Bursa Bucuresti: Peste 1,2% din actiunile Fondului Proprietatea, transferate vineri

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:05
1379 citiri
Bursa Bucuresti: Peste 1,2% din actiunile Fondului Proprietatea, transferate vineri

Un pachet de actiuni reprezentand 1,26% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) a fost transferat la bursa printr-un deal de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro), volumul fiind foarte usor sub cele tranzactionate miercuri si joi tot prin operatiuni negociate.

Pachetul de actiuni cedate vineri a fost transferat la pretul de 0,5395 lei, cu 0,09% sub inchiderea de joi. Pretul este foarte apropiat de cel la care a fost realizat deal-ul de joi si similar celui de miercuri.

Compania de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea, a anuntat, vineri, ca in sedinta de joi a vandut o parte din actiuni la FP si a cumparat warranturi cu activ suport pe un numar similar de titluri ale Fondului. La finalul operatiunii, participatia sa a ramas neschimbata, respectiv la 9,43% din toate actiunile Fondului Proprietatea. City of London are 4,18% actiuni propriu-zise si warranturi emise de RBS pentru inca 5,25% din toate actiunile Fondului Proprietatea.

Participatia City of London reprezinta, totodata, 9,69% din capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea (4,29% prin actiuni propriu-zise si 5,4% prin warranturi).

Raporat la pretul la care a fost efectuat deal-ul de vineri, capitalizarea Fondului este de 7,433 miliarde lei (1,648 miliarde euro).

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011, iar in acest an ar putea fi cotat si la bursa de la Varsovia.

La finalul lunii august, investitorii institutionali straini controlau cumulat 50,64% din Fondul Proprietatea, iar cei inregistrati in Romania aveau la 9,34% din total.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controleaza indirect aproape 15,4% din actiuni, si City of London.

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

#Bursa Bucuresti tranzactii, #Bursa actiuni FP, #BVB rulaj actiuni , #Actiuni