Moody's: Inca o tura de retrogradari fara efecte pe piata

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:05
1405 citiri
Moody's: Inca o tura de retrogradari fara efecte pe piata

Agentia de rating Moody's a retrogradat 15 dintre cele mai mari banci din lume, scazand ratingul acestora cu pana la trei trepte pentru a indica riscul la care sunt expuse, din cauza pietelor de capital volatile. Investitorii nu sunt insa impresionati.

Bursele europene au deschis vineri in scadere, dupa ce Moody's a retrogradat joi seara ratingurile a 15 mari institutii financiare. Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene s-a depreciat cu 0,8% in debutul sedintei. Actiunile RBS sunt in scadere cu 2%, cele ale BNP Paribas cu 1%, cele ale Deutsche Bank cu 0,8% si cele Barclays cu 1,25.

De asemenea, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a deschis sedinda cu o scadere de 0,9%. La Madrid, indicele IBEX 35 a scazut cu 0,2%.

Pierderile nu sunt insa spectaculoase, ceea ce indica faptul ca investitorii nu au fost pusi pe fuga de schimbarile de rating. Retrogradarile de rating din partea agentiilor precum Moody's, Fitch ori Standard & Poors au devenit atat de comune, incat nimeni nu se mai sperie.

"Nu cred ca va fi un impact foarte mare pentru retrogradarea pe care agentiile de rating o fac sau au facut-o, pentru ca, intr-un fel, agentiile de rating, cand vin si fac aceste retrogradari, sunt ca un fel de cronica a unui nou esec anuntat. Toata lumea stie ca sunt probleme in bancile din intreaga Europa, sigur cu amplitudini diferite", spune analistul economic Constantin Rudnitchi.

Retrogradari peste retrogradari

Pietele financiare s-au pregatit pentru aceste reduceri de rating inca din februarie, atunci cand Moody's a spus ca a inceput o analiza a 17 banci care opereaza si pe pietele de capital. Aceste institutii se confrunta cu profitabilitate in scadere si cu potential de crestere limitat, din cauza dificultatilor din piata, scrie Reuters.

Dupa analiza, Moody's a impartit bancile in trei grupuri. HSBC, Royal Bank of canada si JPMorgan se afla in varf, in timp ce Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley si Royal Bank of Scotland se afla pe treapta cea mai joasa.

"Toate bancile afectate de masurile de azi au expunere semnificativa la volatilitate si risca pierderi masive din cauza evolutiei pietelor de capital", a spus seful Moody's Global Banking, Greg Bauer.

Morgan Stanley, una dintre cele mai atent urmarite banci, a fost retrogradata cu doar doua trepte, desi asteptarile indicau spre o scadere mai mare. Anuntul a dus la aprecierea actiunilor bancii. Retrogradarea pozitioneaza banca deasupra America Corp si Citigroup, dar sub Goldman Sachs.

In afara de Morgan Stanley, inca doua banci au primit note mai bune decat se asteptau analistii. UBS ar fi putut sa fie retrogradata cu trei trepte, dar a coborat doar doua, iar HSBC a fost retrogradata cu o treapta in loc de doua.

Credit Suisse, care a primit un avertisment saptamana trecuta din partea bancii centrale a Elvetiei, a fost singura banca din grup care a primit o retrogradare de trei trepte.

"Cea mai mare surpriza este retrogradarea cu trei trepte a Credit Suisse, la care nimeni nu se astepta", a spus Mark Grant, director la Southwest Securities Inc. "De fapt, ratingul Morgan Stanley trebuia sa fie redus cu trei trepte."

David Mathers, directorul financiar al Credit Suisse, a spus ca banca este incantata ca Moody's continua sa o considere una dintre cele mai mari banci.

Nici sefii Citigroup nu au fost prea fericiti cu tratamentul aplicat de Moody's bancilor si i-a criticat aspru pe acestia. "Am fost in special surprinsi de tratamentul aplicat disproportionat de Moodys bancilor din SUA si celor din Europa", spun cei de la Citigroup.

Pe lista bancilor care au fost retrogradate cu doua trepte se afla: Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole si Deutsche Bank. Alaturi de HSBC, ratingul Bank of America, RBS si Societe Generale a fost redus cu o singura treapta.

Nici oficialii Royal Bank of Scotland considera ca retrogradarile de rating nu arata realitatea, taxand expunerea la volatilitatea pietelor de capital fara a lua in calcul si evolutiile spectaculoase facute in ceea ce priveste bilanturile, fondurile si profilul de risc.

#retrogradare banci, #banci agentii rating, #retrogradari Moodys, #banci retrogradate Moodys, #reactii piata retrogradari Moodys , #Rating