Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cine va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii, fosta ATE Bank

Cine va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii, fosta ATE Bank


Marinel Burduja va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii (actuala ATE Bank) din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey).

"Consiliul de Administratie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus si care se va realiza cu asumarea unor active si pasive. Avizarea noii conduceri intra in vigoare la data finalizarii tranzactiei", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza.

Cinteza a precizat ca, dupa finalizarea tranzactiei, BNR va aproba si noua denumire a bancii.

In luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, urmand sa plateasca 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit.

Intreaga operatiune a fost coordonata de Marinel Burduja, fost prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania timp de sapte ani, care a parasit banca in mai 2012.

Inchiderea tranzactiei a fost conditionata de finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si de obtinerea avizului autoritatilor de reglementare.

Pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei banci va fi detinuta de Roxana Moldovan, fost vicepresedinte al RBS Romania. Din Consiliul de Supraveghere vor mai face parte Stefan Nanu, directorul Directiei Trezorerie din Ministerul Finantelor, si Valentina Siclovan, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Dupa plata actiunilor se va inscrie noul actionar la Registrul Comertului, iar in prima AGA va fi descarcata de gestiune vechia conducere si numiti conducatorii tocmai avizati de BNR.

Marinel Burduja va detine functia de presedinte executiv, iar pe pozitiile de vicepresedinti au fost numiti Dorin Badea, Alina Pascu, Gabriel Arsene si Andrei Popovici.

Fost director de Trezorerie la UniCredit Tiriac Bank, Dorin Badea va fi vicrepresedinte responsabil cu Trezoreria, Piata de Capital si Private Banking,

Alina Pascu va coordona reteaua si clientii de retail, iar Gabriel Arsene (fost director departament Trade si Corporate Banking la Raiffeisen) va fi responsabil pe reteaua comerciala si persoane juridice.

Pana anul trecut partener asociat al biroului din Romania al McKinsey, Andrei Popovici va fi numit vicepresedinte responsabil cu operatiuni IT si procurement.

BNR a aprobat totodata strategia de dezvoltare a bancii si planul de afaceri.

Agentia MEDIAFAX a publicat in urma cu un an, ca ATE Bank Romania, preluata la mijlocul anului trecut de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro.

Surse spuneau atunci ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv unor investitori institutionali.

Cu o avere estimata la cateva sute de milioane de euro, Dorinele Umbrarescu s-a remarcat prin firmele sale de contructii si intretinere drumuri, UMB Spedition si Tehnostrade.

Firma Spedition UMB a participat, printre altele, la constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti, a reabilitat o serie de sosele si lucreaza la constructia autostrazii Timisoara-Lugoj. Tehnostrade a executat, alaturi de UMB, primul tronson al autostrazii Timisoara Lugoj, si a reabilitat o serie de drumuri in tara.

In toamna anului trecut, consortiul Spedition UMB-Tehnostrade a castigat licitatia pentru construirea unui tronson de 8,7 kilometri intre Gilau si Mihaiesti al Autostrazii Transilvania.

La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.

In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.

Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83%din actiunile ATE, in valoare nominala de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt impartite intre 2.330 de persoane (2,07% din actionariat - 4,57 milioane lei si 105 firme cu 0,84%, respectiv actiuni de 1,84 milioane lei).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3399 ori