RBS ar putea fi reprivatizata dupa ce profitul a crescut in 2012

Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:19
1510 citiri
RBS ar putea fi reprivatizata dupa ce profitul a crescut in 2012

Guvernul Marii Britanii ar putea incepe vanzarea pachetului sau majoritar de actiuni detinut la Royal Bank of Scotland (RBS), dupa ce banca aproape si-a dublat profitul in 2012.

Executivul britanic detine in prezent 82% din actiunile companiei, participatie obtinuta dupa ce RBS a trebuit sa fie salvata in 2008 printr-un ajutor financiar de 45,5 miliarde de lire sterline, transmite Reuters.

Profitul operational al RBS a ajuns anul trecut la 3,5 miliarde de lire sterline, in crestere fata de 1,8 miliarde de lire sterline in 2011 si cel mai ridicat de la salvarea bancii, in 2008.

RBS face primul pas spre reprivatizare

Banca a platit 607 milioane de lire sterline pentru bonusurile din 2012, in scadere cu 23% data de suma platita in 2011.

"Lumina de la capatul tunelului se apropie. Responsabilitatea noastra este sa avem o companie care merge bine si sa-i determine pe investitori sa investeasca in ea", a declarat seful RBS, Stephen Hester, adaugand ca anul viitor situatia bancii se va imbunatati si mai mult.

In urmatorii doi ani, banca vrea sa vanda divizia din SUA, Citizens, si ar putea renunta la 315 filiale din Marea Britanie.

Scandalul Libor

Royal Bank of Scotland va plati o amenda de 615 milioane de dolari autoritatilor americane si britanice pentru a pune capat acuzatiilor ca a manipulat dobanda interbancara Libor.

Aproximativ 20 de traderi de la birourile RBS din Londra, Singapore si Tokyo au manipulat dobanda Libor, un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de mii de miliarde de dolari, intre 2006 si 2010.

Libor este rata dobanzii pe piata de imprumuturi interbancare din Londra. Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume.

In Romania, RBS a preluat fosta ABN Amro Romania, prezenta pe piata din noiembrie 1995.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare actiuni RBS, #privatizare RBS, #actiuni guvern RBS, #reprivatizare RBS , #Banci internationale