Anul 2014 anunta retragerea unor banci din Romania. Vezi ce vanzari se anunta

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40
7011 citiri
Anul 2014 anunta retragerea unor banci din Romania. Vezi ce vanzari se anunta

Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.

Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.

Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.

La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.

"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.

De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca valoarea institutiilor de credit nu mai este aceea de dinaintea inceperii crizei.

"Vor aparea fuziunile, sunt convins ca da" a afirmat Cinteza.

Cele mai plauzibile tranzactii ce s-ar putea realiza in 2014

Oficial, mai multe banci sunt de vanzare, insa cele mai plauzibile tranzactii ce s-ar putea realiza in 2014 sunt vanzarea unui pachet minoritar de actiuni al Bancii Comerciale Carpatica si preluarea subsidiarelor Millennium Bank si Marfin Bank, potrivit ikikebanking.ro.

Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia in functie de active, se va retrage din Romania prin vanzarea subsidiarei Millennium Bank, care detine sub 1% cota de piata, decizia facand parte dintre masurile de restructurare convenite cu reprezentantii Comisiei Europeane. Termenul limita convenit cu Comisia Europeana pentru vanzare este iunie 2015, insa banca asteapta cu incredere sa gaseasca in 2014 un cumparator.

Intr-o etapa mult mai avansata de derulare a pricedurii de vanzare se afla si Marfin Bank. Tranzactia preconizata cel tarziu pana la finalul anului nu s-a realizat, insa banca cipriota este in continuare de vanzare.

La Marfin Bank vanzarea este consecinta unei situatii obiective in care fosta banca-mama Cyprus Popular Bank a intrat in dizolvare, iar filiala locala a fost transferata in portofoliului unui "bad bank", desi banca nu are probleme de sustenabilitate.

Atunci cand apar discutii despre banci locale de vanzare, Banca Comerciala Carpatica ocupa un loc special, in ultimii ani vehiculandu-se cateva informatii despre posibili pretendenti ai institutiei de credit din Sibiu. In final insa, nu s-a infaptuit nimic.

Alte bancii din Romania scoase la vanzare

In conditiile in care trebuie sa isi retraga activitatile din toate tarile din regiunea Europei de Est, grupul bancar National Bank of Greece (NBG), care detine 85% din actiunile Bancii Romanesti, cauta cumparator pentru banca.

Banca Romaneasca a fost infiintata in anul 1992 ca banca comerciala universala, in totalitate cu capital privat, largindu-si treptat gama de produse si servicii, astfel incat sa vina in intampinarea nevoilor partenerilor sai de afaceri. In octombrie 2003, National Bank of Greece a achizitionat de la Fondul Romano-American de Investitii 81,65% din capitalul social al Bancii Romanesti, devenind astfel actionar majoritar.

Volksbanken AG (VBPS), banca mama a Volksbank Romania, are in vedere vanzarea subsidiarei locale dupa ce banca ruseasca Sberbank a cumparat cea mai mare parte din subsidiarele europene ale Volksbank.

#subsidiare banci, #vanzare banci Romania, #fuziuni banci, #vanzari subsidiare banci , #Banci Romania