Leul si-a revenit, joi, dupa lovitura incasata ca urmare a demisiei lui Victor Ponta din functia de premier.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,4459 lei/unitate, ceea ce inseamna un avans de 0,01% fata de sedinta anterioara, cand moneda nationala a atins cel mai scazut nivel din ultimele 3 luni.
Cel mai probabil, BNR a intervenit in piata, pentru a pune frana deprecierii leului, avand in vedere ca incertitudinea generata de criza politica pune presiune pe moneda nationala.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
Specialistii ING Bank sustin, totusi, ca am putea asista la noi presiuni de depreciere in zilele urmatoare, avand in vedere ca propunerea principalului partid de Opozitie, PNL, este de organizare de alegeri anticipate, ceea ce ar duce la prelungirea crizei politice, se arata intr-un comunicat al bancii.
"Totusi, scenariul nostru de baza este pentru un guvern temporar care va beneficia de sprijin politic larg pana la alegerile de la finalul lui 2016", potrivit analistilor ING. mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 13:55
1Leul s-a depreciat considerabil, miercuri, dupa ce premierul Victor Ponta a demisionat, ca urmare a presiunii publice.
Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 4,4462 lei/unitate, ceea ce inseamna o scadere de 0,32% pentru moneda nationala fata de sedinta anterioara. Este cel mai mare nivel din ultimele aproape patru luni.
Leul s-a depreciat inca din primele ore ale zilei, pe piata interbancara. Astfel, la ora 10:00, cursul se afla in jurul valorii de 4,430 lei/euro. Ulterior, a ajuns la 4,445 lei/unitate, in jurul orei 11:00, la scurt timp dupa decizia anuntata de Ponta.
Punctul minim pentru leu a fost atins la 11:10, anume 4,468 lei/unitate.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
Leul a pierdut teren si in fata dolarului, care a fost cotat la 4,0711 lei/unitate, marcand o depreciere de 0,81% pentru moneda nationala.
Similar, francul elvetian a evoluat de la 4,0844 lei/unitate la 4,1098 lei/unitate, in timp ce aurul s-a ieftinit de la 146,8913 lei/unitate la 146,4030 lei/unitate.
Marti seara, 25.000 de oameni au iesit in strada in Bucuresti si au cerut demisia Guvernului, dar si a primarului Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, in urma tragediei din clubul Colectiv, unde au murit 32 de oameni. De asemenea, peste 130 de victime sunt inca internate in spitale, cu arsuri grave.
Ulterior, miercuri, Ponta si-a anuntat demisia din functia de premier, masura luata si de primarul Piedone. mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 13:02
Leul s-a apreciat vineri in fata monedei unice europene si a dolarului american, ignorand socurile venite de pe scena politica.
Leul se depreciase joi, dupa ce procurorii DNA au anuntat trimiterea in judecata a premierului Victor Ponta pentru fapte de coruptie.
BNR a anuntat vineri cu curs pentru euro de 4,4211 lei/unitate, in scadere cu 1,13% fata de sedinta de joi.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
Dolarul a inregistrat chiar o scadere abrupta de 1,23%, pana la un curs de 3,8638 lei/unitate.
Si lira sterlina a scazut pana la 6,0410 lei/unitate, fata de vineri cand cursul a fost de 6,0694 lei/unitate.
Doar francul elvetian a inregistrat o usoara crestere, fiind cotat la 4,0379 lei/unitate fata de joi cand un franc costa 4,0366 lei.
In ce priveste gramul de aur, acesta s-a scumpit pana la 141,0490 lei/unitate. mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 13:23
Euro s-a apreciat usor, miercuri, Banca Nationala a Romaniei afisand un curs oficial de 4,4282 lei/unitate.
Acesta este cu 0,02% mai mic fata de sedinta precedenta.
"Leul a inregistrat castiguri modeste ieri, evolutie contrara majoritatii valutelor regionale, si a inchis sedinta la 4,4310/EUR", se arata in notificarea ING Bank remisa Ziare.com.
Specialistii bancii amintesc ca premierul Victor Ponta a anuntat ca bugetul pentru anul viitor va fi votat de Parlament pe 20 decembrie si ca ar trebui sa fie prezentat inaintea restructurarii guvernamentale planificate.
"Presa citeaza surse oficiale care afirma ca tinta de deficit va fi de 2,0-2,1% din PIB, valori care sunt in linie cu asteptarile noastre enuntate recent si care ar trebui sa fie tolerabile din prisma creditorilor internationali (care au inceput ieri discutii pe tema bugetului la Bucuresti)", au mai amintit cei de la ING Bank.
Guvernul, intre rectificarea bugetara si vizita FMI - Batalia cu deficitul din 2015
Pe de alta parte, dolarul a castigat, miercuri, 0,87%, fiind cotat la 3,5914 lei/unitate.
Francul elvetian a crescut de la 3,6786 lei/unitate la 3,6813 lei/unitate, in timp ce aurul a evoluat de la 137,0880 lei/gram la 138,8447 lei/gram. mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 13:36
Alegerile parlamentare de duminica nu pun imediat presiune pe cursul valutar, dar in perioada urmatoare, acesta va fi influentat in mod direct de stabilitatea pe care o va crea sau nu, noua echipa guvernamentala si de modul in care aceasta va negocia cu FMI un nou acord de tip preventiv.
"Credem ca presedintele Basescu il va nominaliza pe Victor Ponta ca premier, iar acest lucru, desi nu o sa faca leul sa se aprecieze, va fi totusi pozitiv, pentru ca in masura in care USL va castiga alegerile cu peste 50%, presedintele Basescu nu prea va avea de ales in directia aceasta", au declarat pentru Business24 reprezentantii departamentului economic al ING.
Potrivit acestora, imediat dupa alegeri, principalul obiectiv al guvernului va fi negocierea unui nou acord de imprumut stand by cu FMI.
"Romania are de rambursat niste sume destul de importante la anul din rezerva BNR sau din ce imprumuturi a atras Ministerul de Finante de la Banca Mondiala si FMI. Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au de platit in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta.
In aceste conditii, este de greu de crezut ca BNR va mai sta in spatele leului pentru a-l sustine, potrivit economistilor ING.
"Noi credem ca FMI va pune... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:32
Fondurile europene reprezinta problema numarul unu a Romaniei, a declarat premierul Ponta, in contextul in care Romania ar putea fi somata sa returneze o parte din sumele primite.
"Sunt absolut convins ca Romania a ratat o sansa de a folosi bani europeni", a spus Ponta.
Conform sefului guvernului, auditurile au relevat grave deficiente in modul in care Romania a administrat fondurile europene. "S-ar putea sa ne trezim ca trebuie sa dam inapoi bani", a spus premierul.
Victor Ponta a adaugat ca s-au facut toate eforturile si s-au luat toate masurile pentru programele de la finalul anului trecut. Conform acestuia, s-a intrat pe proceduri legale, dar nu s-a putut salva decat ceea ce s-a facut din noiembrie.
Florin Georgescu: Estimam un curs valutar mediu de 4,45 lei/euro, la finalul anului
Consiliul Fiscal: Absorbtia de fonduri europene, esentiala
Pe langa problemele legale, Romania are grave probleme si cu absorbtia fondurilor europene. Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat pentru Business24, ca a fost surprins de gradul mic de absorbtie.
"Noi am fost destul de sceptici. In opinia noastra, cand s-a facut bugetul anul trecut, am spus ca tinta de absorbtie de aproape 6 miliarde de euro in 2012 este foarte optimista, data fiind experienta pana la momentul respectiv. Nu credeam ca o sa fie chiar atat de slaba absorbtia de fonduri".
Conform lui Ionut Dumitru, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este de 18%. La nivelul... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:16
Banca Nationala (BNR) a reusit, impreuna cu Guvernul, sa mentina sub control evolutia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost usor", in contextul presiunilor din regiune inaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena premierul Victor Ponta.
Leul romanesc a fost afectat in ultimele saptamani de incertitudinile privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai si reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notand ca Romania ar trebui sa fie interesata in mod special de scruitinul din Grecia, din moment o buna parte din activele sectorului bancar sunt controlate de institutii de credit elene.
"Am fost deja afectati in ultimele saptamani, la fel ca toate statele din zona, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrala romana, impreuna cu Guvernul, a reusit sa mentina cursul de schimb sub control. Dar nu a fost usor", a declarat Victor Ponta, pentru Bloomberg.
Leul a atins saptamana trecuta un nou minim record pe piata interbancara, de 4,5156 lei/euro, si este moneda est-europeana cu cea mai slaba performanta fata de euro de la inceputul acestui an, in scadere cu 3,25%, noteaza Bloomberg.
In 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.
Partidele elene Noua Democratie si PASOK au castigat in scrutinul de duminica suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara fidela conditiilor convenite in acordul de finantare... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:45
Ministrul propus al Finantelor, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca slabirea leului pe piata valutara se va calma dupa investirea noului Guvern Ponta.
"Probabil ca de luni incolo, daca Parlamentului va aproba programul si cabinetul Victor Ponta, lucrurile se vor mai calma", a indicat Georgescu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca nivelul cursului este "oarecum ridicat" pentru ca s-a vorbit despre un prag de 4,4 lei pentru un euro "ca un fel de bariera, care e greu de strapuns".
"Este un nivel oarecum ridicat pentru ca s-a vorbit despre acest 4,4 lei pentru un euro ca un fel de bariera, care este greu de strapuns. Cifrele arata ca de la nivelul din decembrie-ianuarie si pana in prezent este vorba despre doua procente. Cu greu putem vorbi despre un nivel ridicat.
Este ceva mai ridicat. Dar, panica nu este ceva rational, are multe elemente irationale. Noi le avem in vedere de fiecare data, ca asemenea fenomene sa nu se intample sau oricum sa incercam sa le atenuam din start. Din aceasta cauza am fost si suntem atenti la miscarile de curs", a mentionat Isarescu
Guvernatorul BNR sustine ca sunt in jur de 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat in principal.
"Sunt in jur de 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat in principal, o suma maricica. Vreo 2 miliarde si ceva de euro se afla in numele nerezidentilor. Atitudinea, reactiile, comportamentul nerezidentilor face sa fie mai greu de controlat.
De la Bucuresti,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 20:51
Presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier, vineri seara, pe presedintele PSD, Victor Ponta.
Guvernul Ungureanu a fost demis, in cursul zilei de vineri, dupa ce motiunea de cenzura depusa de USL a fost aprobata cu 136 de voturi.
Iata care au fost cele mai importante declaratii:
Declaratiile lui Victor Ponta la Cotroceni
- Conform prevederilor constitutionale, mi-a fost incredintat un mandat care sa obtina in Parlament votul de investitura. Este un moment special in viata noastra politica si inteleg, alaturi de colegii din USL, sa accept acest mandat si sa-l duc la indeplinire cu toate puterile pana la momentul alegerilor.
- Ma bazez in acest efort pe USL si pe toate ceilalti parlamentari care vor considera utila sustinerea unui asemenea mandat, limitat pana la alegeri.
- Responsabilitatea care trebuie sa-i revina fiecarui om politic trebuie sa functioneze si voi incerca sa formez un Guvern si sa asigur o guvernare care sa le dea romanilor speranta ca lucrurile se indreapta in directia buna.
- Voi prezenta in scurt timp lista Cabinetului si programul de guvernare si ne vom prezenta in fata Parlamentului cu ele.
Traian Basescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta
- Exista un singur nume pronuntat: Victor Ponta, l-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul cabinet.
- Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru romani. A fost un proces democratic in Parlament, care a probat ca Guvernul Mihai... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 17:30