Seful RBS va demisiona inainte sa demareze privatizarea bancii

Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:16
1164 citiri
Seful RBS va demisiona inainte sa demareze privatizarea bancii

Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, va demisiona pana la sfarsitul acestui an, la cererea consiliului de administratie, care doreste sa instaleze un succesor inainte ca guvernul Marii Britanii sa inceapa privatizarea bancii.

Hester este CEO la RBS de aproape 5 ani, iar demisia sa ar putea provoca dificultati in ceea ce priveste o eventuala privatizare prin listarea la bursa, considera analistii si investitorii, transmite Bloomberg.

Trezoreria Marii Britanii, care detine 81% din actiunile RBS, a decis sa privatizeze banca pana la finele anului viitor.

"Eram pregatit sa continui pana la inceputul procedurii de privatizare. Aceasta a fost decizia board-ului, nu a mea", a afirmat Hester (52 de ani).

In timpul mandatului sau, activele totale ale bancii au scazut cu aproximativ 900 milioane lire sterline, iar numarul de angajati a fost redus cu peste 36.000, dupa ce banca a fost preluata in 2009 de guvern in urma unui bailout de 45,5 miliarde lire.

Guvernul spera sa-si recupereze o parte din investitie pana la alegerile din 2015.

Actiunile RBS au in prezent o valoare de 325,6 pence, in timp ce guvernul a preluat 81% din capitalul bancii la un pret de 407 pence. Astfel, pierderea statului s-ar ridica in prezent la 7,4 miliarde lire.

Boardul va cauta acum un nou CEO, vizand atat candidati interni, cat si din exterior.

In urma demisiei, Hester va primi o compensatie financiara de 1,6 milioane de lire, reprezentand salariul pe 12 luni, si nu va incasa un bonus pentru anul 2013.

El ar putea primi de asemenea actiuni RBS in valoare de 4 milioane de lire drept compensatie pentru atingerea unor indicatori de performanta pe termen lung.

Profitul operational al RBS a scazut in primul trimestru cu 29%, la 829 milioane lire sterline.

#demisie director RBS, #privatizare RBS, #schimbare management RBS , #Banci internationale