Mircea Cosea, despre buget: Ar putea atrage introducerea impozitului pe avere

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:11
2441 citiri
Mircea Cosea, despre buget: Ar putea atrage introducerea impozitului pe avere

Bugetul propus de guvernul Ponta este unul de supravietuire, iar obiectivul premierului de a ajunge la conditiile economice din 2008 este foarte dificil de realizat, crede profesorul in Economie Mircea Cosea.

In opinia sa, nu ar fi exclus ca, din a doua parte a anului, sa fie introduse impozite pe averi sau pe veniturile mari.

"Probabil ca ar fi posibil ca in a doua jumatate a anului sa ne asteptam la anumite introduceri de impozite pe averi sau venituri mai mari", a spus Mircea Cosea, pentru Business24.

Acesta apreciaza bugetul ca fiind o "ambitie laudabila, dar dificil de realizat".

"Bugetul asa cum apare el nu ne prezinta o posibilitate reala de finantare la nivelul obiectivelor propuse. Este un buget de supravietuire, care va permite, eventual o stagnare economonica, si nu o crestere. Eu nu am incredere in cifra prognozata de 1,8% crestere a PIB-ului", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.

Analistul financiar estimeaza, in cel mai bun scenariu, o crestere economica de 0,4-0,5% din PIB in anul 2013.

"Este greu de ajuns la aceasta ambitie (crestere economica de 1,8% din PIB in 2013 n.red) pe care guvernul o are pentru ca sunt anumite elemente inca discutabile. Spre exemplu, mi se pare prea ambitioasa cifra de atragere a fondurilor europene, tinand cont ca suntem la mijlocul lunii ianuarie si nu s-au facut multe progrese in politica de atragere a fondurilor europene.

Investitiile straine sunt reduse si vor ramane foarte reduse in zona euro. In plus, Romania nu prezinta o posibilitate de concurenta cu tarile din jurul nostru avand o fiscalitate mai mare, lipsa de infrastructura, etc", a adaugat Cosea.

Profesorul crede ca delegatia FMI, in cadrul vizitei de la mijlocul lunii ianuarie, ar putea solicita Guvernului o crestere a impozitelor si taxelor pentru suplimentarea veniturilor bugetare.

Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.

Ponta: Platim dobanzi de 2,5 mld de euro. Fiecare roman, dator cu 2500 de euro

#buget Romania 2013, #crestere economica Romania 2013, #Cosea buget Romania 2013 , #Buget