Cele mai mari achizitii din IT&C in 2012

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 17:03
2251 citiri
Cele mai mari achizitii din IT&C in 2012

Anul acesta piata de achizitii si fuziuni va creste, potrivit firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), ale carei statistici releva ca in primele 11 luni din

2012 doar in SUA au avut loc tranzactii si achizitii in valoare de 705 miliarde de dolari.

Volumul tranzactiilor din domeniul tehnologiei a fost mai scazut in 2012, potrivit PwC, care estimeaza o crestere a achizitiilor la inceputul anului 2013, in contextul in care marile companii isi vor reevalua portofoliul de produse si servicii.

Potrivit firmei de consultanta, piata de achizitii si fuziuni IT&C va fi influentata de schimbarile care vor surveni in randul clientilor corporate si de cresterea accentuata a cererii de servicii de tip cloud, dar si de o crestere pronuntata a sectoarelor social media si industriei mobile.

Analistii estimeaza ca 2013 va fi unul al marilor listari la bursa, in mod special in sectorul IT&C si financiar, potrivit Ernst&Young.

Google

Cea mai mare tranzactie din 2012 din IT&C o reprezinta achizitia companiei Motorola Mobility de catre Google, pentru suma de 12 miliarde de dolari.

Google, al carui sistem de operare Android era instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility si companii precum Samsung Electronics, a obtinut astfel brevetele de inventie necesare sa concureze mai eficient cu Apple.

Google a mai cumparat anul trecut si Wildfire Interactive, furnizor de software pentru marketing in social media, pentru suma de 350 de milioane de dolari.

Gigantul online a cumparat anul trecut si Meebo, pentru 100 de milioane de dolari, companie de Internet specializata in solutii pentru interactiunea utilizatorilor.

SAP

Pe locul doi, in topul celor mai mari achizitii din 2012 din industria IT&C, se afla afacerea incheiata de SAP, care a cumparat Ariba pentru 4,3 miliarde de dolari.

Ariba este un furnizor de solutii de business pentru comert online.

SAP a mai cumparat anul trecut si compania SuccessFactors, pentru 3,4 miliarde de dolari. SuccessFactors este o companie multinationala care furnizeaza solutii cloud pentru managementul resurselor umane, aplicabil in diverse industrii.

O alta tranzactie importanta a fost realizata de catre producatorul de computere Dell, care a achizitionat Quest Software, unde dezvoltator de aplicatii de management pentru Windows, pentru suma de 2,4 miliarde de dolari.

Oracle

Oracle, unul dintre cei mai mari furnizori din lume de solutii software dedicate companiilor, a cumparat anul trecut Taleo, furnizor de solutii de management pentru organizatii, intr-o tranzactie evaluata la 1,9 miliarde de dolari. Oracle a mai cumparat, pentru 300 de milioane de dolari, compania Vitrue, furnizor de solutii de tip cloud pentru marketing in retelele sociale, Facebook, Twitter, Google+, YouTube, dar si alte platforme.

Vodafone

Grupul de telecomunicatii Vodafone si-a intarit pozitie pe piata globala de solutii de voce, date si servicii avand la baza aplicatii IP, prin achizitia companiei Cable&Wireless Worldwide, pentru suma de 1,7 miliarde de dolari.

IBM

IBM, unul dintre cei mai mari producatori din lume de solutii hardware destinate companiilor, dar si utilizatorilor finali, a cumparat in 2012 Kenexa Corporation, pentru 1,3 miliarde de dolari. Aceasta companie furnizeaza solutii si servicii software pentru recrutarea angajatilor.

IBM a mai cumparat anul trecut si Worklight, pentru 70 de milioane de dolari, o platforma open source pentru tehnologia mobila, cu unelte software pentru smartphone-uri si tablete.

Microsoft

Pentru Microsoft, cel mai important eveniment din 2012 a fost lansarea Windows 8. Compania a fost activa si pe piata de achizitii si fuziuni si a cumparat o retea sociala dedicata companiilor, Yammer, fondata in 2008, pentru suma de 1,2 miliarde de dolari.

Facebook

Pentru Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, 2012 a inseamnat lansarea la bursa. Compania si-a intarit pozitia in randul serviciilor foto, prin achizitia Instagram, pentru o suma initiala de peste 1 miliard de dolari. Pana la urma, s-a dovedit ca Facebook a platit pentru Instagram in jur de 730 de milioane de dolari.

Facebook a cumparat anul trecut si Face.com, un serviciu online care ajuta utilizatorii sa gaseasca fotografii, cu ajutorul tehnologiei de recunoastere faciala. Tranzactia s-a ridicat la 60 de milioane de dolari.

Amazon

Nici Amazon, cel mai mare magazin online din lume, nu a facut exceptie in ceea ce priveste achizitia de companii in 2012. Amazon a cumparat anul trecut compania Kiva Systems, creatoarea unui sistem de comenzi bazat pe automatizare robotica. Amazon a platit pentru Kiva Systems suma de 775 de milioane de dolari.

Apple

Apple, cea mai bogata companie tech din lume, a cumparat anul trecut AuthenTec, furnizor de solutii de securitate in domeniul mobil si retelistic, pentru suma de 356 de milioane de dolari.

LinkedIn

LinkedIn, cea mai mare retea sociala din lume dedicata profesionistilor, a cumparat anul trecut Slideshare, o comunitate online prin intermediul careia utilizatorii isi gestioneaza prezentarile, create cu ajutorul PowerPoint, Adobe PDF sau OpenOffice. Tranzactia a fost evaluata la 119 milioane de dolari.

LinkedIn a cumparat si Rapportive, in februarie 2012, un serviciu online de gestionare a contactelor, pentru suma de 15 milioane de dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#top achizitie tehnologie 2012, #piata achizitii fuziuni 2012, #achizitii companii 2012 , #Companii IT