Debutul noului an scolar a generat o crestere a vanzarilor de laptopuri, tablete si camere web cu aproximativ 50%, pe fondul incertitudinii privind modul de desfasurare a cursurilor si al necesitatii pregatirii pentru diferite scenarii, in contextul crizei sanitare generate de pandemia de COVID 19, potrivit unui retailer online.
Investitii mai mari s-au facut si in zona de confort, romanii petrecand tot mai mult timp acasa. Au cumparat, astfel, televizoare mai mari si mai performante, echipamente pentru intretinerea curateniei, pentru gatit si pentru desfasurarea de activitati fizice acasa.
"Familiile cu copii si cei care lucreaza de acasa au fost in situatia de a investi preponderent in echipamente hardware in aceasta perioada. Bugetul mediu per familie a crescut si cu 50%, ajungand la aproximativ 1.500 de lei. Iar particularitatile, atunci cand vine vorba despre comportamentul de consum in aceasta perioada, tin de necesitate si de rapiditate. Nu mai este nevoie de multe interactiuni cu un produs pana la achizitia acestuia", a declarat Mihai Patrascu, CEO evoMAG.
Si segmentul corporate, reprezentat atat de domeniul public, cat si de cel privat, a majorat achizitiile de hardware din aceasta perioada. "Spre exemplu, ca reactie la contextul actual, am primit foarte multe cereri de la institutii publice pentru cantitati mai mari de echipamente in zona de primarii si consilii judetene", a mai precizat Mihai Patrascu.
Pe langa dublarea numarului pe angajati din... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 11:01
Secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Carmen Moraru, a anuntat, in sedinta de Guvern, ca luni vor fi puse in consultare publica ghidurile aplicantului pentru decontarea sumelor catre autoritati locale sau unitati scolare in urma achizitionarii "de tablete, de materiale de protectie sanitara si pentru containerele sanitare".
Precizarea a fost facuta dupa ce premierul Ludovic Orban i-a solicitat accelerarea procedurilor de intocmire a ghidului aplicantului pentru decontarea sumelor catre autoritati locale sau unitati scolare, aferente celor 175 de milioane de euro destinate pentru "achizitionare de tablete, de materiale de protectie sanitara si celelalte dispozitive".
"Luni vor fi puse in consultare publica ghidurile pentru materialele de protectie si pentru containerele sanitare", a declarat Moraru.
Intrebata de premier cand vor fi puse in dezbatere publica ghidurile pentru tablete, ea a precizat ca "tot saptamana viitoare". Seful Executivului i-a solicitat ca ghidurile sa fie "cat mai simple, cat mai clare".
"Iar mecansimul de transmitere si procesare a lor sa fie maxim pentru ca, aici, autoritatile locale sau autoritatile scolare vor trebui sa faca contractele si noi va trebui sa le decontam intr-un termen cat mai rapid, astfel incat sa nu mai aiba probleme de finantare", a spus Orban. ...citeste mai departe despre "Ghidurile pentru decontarea materialelor de protectie, tabletelor si containerelor sanitare, puse luni in consultare publica" pe... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 23:15
Cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educatie nu vor ajunge in scoli pana la data de 10 septembrie, asa cum si-a propus Guvernul, intrucat procedura de licitatie nu a fost gestionata eficient, a declarat, joi, Marian Murgulet, Secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, Tehnologia Informatiei la nivelul intregii Administratii Publice Centrale, CIO Guvernamental.
Prezent la conferinta online "Romania digitala - evolutia comunicatiilor in mediul rural in ultimii 20 de ani", organizata de publicatia Financial Intelligence, Marian Murgulet a spus ca "adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale, prin tehnologie".
"Desi au fost facute peste 100 de modificari la Legea educatiei din anul 1990 pana in prezent, cu scopul evident de a imbunatati calitatea educatiei, rezultatele au continuat sa scada. Exista o lipsa a competentelor de baza in randul absolventilor. Aproximativ 40% dintre elevii cu varsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului functional. Si vorbim de elevi de 15 ani, fara a-i lua in calcul pe cei care au abandonat scoala inainte de aceasta varsta. Adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale prin tehnologie", a spus Murgulet.
El a identificat trei paliere necesare in sistemul educational de acum inainte: pilonul tehnologiei, pentru sustinerea cursurilor online; trainingul pentru... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 16:29
Licitatia pentru tabletele elevilor a fost lansata de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC). Valoarea a 250.000 de tablete cu conexiune la internet este estimata la 126,1 milioane de lei, fara TVA.
11 companii au participat la consultarea de piata organizata de ONAC privind achizitia de tablete cu conexiune la internet, potrivit Profit.ro, citat de Adevarul.
Operatorii economici participanti la consultare au fost Vodafone Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Telekom Romania, Dante International, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online, Altex, cel mai mare retailer offline, Lenovo Romania, Huawei, Samsung, Advanced Technologies (Vonino) si Maguay Computers.
Tablete vor functia pe un sistem de operare Android 10, cu un certificat GMS (Google Mobile Services) cu acces la magazinul de aplicatii Google Play Store si cu suita de aplicatii Office instalata (Word, Excel, PowerPoint - citire si scriere, PDF - citire). Dispozitivele vor fi prevazute si cu tastatura.
De asemenea, prin intermediul unei interfete unice de administrare tabletele vor avea un sistem de management la distanta centralizat care sa permita instalarea/dezinstalarea aplicatiilor, restrictionarea accesului la anumite aplicatii, configurarea aplicatiilor instalate, localizarea dispozitivelor, blocarea acestora in cazul unor evenimente neprevazute ...citeste mai departe despre "Licitatia pentru tabletele elevilor a fost lansata. Valoarea estimata a achizitiei depaseste 100 de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 10:56
Serviciul de Telecomunicatii Speciale anunta pe SICAP licitatie pentru echipamente de stocare, valoarea totala a acestora fiind estimata la 7.809.000 euro.
Ofertele vor fi evaluate in functie de pretul cel mai scazut.
Media cifrei de afaceri globale a candidatului pe ultimii trei ani trebuie sa fie cel putin egala cu 1.610.000 euro. Candidatul trebuie sa aiba capacitatea de a asigura protectia informatiilor clasificate nivel "secret de serviciu", capacitate dovedita prin obtinerea avizului de securitate eliberat de unitatea specializata din cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
In urma cu o zi, STS publica pe SICAP anunt pentru achizitionarea a minimum 1.000 - maximum 17.000 suporturi pentru tablete, la o valoare totala estimata de 1.700.000 lei (peste 350.000 euro).
De asemenea, pe 17 august era anuntata o licitatie pentru echipamente de procesare de tip server, in valoare totala de 5,4 milioane euro.
In total, doar in luna august, au fost anuntate achizitii de peste 13,55 milioane de euro pentru STS. ...citeste mai departe despre "Dotari masive pentru STS: achizitii de peste 13,5 milioane de euro anuntate in luna august" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 17:35
China a exclus tabletele si laptopurile produse de compania Apple de pe lista de produse care pot fi cumparate din bani publici, invocand probleme in ceea ce priveste siguranta sistemelor acestor echipamente, au declarat oficiali guvernamentali.
Zece produse ale companiei Apple, printre care si iPad, iPad Mini, MacBook Air si MacBook Pro, au fost excluse de pe lista finala de achizitii intocmita de guvernul chinez in luna iulie, au spus oficiali, care au cerut sa-si pastreze anonimatul, dat fiind ca informatia nu este inca publica, scrie Bloomberg.
Echipamentele se regaseau pe lista realizata in luna iunie de catre Ministerul de Finante si Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare, au aratat sursele citate.
Apple intra, astfel, in randul companiilor care au fost excluse de autoritatile chineze de pe lista de achizitii a guvernului, accentuand tensiunile dintre SUA si China privind acuzatiile de spionaj.
Agentia de achizitii a cerut guvernului sa nu mai cumpere programe antivirus de la firmele Symantec si Kaspersky Lab. De asemenea, guvernul a renuntat la achizitionarea unor sisteme de operare produse de compania Microsoft. Pe liste se mai regasesc si produse ale Dell si Hewlett-Packard, au declarat oficialii.
Neincrederea in companiile straine vine ca urmare a dezvaluirilor facute anul trecut de Edward Snowden, in legatura cu un program de spionaj dezvoltat de Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite, precum si a punerii sub acuzare, in SUA, a... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 15:00
In randul tinerilor din Romania, numarul posesorilor de tablete s-a dublat in perioada martie 2013 - martie 2014. In acelasi timp, intentiile de cumparare pentru tablete sunt mai mari in mediul rural fata de mediul urban.
Aproape toti tinerii, indiferent de varsta, se implica direct in cumparaturile care ii privesc, potrivit raportului de cercetare YouBUS 2013 - 2014: "Tinerii din Romania, tendinte in activitati, preferinte si consum".
Acesta este primul studiu local care identifica evolutia tinerilor pe parcursul unui an de zile. Printr-o cercetare sistematizata, recurenta, studiul urmareste cele mai importante elemente de referinta despre tinerii din Romania si surprinde evolutia lor in timp.
Acest barometru indeplineste atat un rol social si cultural, facand lumina asupra unor aspecte despre tineri prezentate frecvent in spatiul public fara o baza critica, dar si unul legat de brandurile care vizeaza tinerii, concentrand informatii actionabile in zona de business.
Cercetarea YouBUS 2013-2014 are la baza o abordare cantitativa complexa, dedicata segmentului tinerilor, realizata pe un esantion reprezentativ la nivelul populatiei din Romania, cu varsta intre 14-26 ani (3.776 de persoane). Raportul de cercetare reuneste date culese in intervalul de 13 luni dintre martie 2013 - martie 2014, reusind astfel sa evidentieze tendinte si dinamica acestora pentru un set de obiective foarte diverse: de la cumparare si consum, la atitudini, la activitati si interese.... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 13:55
Europenii care detin tablete cumpara si cheltuie mai mult decat cei care acceseaza Internetul de pe alte dispozitive de navigare online, conform studiului Mediascope, realizat de IAB Europe,
Pe o perioada de sase luni, utilizatorii europeni de tablete au realizat, in medie, 22,8 achizitii, in timp ce europenii care folosesc Internetul de pe alte dispozitive au realizat 15,1 achizitii.
Utilizatorii tabletelor au cheltuit mai mult comparativ cu europenii care folosesc alte dispozitive pentru conectarea la Internet: 718 euro, fata de doar 544 euro pe o perioada de sase luni.
50 de milioane de europeni utilizeaza o tableta pentru a accesa Internetul. Europenii petrec, in medie, 9,3 ore saptamanal in mediul online de pe tablete. Cei mai multi dintre acestia prefera sa fie conectati la Internet in intervalul orar 17:30 - 21:00.
Tendinta utilizatorilor de tablete este multi-tasking-ul. 40% dintre utilizatorii europeni acceseaza simultan Internetul de pe tableta si se uita la televizor, iar 34% stau online pe tableta si asculta radio in acelasi timp. O treime din timpul pe care il petrec uitandu-se la televizor, europenii sunt conectati simultan si la Internet pe tableta.
O alta tendinta a activitatilor unui utilizator european de tableta este interactiunea cu brandurile preferate. Europenii sunt interesati sa se conecteze la produsele si companiile favorite de pe tableta: 49% prefera retelele sociale in acest sens, 43% scaneaza coduri QR si 50% se joaca pe... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:34
Cota Apple pe piata tabletelor a scazut la circa 50% in trimestrul al treilea, de la 66% in cele trei luni precedente, din cauza cresterii cererii pentru produsele concurente ale Amazon si Samsung Electronics, relateaza Bloomberg.
Livrarile mondiale de tablete au totalizat 27,8 milioane de unitati in perioada mentionala, in urcare cu 50% fata de intervalul similar din 2011, potrivit unui raport al companiei de analiza a pietei IDC.
Samsung a livrat 5,1 milioane de tablete in trimestrul al treilea, de peste doua ori mai multe fata de aceeasi perioada a naului trecut, in timp ce cota de piata a Amazon a urcat de la 4,8% la 9%.
Apple a pierdut din cota de piata dupa ce oamenii au amanat achizitiile de iPad-uri in asteptarea noilor versiuni ale tabletei.
"Un numar considerabil de persoane interesate sa cumpere o tableta Apple au asteptat lansarea iPad mini", a declarat Tom Mainelli, director la IDC.
El considera ca actualul trimestru va fi foarte bun pentru Apple, datorita iPad mini si a versiunii a patra iPad.
Apple a vandut 3 milioane de iPad-uri si a epuizat practic stocurile weekend-ul trecut, in trei zile de la punerea in vanzare a noilor versiuni, dubland recordul inregistrat la lansarea precedenta.
IPad mini, cu un pret de 329-659 de dolari, a intrat pe o piata aglomerata de alternative mai ieftine de la Google, Amazon si Samsung. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:27