanic.
Actualul director general al bancii, Stephen Hester, are un salariu de baza de 1,2 milioane lire sterline. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 08:25
Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, va demisiona pana la sfarsitul acestui an, la cererea consiliului de administratie, care doreste sa instaleze un succesor inainte ca guvernul Marii Britanii sa inceapa privatizarea bancii.
Hester este CEO la RBS de aproape 5 ani, iar demisia sa ar putea provoca dificultati in ceea ce priveste o eventuala privatizare prin listarea la bursa, considera analistii si investitorii, transmite Bloomberg.
Trezoreria Marii Britanii, care detine 81% din actiunile RBS, a decis sa privatizeze banca pana la finele anului viitor.
"Eram pregatit sa continui pana la inceputul procedurii de privatizare. Aceasta a fost decizia board-ului, nu a mea", a afirmat Hester (52 de ani).
In timpul mandatului sau, activele totale ale bancii au scazut cu aproximativ 900 milioane lire sterline, iar numarul de angajati a fost redus cu peste 36.000, dupa ce banca a fost preluata in 2009 de guvern in urma unui bailout de 45,5 miliarde lire.
Guvernul spera sa-si recupereze o parte din investitie pana la alegerile din 2015.
Actiunile RBS au in prezent o valoare de 325,6 pence, in timp ce guvernul a preluat 81% din capitalul bancii la un pret de 407 pence. Astfel, pierderea statului s-ar ridica in prezent la 7,4 miliarde lire.
Boardul va cauta acum un nou CEO, vizand atat candidati interni, cat si din exterior.
In urma demisiei, Hester va primi o compensatie financiara de 1,6 milioane de lire, reprezentand salariul pe 12... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:16
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a recrutat doi noi directori generali adjuncti, pe Cosmin Bucur pentru Divizia Comerciala, si pe Elena Badeanu pentru Divizia Identitate Corporatista si Resurse Umane, ambii venind de pe functii de conducere in RBS Bank Romania.
Consiliul de Supraveghere a stabilit joi o noua structura organizatorica a bancii, astfel ca in locul Diviziei Retea Retail si a Diviziei Corporate au fost infiintate Divizia Comerciala si Divizia Identitate Corporatista si Resurse Umane, potrivit unui comunicat transmis vineri Bursei.
Cu o experinta de 15 ani in sistemul bancar, Cosmin Bucur a ocupat pozitii de conducere in ABN AMRO Bank si RBS Bank Romania, ultima functie detinuta fiind cea de Country Head of Global Markets, in cadrul RBS.
Elena Badeanu lucreaza de 17 ani in in sectorul financiar-bancar, din care ultimii 10 ani pe zona resurselor umane in cadrul RBS Bank Romania. Ea si-a inceput cariera bancara ca economist in cadrul BNR, ocupand apoi functii de conducere in ABN AMRO Bank Romania si in RBS Bank Romania (director resurse umane si excelenta in servicii).
Cei doi directori vor prelua atributiile dupa aprobarea prealabila din partea BNR.
Banca Carpatica a inregistrat in primul trimestru un profit net de 14,9 milioane lei, in crestere cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la active in scadere cu 22% fata de sfarsitul anului trecut, de 3,67 miliarde lei, a anuntat marti institutia de credit.
La finalul lunii martie, institutia... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:49
Royal Bank of Scotland a confirmat planurile de a lista in doi ani, la bursa de la New York, 25% din actiunile bancii Citizens Financial.
"Rezultatele Citizens s-au imbunatatit incepand cu 2009, iar o listare ar pune reflectoarele pe performantele inregistrate de banca", a declarat Stephen Hester, CEO RBS. Analistii estimeaza ca Citizens valoreaza 12 miliarde de dolari, iar RBS ar fi dispusa sa vanda integral unor banci precum Canada's Toronto Dominion Bank, PNC si U.S. Bancorp.
Citizens Financial Group a fost cumparat de RBS in 1988 si a inglobat aproximativ 30 de achizitii de-alungul timpului, care au propulsat institutia financiara in top 15 banci comerciale din SUA. Are peste 1400 de sucursale si cinci milioane de clienti in nord-estul tarii, relateaza CNN Money.
RBS a fost salvata de guvernul britanic in 2008, cu un ajutor financiar de 45 de miliarde de lire. A inceput apoi un proces de restructurare, cu scopul de a reduce activitatea si a creste stabilitatea financiara, astfel incat Marea Britanie sa poata incepe sa vanda din pachetul de 82% din actiuni.
Oficialii RBS au repetat ca banca va putea fi reprivatizata inainte de alegerile electorale din Marea Britanie, programate pentru anul 2015.
Profitul operational aproape s-a dublat anul trecut, ajungand la 3,5 miliarde de lire, insa datoriile si scandalurile au atras costuri de 5,2 miliarde de lire. mai mult
Sambata, 02 Martie 2013, ora 10:01
Guvernul Marii Britanii ar putea incepe vanzarea pachetului sau majoritar de actiuni detinut la Royal Bank of Scotland (RBS), dupa ce banca aproape si-a dublat profitul in 2012.
Executivul britanic detine in prezent 82% din actiunile companiei, participatie obtinuta dupa ce RBS a trebuit sa fie salvata in 2008 printr-un ajutor financiar de 45,5 miliarde de lire sterline, transmite Reuters.
Profitul operational al RBS a ajuns anul trecut la 3,5 miliarde de lire sterline, in crestere fata de 1,8 miliarde de lire sterline in 2011 si cel mai ridicat de la salvarea bancii, in 2008.
RBS face primul pas spre reprivatizare
Banca a platit 607 milioane de lire sterline pentru bonusurile din 2012, in scadere cu 23% data de suma platita in 2011.
"Lumina de la capatul tunelului se apropie. Responsabilitatea noastra este sa avem o companie care merge bine si sa-i determine pe investitori sa investeasca in ea", a declarat seful RBS, Stephen Hester, adaugand ca anul viitor situatia bancii se va imbunatati si mai mult.
In urmatorii doi ani, banca vrea sa vanda divizia din SUA, Citizens, si ar putea renunta la 315 filiale din Marea Britanie.
Scandalul Libor
Royal Bank of Scotland va plati o amenda de 615 milioane de dolari autoritatilor americane si britanice pentru a pune capat acuzatiilor ca a manipulat dobanda interbancara Libor.
Aproximativ 20 de traderi de la birourile RBS din Londra, Singapore si Tokyo au manipulat dobanda Libor, un indicator de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:19
Royal Bank of Scotland a anuntat un profit in scadere cu 22%, in al doilea trimestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2011, dupa ce veniturile sale au fost afectate puternic de criza datoriilor suverane din Europa.
Profitul operational a scazut de la 833 de milioane de lire sterline, in aceeasi perioada a anului precedent, pana la 650 de milioane de lire sterline, in trimestrul incheiat odata cu luna iunie. Rezultatele sunt conforme cu estimarile analistilor Bloomberg.
"Am continuat sa muncim pentru a crea o banca mai sigura si mai puternica pe masura ce depasim problemele din trecut. Este o perioada dificila pentru banci si este esential sa trecem cu bine de aceste schimbari", a declarat directorul executiv al bancii, Stephen Hester.
Hester a renuntat la active ale bancii in valoare de peste 800 de miliarde de lire, a eliminat 36.000 de locuri de munca si a scazut procentul de titluri de stat din portofoliul RBS, dupa ce a preluat conducerea bancii, in 2008, cand s-a cerut ajutorul statului in vederea salvarii de la faliment.
Actiunile bancii s-au depreciat cu 0,9% pe bursa londoneza, coborand valoarea pietei la aproape 23 de miliarde de lire. De la inceputul anului si pana la inceputul lui august, actiunile RBS au castigat 1,1% in valoare, dupa ce in cursul anului 2011, ele s-au depreciat cu 48%.
Conform unor noi documente, Royal Bank of Scotland si banca elvetiana UBS au jucat un rol foarte important in scandalul privind manipularea... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 11:25
Royal Bank of Scotland a anuntat ca va renunta la 3.500 de angajati in urmatorii trei ani din diviziile de investment banking in conditiile a inceput un program prin care se retrage din afacerile neprofitabile
RBS va vinde sau va inchide anumite unitati si va opri operatiunile pe pietele de capital, a anuntat compania intr-un comunicat de presa. Una dintre cele mai mari banci britanice a mai anuntat si ca a concediat deja 2.000 de oameni in a doua jumatate a 2011, scrie Bloomberg.
"Prin schimbarile pe care le anuntam astazi incercam sa ne asiguram ca RBS opereaza dintr-o pozitie de lider si ca respecta strategia stabilita, o strategie care reflecta mediul in care vrem sa activam", a declarat CEO-ul bancii, Stephen Hester.
El a adaugat ca telul companiei este sa se axeze mai mult pe nevoile clientilor, sa fie mai rezervati in privinta investitiilor facute, mai eficienti si sa ofere rezultate mai bune pentru actionari.
Prin actiunile sale, Hester sterge aproape o decada de expansiune a bancii, condusa de fostul CEO al RBS, Fred Goodwin, care pana in 2008 a facut achizitii in valoare de 140 miliarde de dolari. Noul director continua actiunile pe care le-a anuntat inca din 2009 cand a preluat postul.
"Angajatii RBS au trecut prin o perioada de incertitudine cu privire la viitorul lor. Gata!" a spus David Fleming, sef al unui sindicat britanic, facand referire la speculatiile aparute in presa cu privire la numarul persoanelor care vor fi concediate din... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 11:11
Banca Royal Bank of Scotland (RBS) ar putea reduce personalul diviziei de investment banking in cadrul unei reorganizari a departamentului. Intre 3.000 si 4.000 de posturi ar putea fi eliminate, conform unei surse apropiate situatiei.
Raportul de evaluare a diviziei Global Banking and Markets a RBS va fi prezentat probabil joi si ar putea cuprinde de asemenea vanzarea unor operatiuni si active, precum si restrangerea operatiunilor pe majoritatea sectoarelor de activitate, a adaugat sursa citata.
Totodata, o parte din divizie va fi combinata cu departamentul de plati si tranzactii, care are numerosi clienti in comun cu divizia de investitii.
Reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.
O alta mare banca europeana, grupul francez Societe Generale, avertizeaza intr-un document intern ca veniturile diviziei de investitii vor scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii costurilor de finantare si masurilor de restrangere a portofoliului de active.
Guvernul britanic a preluat 83% din actiunile RBS dupa ce a fost nevoit, la inceputul crizei financiare mondiale, in perioada 2008-2009, sa finanteze institutia cu 46 miliarde de lire sterline pentru a o salva de la faliment.
Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat in luna decembrie ca banca trebuie sa restranga divizia GBM pentru a reduce gradul de risc. Activele diviziei au scazut la jumatate in ultimii trei ani.
Bancile britanice trebuie de asemenea sa separe... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:06